Saturday, June 15, 2024

VAKCINACIJA: Ulaganje u zdravlje djece

Ljekari upozoravaju na mogućnost pojave epidemija zaraznih bolesti ukoliko imunizacijska pokrivenost najmlađe populacije i dalje ostane niska

Napisala Mila Durić
Snimci UNICEF BiH

Svjetska sedmica imunizacije se tradicionalno obilježava svake godine u zadnjoj sedmici aprila (ove godine od 24. do 30. aprila) s ciljem promocije primjene vakcina radi zaštite osoba svih dobnih grupa od zaraznih bolesti, koje se mogu spriječiti isključivo vakcinacijom
Imunizacijom se svake godine spašavaju milioni života, što je prepoznato kao jedna od najuspješnijih i ekonomski najefikasnijih javnozdravstvenih intervencija na svijetu. Uprkos tome, 20 miliona djece u svijetu je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano.
32% djece u BiH nije u potpunosti vakcinisano i taj broj raste.
Samo 4% djece Roma prošlo je puni program imunizacije i to je alarmantno.

Vakcine djeluju

Svi roditelji žele da su njihova djeca sretna, zdrava i zaštićena. Nekada to podrazumijeva i donošenje teških odluka, skoro uvijek uključuje nepovjerljivost ka bilo čemu izvan njihovog uskog kruga poznatih, a često traži i prihvatanje stvari o kojima ne znaju dovoljno.
Jedna od tih stvari je i redovna imunizacija (čija je stopa značajno pala usljed pandemije). Iako je vakcinacija dokazano najdjelotvornija i najsigurnija mjera u sprečavanju zaraznih bolesti, sve veći broj roditelja nije uvjeren kako je to najbolja stvar za njihovu djecu.
Naučni dokazi ukazuju na to da je vakcinacija ulaganje u budućnost kojim se sprečava 2,5 do 3 miliona smrti godišnje, a uz dojenje i pravilnu prehranu, prediktor je ostvarivanja maksimalnog razvojnog potencijala djece. Oni koji odbijaju vakcinaciju obrazlažu to strahom od neželjenih reakcija, sastavom vakcina, njihovom sigurnošću, dugotrajnim efektima, interesima farmaceutske industrije i zdravstvenih profesionalaca, itd. S druge strane, odbijanje i odgađanje imunizacije dovodi do zdravstvenog rizika kako za pojedince tako i za cijelu populaciju. A treba znati da je naučno dokazano i utemeljeno da #VakcineDjeluju
“U svakom kontaktu sa roditeljima savjetujem da pristupe vakcinaciji ili da dopune eventualno nedostajuće vakcine, jer je od velike važnosti za svako dijete da dobije sve vakcine iz Programa imunizacije, što mu pruža kvalitetnu zaštitu od zaraznih bolesti. Razumijevajući da roditelji mogu imati različite stavove o obaveznoj imunizaciji, da su ponekad zbunjeni ili su u nedostatku informacija, svi mi zdravstveni profesionalci smo spremni da u otvorenoj komunikaciji dođemo do zajedničkog cilja, a to je zdravo, zaštićeno dijete”, ističe prim. dr. Amra Junuzović Kaljić, specijalistica pedijatrije i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH.
Vakcinisanje je ne samo vlastita zaštita od zaraznih bolesti već i čin društvene odgovornosti i solidarnosti, smatra dr. Junuzović Kaljić. “Roditeljima uvijek kažem da zaštita sopstvenog djeteta kroz vakcinaciju znači i doprinos zdravlju zajednice. Živimo u zajednicama i taj međuodnos individue i zajednice je veoma važan u kontekstu zdravlja. Ne smijemo nikad zaboraviti da među djecom ima onih koji zbog nekih stanja i bolesti ne mogu dobiti vakcinu. Ali ako su njihovi vršnjaci vakcinisani u visokom procentu (to je onih poželjnih 95%), oni će biti junaci, zaštitnici svojih prijatelja.”

Pad stope redovne imunizacije usljed pandemije Covida-19

Nema medicinski opravdanih razloga za odgađanjem provođenja imunizacije u skladu sa programima obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti zbog aktuelne epidemiološke situacije. Ipak, pandemija Covida-19 je od samog početka uticala na redovnu vakcinaciju djece širom svijeta, pa tako i u BiH. Primjena mjera ograničenja širenja zarazne bolesti, s jedne strane, i ogroman pritisak koji obolijevanje od Covida-19 čini na zdravstveni sistem, s druge strane, rezultiraju da broj nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece raste, što povećava rizik od vakcinacijom preventabilnih bolesti.
“Realna mogućnost da ćemo imati epidemije postoji. Kako sam već navela, rizik od zaraznih bolesti se povećava što je imunizacijska pokrivenost manja. Kao primjer ću navesti sljedeće: morbili (ospice) su jedna od najinfektivnijih zaraznih bolesti, te ako dijete nije zaštićeno, skoro je sigurno da će dobiti morbile ako dođe u kontakt sa virusom”, kaže dr. Junuzović Kaljić.
Selma i Alen Petrović iz Sarajeva smatraju kako je redovna imunizacija jedna od najvažnijih odluka koje roditelji donose za zdravlje i očuvanje zdravlja svoje djece. Selma i Alen su roditelji petomjesečne Mile te kažu da se roditelji koji izbjegavaju redovnu imunizaciju kockaju sa životom vlastitog djeteta. “Vakcine koje djeca primaju u najranijoj dobi štite ih od brojnih bolesti. Ali, vakcina baš kao i svaki drugi lijek ima i svoje negativne strane. No ako uporedite procenat negativnih slučajeva imunizacije s procentom smrtnosti djece koja nisu vakcinisana, shvatit ćete da puno više riskirate ako svoje dijete ne vakcinišete”, kaže Selma.

Šta ako kasnite s vakcinacijom vaše djece?

Ako dijete nije uopće vakcinisano potrebno je primijeniti protokol naknadne vakcinacije kako bi što prije dostigli primjeran vakcinalni status djeteta u skladu sa nacionalnim kalendarom imunizacije i dobi djeteta, što će rezultirati zaštitom djeteta od vakcinopreventabilnih bolesti.
“Za svaki pojedinačan slučaj, ovisno o dobi djeteta, pravi se plan vakcinacija, uvažavajući potreban broj doza vakcina i razmak između pojedinih inaktiviranih i atenuiranih vakcina. Kombinacijom više vakcina u skladu sa relevantnim stručnim smjernicama moguće je skoro za svaki pojedinačan slučaj, uvažavajući medicinski opravdane kontraindikacije za vakcinaciju, postići primjeran vakcinalni status djeteta koje do tada iz određenih razloga nije uopće vakcinisano. Vakcinacija je cjeloživotna preventivna aktivnost sa dugoročnim blagodatima za zdravlje te je bitno da svaki pojedinac ima primjeran vakcinalni status, tj. potrebno je što prije dostići primjeren vakcinalni status”, pojašnjava prof. dr. sc. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatar.

Sigurnost vakcina

U Bosni i Hercegovini primjenjuju se vakcine koje su licencirane i odobrene od Evropske medicinske agencije (EMA), s čijim je propisima državna regulatorna agencija u BiH uskladila postupke za registraciju vakcina. Svaka serija vakcina prolazi kroz rigorozne kontrole kvaliteta u nezavisnim laboratorijama, a proizvođač garantira da je vakcina usklađena sa propisanim standardom, koji je mnogo viši nego za većinu lijekova. Vakcina, kao i svaki drugi lijek, mora da prođe kontrolu i dobije dozvolu koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.
Aktivnosti promocije imunizacije koje provodi UNICEF BiH podržava USAID BiH. Saznajte više na: Vakcine.ba, www.zzjzfbih.ba, te na www.phi.rs.ba.

Gracija 410, maj 2021.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img