Latest Posts

U Skenderiji otvorena izložba “Uhvaćeni” umjetnice Šejle Kamerić

Serije radova umjetnice Šejle Kamerić pod nazivom Uhvaćeni (Hooked) postavljena je u Sarajevu.

Nakon što su njeni radovi ranije od 2010. godine bili predstavljeni publici u Berlinu, Beču, Geteborgu, Istanbulu i mnogim drugim svjetskim centrima umjetnosti, ove godine izložba će biti ponovo prezentirana u glavnom gradu BiH.

Podsjećamo, nakon postavke na Stadionu Grbavica, Domu USAOJ-a u Bihaću, hali Željezare u Zenici, umjetnička intervencija “Uhvaćeni” će od srijede biti otvorena za javnost u dvorani “Mirza Delibašić” od 15:30 do 20:30 sati.

- Advertisement -

Postavka Uhvaćeni sastoji se od 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija koje umjetnica Šejla Kamerić predstavlja kao svojevrsnu pop-up intervenciju u zanemarenim ili od ljudi ispražnjenim lokacijama.

Na taj način, ona uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih javni prostori postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

Za izložbu Uhvaćeni navodi se da je tihi komentar s uključenom povijesnom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja.

Također, rad umjetnice Kamerić obraća se i konzervativnom svijetu muškaraca ukazujući na položaj žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izrade miljea.

Izvor: radiosarajevo.ba

Latest Posts

Don't Miss