Thursday, May 23, 2024

Svaki karakter ima svoj čaj: otkrijte koji je vaš

Bez obzira da li ste kolerik, sangvinik, melanholik ili flegmatik,    svakom tipu moguće je pomoći da ojača zdravlje koristeći tokom određenih godišnjih doba neke prirodne sastojke

Svaka osoba se rađa nasljeđujući precizne somatske karakteristike ponašanja i karaktera, ali i organe ili sisteme organa, delikatnije od ostalih. Svaka medicina  oduvijek je te karakteristike grupisala i klasificirala u precizne konstitucijske tipologije. U našoj medicini, zasnovanoj na Hipokratovom učenju, nalazimo opise sljedećih tipova: kolerik, sangvinik, flegmatik i melanholik. U kineskoj medicini nalazimo pet tipova: Drvo, Vatra, Zemlja, Metal i Voda, a u ayurvedskoj tri: Pitta, Vata i Kapha. Tradicionalnoj medicini je za shvatanje mnogih uzroka, koji su u osnovi zdravstvenih smetnji, veoma korisno prepoznavanje različitih tipologija, kako bi se određivali personalizirani savjeti za svakog ponaosob, te moglo djelovati i preventivno.

KOLERIK

Somatske karakteristike: Srednje građe, dobrih proporcija i razvijenih mišića. Maslinasta put, koža topla i suha. Kosa je tamna, lice izduženo, oči tamne i žive, pogled prodoran, nos kukast. Ruke proporcionalne, ukočenih i kvrgavih prstiju. Gestikulacija živahna, pokreti odlučni, grublje ponašanje; glas snažan i jasan. Precizan i ujednačen rukopis.   

Karakter i ponašanje: Aktivan, energičan, sklon preuzimanju inicijative, voli rizik, hrabar i oštrouman. Kreativan, dostojanstven, nestrpljiv, autoritativnih tendencija. Uvijek je usmjeren prema budućnosti i, uglavnom, nezadovoljan sadašnjošću, ne uživa u onom što ima ili s osobom s kojom živi. Ne uspije li realizirati vlastite ciljeve brzo poklekne, ali se brzo i oporavi. Teško se budi, najčešće ujutro osjeća umor, što nestaje tokom dnevnih aktivnosti. Noću voli biti budan, a može patiti i od nesanice.

Sklonost oboljenjima: Bolesti se uglavnom javljaju iznenada, kako se i završavaju. Kod kolerika se često razvijaju smetnje s jetrom, sklon je stomačnim grčevima, zatvoru, čiru na dvanaestopalačnom crijevu i bolovima u stomaku. Može patiti od tenzijske glavobolje ili razviti alergijsku astmu. Podložan je problemima s pojačanim radom pankreasa i tiroidne žlijezde, suhim ekcemima kože i peruti, te konjunktivitisu.

SANGVINIK

Somatske karakteristike: Uglavnom robusne građe, zdepast ali ne i debeo, srednje visine ili visok. Koža je roskasta, topla i vlažna. Lice ovalno i četvrtasto, mekih i harmoničnih crta, živih i izražajnih očiju. Kosa je plava ili kestenjasta, mimika živahna, šaka krupna, čvrstog i sigurnog stiska. Ruke su veoma pokretljive i dobro koordinirane.Vitalan je, voli biti u društvu i dobro jesti. Rukopis je čvrst, slova krupna i nakošena.

Karakter i ponašanje: Veseo i najčešće nasmijan. Inteligentan, dobrog pamćenja, pažljiv posmatrač, mladolik, optimista, senzualan, uobražen. Lako se oduševljava, njeguje prijateljstva, velikodušan je i teško se ljuti.

Sklonost oboljenjima: Sangvinik je sklon različitim upalnim procesima, kardiovaskularnim smetnjama, niskom ili visokom pritisku, aritmiji ili tahikardiji; obično ima slabe kapilare sklone pucanju, probleme s pamćenjem, osjeća nemir ili ima napade panike, seksualne smetnje, nesanicu, iznenadne visoke temperature, stomatitis, a u poznim godinama arterosklerozu. Da bi se bolje osjećao treba što više boraviti na otvorenom, na čistom i suhom zraku.

FLEGMATIK

Somatske karakteristike: Često nizak ili srednje visine i sklon debljanju. Ten blijed, koža vlažna, hladna, glatka i mekana. Sklon zadržavanju tekućine, opuštenih mišića. Ramena su uska, a bokovi i butine razvijeniji. Lice je okruglo, nos spljošten, gornja usna naglašena. Glas dubok i miran, pokreti spori i ponekad nespretni, a pogled blag. Rukopis uredan, zaobljenih slova.

Karakter i ponašanje: Flegmatik je blagog karaktera, strpljiv, realan, metodičan, sklon dubokom razmišljanju; sugestivan je, lako se uvrijedi, neuredan, neambiciozan. Uglavnom živi u prošlosti i najčešće nije optimist. Može biti lijen, introvertan je i ima veliki osjećaj za pravdu. Ne podnosi hladnoću, mora štediti snagu, često se odmarati i kako dan odmiče sve je umorniji.

Sklonost oboljenjima: Zdravstvene smetnje javljaju se postepeno, kakvo je i njihovo izlječenje, te uglavnom postaju hronične. Sklon je plućnim bolestima, prehladama i kataru (upali) probavnih organa. Slabog je imuniteta. Probava je usporena i često sam za sebe kaže da ima osjetljiv stomak. Sklon je pojačanom znojenju, često ima uvećane limfne žlijezde, može patiti od proširenih vena, hemoroida, imati bubrežne kamence. 

MELANHOLIK

Somatske karakteristike: Visok ili srednje visine, vitak, slabo razvijenih mišića. Koža je tamnija, bez izražene boje. Ramena su uska i zakrivljena, noge duge i mršave; lice trouglasto, čelo široko, a brada mala. Pogled je živ, nemiran, ponekad paćenički. Zubi mogu biti nepravilni. Šake su male i koščate, gestikulacija izražena, a pokreti brzi. Rukopis je sitan i neuredan. Glas je slabašan, ponekad i plačljiv.

Karakter i ponašanje: Melanholik je ponosan, veoma inteligentan, željan učenja i istraživanja. Intuitivan, introspektivan, osjeća stalnu potrebu za ljubavlju i pažnjom, koje mu se neprestano moraju dokazivati. Nestalan je, lako mijenja mišljenje, veoma osjetljiv, strašljiv, sumnjičav, stidljiv, voli biti sam i često živi u nekom svom svijetu. Može biti tužan, pesimističan, lako se uvrijedi, ponekad je zavidan, veoma je uporan dok ne uspije u onome što je naumio. Kada je uravnotežen, zna biti mudar, oprezan, pouzdan, cijenjen i precizan radnik.

Sklonost oboljenjima: Često se od najranijeg jutra žali na umor, a tokom dana na nedostatak snage i lako se umara. Promjenjive je energije. Bolesti se javljaju naglo, a sporo prolaze. Urin je često veoma svijetao, a mokrenje učestalo. Sklon je hipohondriji, somatizaciji (poremećaj u kojem se emocionalni problemi izražavaju  tjelesnim simptomima), napadima panike. Probava je usporena, može imati stomačne probleme. Lako se uznemiri, sklon je depresiji, nesanici, hroničnim reumatskim oboljenjima, anemiji, izostanku menstrualnog ciklusa i degenerativnim i/ili upalnim bolestima centralnog i perifernog nervnog sistema.

Koji čaj za koga

Kako postoje pravi predstavnici pojedinih tipova tako postoje i njihove kombinacije, te imamo kolerika-sangvinika, kolerika-flegmatika, sangvinika-melanholika, itd., gdje se pojedinačne osobine miješaju ili su izraženije od drugih. Svakom tipu je moguće pomoći da ojača slabije organe ili sisteme organa, koristeći tokom određenih godišnjih doba neke prirodne sastojke.

Kolerik, naprimjer, u proljeće, tokom najmanje jednog mjeseca, treba piti čaj napravljen od 20 g artičoke, 50 g korijena kurkume i 30 g lipe. Sangvinik tokom ljeta treba piti čaj napravljen od 40 g bijelog gloga, 30 g pasiflore i 30 g angelice. Flegmatik tokom jeseni treba piti čaj napravljen od 50 g žare, 30 g majčine dušice i 20 g đumbira, a melanholik, tokom zime, od 30 g preslice, 40 g sibirskog ginsegna (Eleuthero) i 30 g zlatice.

Svi čajevi se prave na sljedeći način: sastojke pomiješati, te dvije kašike mješavine preliti vrelom vodom, kuhati par minuta na niskoj temperaturi, ostaviti poklopljeno 20 minuta i procijediti. Čaj se pije dvaput dnevno, svježe pripremljen, tokom preporučenog razdoblja ili prema potrebi.


Čaj za smirenje za sve tipove

Pomiješati po 20 g lipe, pasiflore, jagorčevine, cvijeta narandže i lavande, te dvije kašike kuhati par minuta u 2dl vode. Poklopiti, poslije 20 minuta procijediti i piti mlako. Čaj se pije triput dnevno i uvijek svježe pripremljen.

 

 

 

 

 

 

 

Možda vas zanima

spot_img
spot_img