Saturday, June 15, 2024

Zašto moramo paziti s kim jedemo

Ako želite biti umjereni u prehrani, birajte društvo umjerenih. Nova studija pokazuje kako se često povodimo za navikama prijatelja s kojima jedemo

Ako uočavate da se kilogrami lijepe za vas, nemojte kupovati novu, veću odjeću. Radije potražite novo društvo s kojim ćete objedovati.

Ako učestalo izlazite na ručak s osobom koja je najsretnija s nezdravom, kaloričnom hranom, velike su šanse da ćete i vi barem djelomično postati žrtvom njezinih prehrambenih navika. Jednako i obrnuto: ako se združite s osobom koja odbija čips u korist salate, imat ćete nadahnuće da i sami učinite isto.

Ovo potvrđuje novo istraživanje koje su proveli na Sveučilištu u Birminghamu: pratili su prehrambene navike 100 žena i uočili da su pod snažnim utjecajem osoba s kojima objeduju. Dok su birale što će naručiti, osoba do njih zamoljena je da se opredijeli za neku od krajnosti: ili visokokalorični ili dijetalni obrok. Ispitanice su se uglavnom povodile za osobom do sebe, prenosi Daily Mail.

‘Upozorili bismo ljude da oprezno biraju društvo koje će ih okruživati u vrijeme obroka’, komentira rezultate dr. Eric Robinson, ‘i da se nastoje uklopiti u društvo koje drži do zdrave prehrane.’

Posebice se ova saznanja odnose na popuštanje pred izazovom raznih grickalica i ‘usputne’ hrane, dok ipak malo više autonomije izbora zadržavamo dok biramo glavna jela.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img