Latest Posts

Unatoč pandemiji dm stabilno posluje: S ukupnim prometom od 199,6 miliona KM završio poslovnu godinu

  • Investirano 6,1 miliona KM
  • Ostvaren rast od 6%
  • Otvoreno 49 novih radnih mjesta

 Unatoč pandemiji Korona virusa koja je utjecala na ekonomiju mnogih zemalja u svijetu te usporila privredna kretanja i u našoj zemlji, kompanija dm drogerie markt u BiH i ove godine je, sa ostvarenim rastom od 6%, potvrdila status drogerijskog lidera na našem tržištu. Brzim i kvalitetnim odgovorom na novonastale okolnosti dm je i u otežanim uslovima poslovanja, s ukupnim prometom od 199,6 miliona KM, uspješno završio poslovnu 2019/2020. godinu (oktobar 2019 – septembar 2020).

„U svjetlu okolnosti izazvanih Korona virusom u protekloj poslovnoj godini donijeli smo niz mjera i odluka za očuvanje radnih mjesta i stabilnog poslovanja, gdje je odgovor na potrebe kupaca u što kraćem roku bio u fokusu našeg rada. U tome smo i uspjeli zahvaljujući požrtvovanosti naših zaposlenika, lojalnosti naših kupaca i kvalitetnim i fer odnosima s našim partnerima. U skladu s propisima učinili smo sve za zdravlje i dobrobit zaposlenika, adekvatno opremili sve dm prodavnice radi sigurnosti kupaca i zajedno s partnerima osigurali dovoljne količine traženih artikala. Pravovremenom reakcijom, iako nešto manje od planiranog, ostvarili smo pozitivan poslovni rezultat s rastom prometa od 6%, otvorili pet novih prodavnica, zaposlili 49 radnika te investirali ukupno 6,1 milion maraka”, izjavio je Damir Šlosel, direktor dm-a u BiH.

U cilju zaštite zaposlenika i kupaca, već krajem februara kompanija dm formirala je tim za praćenje situacije uzrokovane pandemijom. U novoj organizaciji rada, u okviru protekle poslovne godine doneseno je niz odluka i mjera, koje se primjenjuju i danas. Sprovodi se rad u smjenama uz minimalan kontakt zaposlenika, vrši potpuna dezinfekcija radnog prostora, a za kupce je osigurana zaštita. Tako svi kupci koji u dm prodavnicu dođu bez zaštitne maske, od dm prodavača mogu zatražiti besplatnu, na raspolaganju su sredstva za dezinfekciju ruku i obuće, a tu su i oznake za održavanje distance. Na kasama se podstiče kartično plaćanje, a fizičkom pregradom dodatno je ograničen kontakt kupca i prodavača. Gdje to radno mjesto dozvoljava, potiče se rad od kuće. Zaposlenicima je sada na raspolaganju i online psihološka podrška, a dm je obezbijedio i nagradu za doprinos tokom pandemije u ukupnom iznosu od 440.000 KM, tj. do 400 KM po zaposleniku, u skladu sa definisanim kriterijima.

- Advertisement -

Ponuda prilagođena potražnji: obogaćen asortiman domaćih proizvoda

Aktuelna situacija dovela je i do promjene potrošačkih navika te je dm prilagodio asortiman svojim kupcima koji se sada više odlučuju za bio i proizvode za jačanje imuniteta, sredstva za ličnu higijenu i higijenu domaćinstva, proizvode za bebe i kućne ljubimce, a u manjoj mjeri za dekorativnu kozmetiku, make up i parfeme. Kako bi odgovorili na porast potražnje za dezinfekcijskim sredstvima, u saradnji s domaćim proizvođačima, koji su prenamijenili svoje proizvodne linije ili razvili nove proizvode, dm je obogatio ponudu domaćim proizvodima. Između ostalog, i zbog navedenoga je broj domaćih proizvoda u asortimanu porastao za 23,49%, a broj domaćih proizvođača s kojima dm sarađuje veći je za čak 40,35%.

Podrška domaćoj proizvodnji  nastavljena je i pokretanjem društveno odgovorne inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra, kojom će domaćim proizvođačima dm pomoći da svoje kvalitetne, još uvijek neetablirane i made in BiH proizvode lansiraju na tržište kroz lanac dm prodavnica. Na inicijativu su se prijavila 94 domaća proizvođača, a odabrani će biti poznati u januaru 2021. Kroz proces mentoringa, od januara do marta 2021. dm će zajedno s partnerom inicijative Startup Studiom Fondacije Mozaik proizvođačima pomoći u razvoju i unapređenju proizvoda.

Online narudžba odabranih proizvoda iz dm asortimana

Prateći promjene kupovnih navika, gdje je prema istraživanju agencije Valicon došlo do značajnog rasta online kupovine robe široke potrošnje (22% rast u julu 2020), dm je u saradnji s partnerom „JP BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo pokrenuo e-Shop. Novom uslugom za kupce omogućena je narudžba odabranih proizvoda iz dm asortimana na području cijele Bosne i Hercegovine čime je dm uspio dosegnuti do kupaca u mjestima u kojima još uvijek nema svoje prodavnice. U ponudi e-Shopa trenutno je 1.200 najtraženijih artikala, a plan za narednu poslovnu godinu je širenje ponude na 5.000 artikala.

Održivi razvoj i ekologija

U skladu sa zaštitom čovjekove okoline i održivog razvoja u martu dm je iz prodaje trajno povukao plastične vrećice, a kupcima, kao najbolje saveznike savjesne kupovine, ponudio veliki izbor različitih trajnih cekera. Ovim poslovnim potezom dm je postao prvi trgovački lanac u BiH koji je odlučio slijediti praksu Evropske unije i razvijenih zemalja. Realizacijom šest ekoloških projekata u Neumu, Mostaru, Trebinju, Lukavcu, Banjoj Luci i Bugojnu, ukupne vrijednosti od 30.000 KM, dm je podržao očuvanje, uređenje i zaštitu okoliša u ovim gradskim sredinama i njihovom okruženju.

Opredijeljenost za ekološku odgovornost dm je potvrdio i uvođenjem boksova za razdvajanje ambalažnog otpada u određenom broju dm prodavnica, čime je dalje omogućeno recikliranje ambalaže proizvoda kupljenih u dm-u.

Podrška društvu u borbi protiv Korona virusa i ulaganja u zajednicu

Kao vid podrške u sprečavanju širenja zaraze Korona virusom u proteklom periodu dm je na adrese 14  javnih i državnih ustanova u BiH donirao sredstva za dezinfekciju, maske i rukavice, higijenske i druge potrepštine, ukupne vrijednosti 21.099 KM.

dm je rad zdravstvenih institucija podržao i donacijom dva respiratora – anesteziološka ventilatora Primus, njemačkog proizvođača Dräger, s pratećom opremom ukupne vrijednosti 36.600 eura, za čije korištenje su zdravstveni radnici u BiH certificirani. Respiratori su donirani Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je na osnovu preporuka entitetskih ministarstava i potreba medicinskih ustanova, donaciju preusmjerilo Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci i Kantonalnoj bolnici u Travniku.                                                                                                                                   Kampanjom Feel Good majice u saradnji s portalom Bonjour.ba, dm je pomogao stručno usavršavanje domaćih poduzetnica, a kao ekskluzivni sponzor SFF-a, podržao je održavanje ove prestižne filmske smotre u nešto drugačijim okolnostima. Ukupna ulaganja u društveno odgovorno poslovanje iznosila su 160.072 KM.

- Advertisement -

Planovi za novu poslovnu godinu

Kompanija dm, koja se protekle poslovne godine našla na listi najznačajnijih investitora u našoj zemlji te se u okviru projekta „100 najvećih u BiH“ plasirala na prvo mjesto po prihodu u svojoj djelatnosti, naredne godine obilježit će značajan jubilej – 15 godina poslovanja u BiH. Planirane su investicije u vrijednosti od 7,7 miliona KM koje podrazumijevaju i širenje prodajne mreže, koja bi do septembra 2021. trebala da obuhvata 83 dm prodavnice. Osim toga, u strategiji nastupa na tržištu i razvoja planirano je unapređenje radnih procesa kroz digitalizaciju, ulaganje u razvoj zaposlenika, obogaćivanje ponude i svakako ulaganje u zajednicu kroz različite društveno odgovorne inicijative.

Latest Posts

Don't Miss