Tuesday, May 21, 2024

Zimski dani su vrijeme da se obrati pažnja na imunitet

Hladni zimski dani po običaju sa sobom nose virusne infekcije, naročito infekcije dišnih puteva. Manjak fizičke aktivnosti, boravak u zatvorenim prostorima, nepravilna prehrana i stres uveliko utiču na slabljenje imunološkog sistema, a jak imunitet osnovni je preduslov da ostanete zdravi. Narušavanje ravnoteže u našem organizmu vanjskim patogenima kao što su virusi i bakterije je nemoguće ako imamo jak i zdrav imuni sistem.

Uravnotežena prehrana je ključna za zdrav imunitet i prevenciju bolesti. Bitno je unositi dosta voća i povrća koje samo po sebi obiluje vitaminima i mineralima, te dosta mliječnih proizvoda dobivenih fermentacijom. Na unos tekućine potrebno je obratiti posebnu pažnju, prije svega na unos vode i prirodnih sokova, a na spisku su uvijek neizostavni biljni čajevi kao blagodeti koje nam je dala priroda gdje ne možemo a da ne dodamo i med. Potrebno je da obroci uvijek budu raspoređeni u količinski manje porcije a češće, i nikako ne zaboravite na dobar i kvalitetan san, te svakodnevnu fizičku aktivnost.

No, zimi pored svih naših napora da održimo zdravlje na visokom nivou, sačuvamo imuni sistem od uzročnika gripe i prehlade, desi se da počnemo kihati, šmrcati, kašljati i sve to uz povišenu temperaturu. Ljudski organizam ima sopstveni mehanizam odbrane – imunitet, koji uglavnom sam može da se izbori protiv uzročnika prehlade i gripa. Međutim, zbog psihičkog stresa, neredovne ishrane, kao i nedostatka fizičke aktivnosti, ponekad naš organizam u tu borbu ulazi s oslabljenim imunitetom. Otprilike polovina populacije prehladi se jednom godišnje.

Pored prirodnih načina za jačanje imunološkog sistema, uvijek dobro dođu i dodaci prehrani u vidu suplementa kakav je recimo Oligogal®  Zn.  Mineral cink (Zn) se prirodno nalazi u tijelu odraslog čoveka i to u količini od oko 2g i ovaj mineral je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Cink je neophodan za ćelijsku diobu, pravilnu funkciju ćelijskih membrana, rast tkiva i sintezu genetskog materijala. Cink se smatra stimulatorom imuniteta. Učestvuje u stvaranju vezivnog tkiva, noktiju, kose i kože i važan je za pravilan rad znojnih žlijezda. Dodatak ishrani Oligogal® Zn sa vitaminom C sadrži 15 mg cinka i 60 mg vitamina C po kapsuli. Cink i vitamin C udruženim dejstvom omogućavaju “duplu zaštitu” organizma i imaju sinergistički efekat. Vitamin C je neophodan za održavanje ćelijske otpornosti, a cink za stvaranje antitijela. Prirodne odbrambene snage organizma ispoljavaju svoj pun protektivni efekat kod optimalnih nivoa cinka i vitamina C u organizmu. Sam preparat Oligogal® Zn sa vitaminom C doprinosi: normalnoj funkciji imunog sistema, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjenju umora i iscrpljenosti, održanju zdravlja kože, kose i noktiju, a dovoljna je 1 kapsula dnevno da podmiri dnevne potrebe organizma i nadoknadi njihov nedostatak. Portfolio Oligogal proizvoda je veliki, pa ih u apotekama možete pronaći i sa magnezijumom, željezom, selenom i hromom.

Šta uraditi ako se simptomi gripe i prehlade ipak pojave?

Ono što je sigurno – kad krene šmrcanje, kašljanje i bol u sinusima najbolje je da se uzme kombinacija supstanci pseudoefedrina, koji smanjuje zapušenost nosa, i ibuprofena koji djeluje protiv temperature i bolova. Takav jedan preparat je Defrinol® forte, prva jedinstvena i snažna kombinacija ibuprofena (400mg) i pseudoefedrina (60mg) koji je registrovan za simptomatsku terapiju prehlade i gripe i terapiju sinuzitisa. Ibuprofen djeluje analgetski, antiinflamatorno i antipiretski, dok je pseudoefedrin dekongestiv – dovodi do sužavanja krvnih sudova u sluznici nosa i tako omogućava bolju prohodnost nosa.

Ovaj preparat ima prednost u odnosu na lokalne vazokonstriktore, jer ne izaziva ponovnu kongestiju nosa nakon prestanka primjene preparata i ne dovode do tahifileksije. Također, bitno je napomenuti da ne uspavljuje, ne utiče na psihomotorne sposobnosti i ne stupa u interakciju sa antibioticima.

Nadamo se da ćete tokom cijele zime zdravi uživati u snježnoj idili prateći gore navedene savjete. Zasigurno najbolji izbor kada je u pitanju očuvanje zdravlja je priroda, ali dodaci prehrani i suplementi koje možete pronaći u apotekama su itekako dobra rješenja kada virusi napadnu. Radite na prevenciji i brinite o svom zdravlju svaki dan jer sami sebi ste najbolji prijatelji.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img