Wednesday, May 22, 2024

Web izložba studentskih radova #ProbudiSe za kvalitetno inkluzivno obrazovanje

Povodom 24. januara – Međunarodnog dana obrazovanja - na web stranici www.probudi se.ba  počinje virtualna izložba radova studenata Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Banja Luke i Širokog Brijega na temu prava djece i mladih s invaliditetom na kvalitetno inkluzivno obrazovanje.

Studenti poručili svojim radovima da je vrijeme za kvalitetno inkluzivno obrazovanje

Kvalitetna inkluzija u obrazovanju, kao izrazito važna društvena tema koja vodi stvaranju  inkluzivnog društva na principima ljudskih prava, dobila je sada i svoju umjetničku prezentaciju. Skretanje pažnje javnosti na važna društvena pitanja kroz likovne izričaje nije neobično i često doprinosi boljoj percepciji javnosti o nekoj određenoj temi.

To je potaklo organizaciju MyRight, koja u saradnji sa udruženjem DUGA, provodi kampanju #ProbudiSe, da ostvari saradnju s Akademijama likovnih umjetnosti u Sarajevu, Banja Luci i Širokom Brijegu i provede takmičenje za studentske radove na temu prava na inkluzivnog obrazovanja djece i mladih s invaliditetom. Studenti su pod mentorstvom svojih profesora  u velikom broju odgovorili na ovaj poziv, i svojim radovima pokazali da su mladi ljudi ti koji itekako mogu doprinijeti podizanju svijesti javnosti.

Komisije sastavljene od predstavnika udruženja osoba s invaliditetom, profesora i mentora sa Akademija likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, Banja Luke i Sarajeva, i organizatora konkursa i izložbe  su nagradile ukupno 10 radova.  Čak 35 mladih autora je ponudilo jedinstven način prikazivanja inkluzivnog obrazovanja djece i mladih s invaliditetom široj javnosti.

Vjerovatno i ne postoji bolji datum od 24. januara, Međunarodnog dana obrazovanja, za službeno predstavljanje ove izložbe, jer su poruke za kvalitetno inkluzivno obrazovanje kroz ove radove veoma jasne i pozivaju na akciju“, istaknuto je iz MyRighta.

Izložba se održava u sklopu projekta „Kvalitetno inkluzivno obrazovanje – sada!“ kojeg sprovode udruženje DUGA i organizacija MyRight, a kojeg finansiraju Light for the World, Austrian Development Agency i Kahane Foundation.

Izložbu možete pogledati ovdje.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img