Wednesday, May 22, 2024

Uloga pasa u otkrivanju bolesti COVID-19

Britanska humanitarna organizacija udružila se sa naučnicima kako bi se utvrdilo da li se može pseći njuh iskoristiti u otkrivanju bolesti COVID-19, objavila je danas ova organizacija.

Organizacija “Medical Detection Dogs” u saradnji sa Londonskom školom za javno zdravlje i tropsku medicinu (LSHTM) i Univerzitetom Daram na sjeveroistoku Engleske želi da utvrdi da li psi mogu da pomognu u dijagnostici.

Ta studija nadovezuje se na ranija istraživanja sposobnosti pasa da “nanjuše’”malariju i zasniva se na pretpostavci da bolest izaziva specifičnan miris.  

Organizacija je započela pripreme za obuku pasa koja bi trebala da počne za šest nedjelja da bi se obezbijedila “brza neinvazivna dijagnostička metoda”.  

Organizacija je ranije obučavala pse da otkriju bolesti poput karcinoma, Parkinsonove bolesti ili bakterijskih infekcija tako što su im davali uzorke uzete od pacijenata.  

Psi mogu, između ostalog, da otkriju male promjene u temperaturi kože.  

“Uvjereni smo da psi mogu da otkriju COVID-19”, kaže Kler  Gest, osnivač “Medical Detection Dogs”.  

“Sada istražujemo kako možemo da ‘uhvatimo’ miris virusa na pacijentima i izložimo pse tom mirisu”.  

“Cilj je da psi otkriju svakog uključujući i one asimptomatske nosioce virusa i pokažu nam koga treba da testiramo”.

Šef odjeljenja za kontrolu bolesti na LSHTM-u kaže da psi mogu da otkriju malariju sa “velikom preciznošćui”  i da, s obzirom na to da druge respiratorne bolesti mijenjaju miris tijela, postoje “veliki izgledi” da bi to moglo biti tako i sa COVID-19.  

Psi bi mogli da budu raspoređeni  na aerodromima na kraju epidemije kako bi otkrili nosioce virusa i tako pomogli u sprečavanju ponovnog izbijanja epidemije, kaže Stiv Lindsej sa Univerziteta Daram.  

Širom svijeta otkriveno je više od 500.000 zaraženih koronavirusom, ali vjeruje se da je stvaran broj zaraženih veći jer mnoge zemlje ne testiraju  u dovoljnoj mjeri stanovništvo da bi mogle da uhvate asimptomatske nosioce virusa.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img