Saturday, July 20, 2024

SLATKO JE ZAKON: Pet problema u kući koje može riješiti šećer

Šećer nas odmah asocira na nešto slatko poput kolača, ali može nam pomoći i oko nekih problema u kući

1. Svježina cvijeća

Proljeće je pred vratima, a ako vas mirisi cvijeća u vazi podsjećaju na tople dane koji dolaze, evo kako ga učiniti što trajnijim. U litru mlake vode uspite tri kašike bijelog octa i dvije kašike šećera pa će cvijeće u vazi duže ostati svježe.

2. Biljke u vrtu

Ako vam se čini da su vaše biljke u vrtu napali paraziti odnosno sitni crvi, šećer može pomoći da ih se riješite, savjetuje Reader’s Digest. Takva vrsta parazita stvara sitne čvorove na korijenu biljke, a šećer im smeta.

3. Prljave ruke

Masnoća i prljavština na rukama često se teško skidaju običnim sapunom, a uz to se umivaonik zaprlja jače no inače. Probajte recept s malo maslinovog ulja i šećera. Maslinovo ulje će hidratizirati kožu, a šećer djelovati kao abrazivno sredstvo i ukloniti masnoće. Emulziju dobro utrljate na ruke, a nakon nekoliko minuta isperite toplom vodom. 

4. Zamka za insekte

Umjesto skupih sprejeva šećer može biti izvrsna zamka za muhe, dosadne mušice i insekte. U loncu prokuhajte dvije čaše mlijeka, 115 grama šećera i 60 grama mljevenog papra 10 minuta, povremeno miješajući. Sipajte u plitke zdjele i postavite na mjesta na kojima vam dosađuju insekti.

5. Istrijebite žohare

Žohara se uopće nije lako riješiti, ali prije nego pozovete stručnjaka za dezinsekciju probajte složiti mješavinu jednakih dijelova šećera i boraks praha te posipati preko zaraženih područja. Šećer će privući žohare, a boraks će ih ubiti.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img