Latest Posts

Vremeplov: Novogodišnje odluke i planovi

Koliko je čovjek dosljedan svojim planovima, željama, odlukama…, posebno onim koje imaju veze s početkom nove godine? Ono što poželimo promijeniti, često nikada ne provedemo do kraja, jer nismo bili dovoljno istrajni, ili su se tako nametnule životne okolnosti. Na početku 2022. prisjetili smo se jednog posebnog teksta, ankete sa poznatim licima koje smo prije 13 godina pitali koje su odluke donijeli na početku 2009., šta su od toga uspjeli ostvariti, te šta žele uraditi u novonastaloj godini. Odgovarali su nam: Željko Komšić, Hanka Paldum, Midheta Kurspahić, Emir Cocalić, Emela Burdžović, Razija Mujanović i Mirela Lambić   

EMELA BURDŽOVIĆ 

Odlučila sam ponovo početi skijati

- Advertisement -
Emela Burdžović

U svim sferama života Emele Burdžović, urednice i voditeljice FTV-a, protekla godina odvijala se približno njenim zamislima. Pale su i teške odluke – prekid aktivnog angažmana za SFF i RSG, no, kaže, ma koliko joj bilo žao zbog toga, zadovoljna je što je najzad bila dovoljno zrela i odlučna, te spoznala da se čovjek ponekad, radi bolje budućnosti, treba odreći stvari koje iznimno voli i cijeni. U 2009. željela se više posvetiti dodatnom školovanju i njenom primarnom poslu – televiziji. “I sve u svemu, moram reći da sam uspjela ponovo zagrijati stolicu, ali i više i aktivnije raditi na FTV-u.” 

U 2010. Emela planira nastaviti s već započetim stvarima iz prethodne godine, i ostvariti neostvarene. “Želim biti još odlučnija i istrajnija, raditi na sebi, na odnosu s ljudima, provoditi više vremena s dragim osobama uz mnogo više strpljenja i riješiti neke esencijalne stvari iz privatnog života. Mislim da će ova godina po tom pitanju biti posebna za mene. I da, ponovo početi skijati! To moram 2010.!” 

EMIR COCALIĆ 

Usavršiti jedan strani jezik, zdravije se hraniti i redovno trenirati

Emir Cocalić

Za radikalne i jako bitne stvari, Emir Cocalić, urednik i voditelj RSG-a, kaže da ne čeka početak godine ili sedmice, nego se trudi djelovati i misliti na vrijeme. Već neko vrijeme promijenio je svoj odnos prema društvu i na taj način dobio više slobodnog vremena koje sada zna kvalitetno iskoristiti, a radi i na tome da ima više razumijevanja za druge te da prihvata različitost i kompromis kao opciju, a ne kao imperativ. “Svake godine poželim prestati pušiti, ali, eto, i dalje sam pušač, možda sam samo malo smanjio u 2009., što smatram pomakom, jer zdravlje je najbitnije i trebamo ga čuvati”, kaže Emir, koji u 2010. planira: “Posvetiti se sebi. Htio bih usavršiti jedan strani jezik, zdravije se hraniti i redovito trenirati. Priželjkujem i neko putovanje. Trudit ću se barem nešto od ovoga u svih 365 dana izdržati do kraja.” 

HANKA PALDUM

Čovjek snuje, a Bog određuje

- Advertisement -
Hanka Paldum sa kćerkom i zetom

“Odavno ne donosim odluke mnogo unaprijed, niti planiram, jer u društvu u kojem živimo teško je bilo šta planirati. Život prepuštam Božijim odredbama i svojoj ličnoj intuiciji i u svemu tome pokušavam da sebe kanališem kako bih postigla nekakav rezultat. Svakako da je potrebno zadati sebi cilj, ali do tog cilja moramo odmjeriti snage i analizirati situaciju u kojoj se nalazimo”, kaže Hanka Paldum. Stoga o planovima za 2010. naša pjevačka zvijezda kratko kaže: “Čovjek snuje, a Bog određuje.”

ŽELJKO KOMŠIĆ 

Prestati pušiti i provoditi više vremena s porodicom

Željko Komšić sa suprugom i kćerkom

Koliko se sjeća, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da početkom niti jedne godine nije donio neku odluku koja mu je promijenila život. Odnosno, kada bolje razmisli, čini mu se da je sve važne životne odluke donosio u proljeće i jesen. “Nažalost, u 2009. godini propustio sam priliku donijeti neke važne odluke, vezane prije svega za buduću karijeru i zdravlje”, govori Željko, koji je u 2010. odlučio uraditi sljedeće: “Prestati pušiti i provoditi više vremena s porodicom. Također, moram donijeti i odluku šta uraditi dalje s karijerom.”

MIDHETA KURSPAHIĆ 

Pokušat ću da mijenam sebe

Midheta Kurspahić

“Prošlu godinu ću pamtiti zbog sticaja određenih okolnosti u mom privatnom životu koje su koincidirale upravo s njenim početkom. Zbog toga, a ne činjenice da važne odluke donosim precizirajući ih vremenski. Mogu reći da je bilo preispitivanja sa samom sobom, odlučivanja i zatvaranja određenih stranica s naznakom ‘arhivirano’. Godina je ostala iza mene kao godina u kojoj sam još jedanput shvatila da kada hoću to i mogu. Istrajala sam. To je ne dobro, to je odlično”, kaže Midheta Kurspahić, koja će u tekućoj godini pokušati da mijenja sebe. “Od drugih to ne tražim, ali od sebe da. Malo kaskam, trebalo je i ranije. Ne znači to da moje okruženje neće imati zasluženo poštovanje i pažnju, jednostavno znači da ću nastojati da Midhetu volim malo više.”   

MIRELA LAMBIĆ

Zgrabiti svoju sreću

Mirela Lambić

Glumica Mirela Lambić kaže da baš i ne pripada ljudima koji ulaze u novu godinu s odlukama. Prije svega, ne voli nove godine, kao ni druge kolektivne proslave – po zadatku, pa samim tim i ne pridaje nikakvu važnost tom datumu. “Nekad još u 2009. godini desilo mi se nekoliko nepredviđenih okolnosti zbog čega sam još tada odlučila da dam sebi malo oduška, da se kvalitetno odmorim, jednom riječju da prezimim ovu dosadnu zimu, kako bih bila spremna da negdje oko proljeća donesem bilo kakvu odluku – manju ili veću, i da zgrabim svoju sreću. Istina, bilo bi lijepo kada bih nekad u narednom periodu stisnula zube i prestala pušiti cigarete. Eto, to se može nazvati odlukom, u kojoj baš i nisam pokazala dosljednost, pa možda da se oslonim na novu nafaku u novoj godini.”

RAZIJA MUJANOVIĆ

Ostati u Sarajevu ili vratiti se u Tuzlu?

Razija Mujanović

Košarkaška legenda Razija Mujanović u prošloj godini nije donosila važne odluke, posvetila se sebi i više vremena provodila sa suprugom. Iako je privatni život bio u prvom planu, i politički se angažirala – bez mnogo obaveza, kako kaže, ali je u dilemi da li da to tako ostane, jer su sport i politika teško spojivi. 

“U 2010. godini planiram se više angažirati kao menadžerica. Na tom planu već sam se pomalo aktivirala i počela da skupljam talente; u Tuzlu sam dovela jednu igračicu iz Srbije. Sigurno ću se u ovoj godini time aktivnije baviti, jer smatram da je moj život sport. Ne bih htjela da budem klasični menadžer, da prodajem igrače kao robu, nego mi je namjera da mlađe djevojke uzmem, pratim ih par godina i pripremim za odlazak vani. Na privatnom planu još uvijek sam u dilemi da li da se zadržimo u Sarajevu, ili da se ponovo vratim u Tuzlu.”  

Gracija 125., decembar 2009.

Latest Posts

Don't Miss