Saturday, April 20, 2024

Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti

Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima. Umro je u bolnici u Vercelliju, u Pijemontu, na sjeverozapadu Italije, kamo je primljen radi operacije kuka, piše list Corriere della Sera na svojoj mrežnoj stranici.

Nino Cerruti je uveo “casual chic” u mušku visoku modu izumivši 1970-ih prvu jaknu na kopčanje. U to je vrijeme postao majstor profinjenog sportskog stila.
Rođen je 25. septembra 1930. u Bielli i nakon smrti oca Silvija, kada mu je bilo 20 godina, morao je napustiti studij filozofije i odustati od svog sna da postane novinar, kako bi preuzeo porodičnu tekstilnu fabriku.

U ’60-im godinama prošloga vijeka upoznaje Giorgija Armanija, četiri godine mlađeg od sebe i zapošljava ga kao muškog modnog kreatora.

Tandem koji je snažno obilježio svijet mode razišao se deset godina poslije, nakon Armanijeve odluke da 1975. osnuje vlastitu kuću. Njegova linija sportske odjeće doživljava velik uspjeh u 1980-im i tada sponzorira vrhunske sportiste, poput američkog teniskog asa Jimmyja Connorsa i švedskog skijaša Ingemara Stenmarka.

No osim sportista, njegove kreacije nosili su poznati francuski glumac Jean-Paul Belmondo i talijanski Marcello Mastroianni.

Nino Cerruti, koji je 2000. primio počasni naslov Viteza rada, bio je 1994. i službeni dizajner Ferrarijeve ekipe u trkama Formule 1. 2001. je talijanskim investitorima prodao svoju marku Cerruti 1881, koju je poslije preuzeo američki investicijski fond, a zatim je prešla u ruke kineske grupacije Trinity.

index.hr

Možda vas zanima

spot_img
spot_img