Latest Posts

Tajna revolucionarnog američkog CeraVea za njegu kože je u ceramidima!

CeraVe priča u SAD-u počela je 2005. godine, nakon što su stručnjaci primijetili da mnoga stanja kao što su akne, ekcem, psorijza, suha koža, imaju jednu zajedničku stvar: oštećenu barijeru kože.

Razvijen u saradnji s dermatolozima, CeraVe pruža kompletnu liniju proizvoda za njegu kože koji sadrže tri osnovna ceramida pojačana revolucionarnim sistemom isporuke. Naime, koristeći stručnost na polju dermatologije, brand je ubrzo shvatio da su ceramidi (prirodna ulja koja se nalaze u našoj koži) od osnovnog značaja za zdravu kožu. Ceramidi čine do 50 posto kožnih lipida, te imaju ulogu ljepila koje drži naše kožne ćelije na okupu, kako bi kožna barijera bila zdrava i netaknuta.

Znamo već da funkcionalna kožna barijera čuva vlažnost i sprečava prodor štetnih elemenata pa je stoga prva linija odbrane kože od okolišnih agresora, kao što su izlaganje UV zrakama i zagađenje. Zato svi CeraVe proizvodi sadrže jedinstven spoj tri osnovna ceramida koji su identični onima u prirodnom stanju, a to su: ceramidi 1, 3 i 6-II.

- Advertisement -

Kako se njihov nedostatak dovodi u vezu sa različitim oboljenjima kože, dermatolozi su pažljivo odabrali ove moćne sastojke, kao neophodne elemente CeraVe proizvoda čija učinkovitost je također rezultat i tehnologije multivezikularne emulcije (MVE). To je revolucionaran sistem čija je prednost da, za razliku od formule „brzog, eksplozivnog otpuštanja“, uobičajene u proizvodima za hidrataciju, koristi „otpuštanje tokom vremena”. Svaka MVE sfera se sastoji od serije koncentričnih slojeva koji zadržavaju i čuvaju sastojke kao što su ceramidi, masne kiseline i fitosfingozin (element koji veže vodu). Protekom vremena, slojevi se polako i postepeno otapaju, oslobađajući esencijalne sastojke na površinu kože, što pomaže nadomjestiti prirodne ceramide te obnoviti funkciju barijere kože, kako bi se održala vlaga do 24 sata.

Ceramidi su, dakle, osnova u održavanju hidratacije i prirodne barijere kože. Kako bi to i praktično predočili, dermatolozi upućuju da zamislimo vanjski sloj ćelija kože kao cigle u zidu, a ceramide kao malter koji ispunjava prostor između njih. Oštećeni malter znači da je čitava struktura oštećena. S godinama i stalnom izloženošću iritantima iz okoliša, nivo ceramida se smanjuje. Kada se to desi, kožna barijera može oslabiti i koža postaje suha, sklona svrabu i iritacijama. Tako se oštećuje kožna barijera, što može prerasti u psorijazu, akne, ekcem i atopijski dermatitis.

U CeraVe proizvodima ceramidi su više nego puki sastojak. Oni su osnova nauke koja stoji iza branda. Kao što uzimamo vitamin C za jačanje imuno sistema ili kalcijum za jače kosti, tako nam ceramidi trebaju da jačaju i štite kožu. Upravo zato se nalaze u svakom CeraVe proizvodu.

I sam naziv CeraVe proizvoda ukazuje na njihov značaj. „Cera“ se odnosi upravo na tri esencijalna ceramida, a nastavak „Ve“ na MVE tehnologiju. Proizvodi ne sadrže dodatne mirise i alergene koji bi eventualno mogli iritirati kožu ili izazvati alergije, a specifičnost brenda CeraVe je i cjenovna pristupačnost, pa i ne čudi zašto je brend zadobio povjerenje miliona ljudi širom svijeta, a srećom, mogu se pronaći i na policama brojnih bosanskohercegovačkih apoteka.

 

 

Latest Posts

Don't Miss