Latest Posts

Sigurna online plaćanja za ugodne praznične i zimske dane

Na internetu možete obaviti kupovinu iz svoje omiljene fotelje za odmaranje i pri tom uživati u širem asortimanu proizvoda nego što je to na samim fizičkim mjestima prodaje. Također, možete  plaćati i mjesečne račune, što uveliko štedi vrijeme svakoga od nas. Najbitnije od svega ja što kod online plaćanja izbjegavate bespotrebno izlaganje korana virusu, nema dosadnih čekanja u redovima, izbjeći ćete velike gužve tokom prazničnog šopinga, te se može reći da kupovinu ili plaćanje računa obavljate na epidemiološki privatljiviji način.

U uslovima kada online kupovina doživljava procvat nikako ne smijemo zaboraviti korake koje uvijek trebamo imati na umu kako bi naša kupovina odnosno plaćanaja bila izvršena na najsigurniji mogući način. Sigurnost online plaćanja možete povećati i sami, a potrebno je samo da se pridržavate nekih osnovnih koraka i da nikada plaćanja ne obavljate na brzinu.

Dva znaka sigurne enkripcije podataka na internetu su simboli https i katanac ?, a ovi znakovi bi trebali da se nalaze u polju web site adrese trgovca (address bar), stoga ih obavezno potražite sljedeći put kada budete obavljali online plaćanja. Također, na internet prodavnicama uvijek potražite i istaknute simbole Mastercard SecureCode i Mastercard Identity Check, jer je to garancija da su vaši podaci enkriptovani i da se ne dijele ni sa kim, čak ni sa trgovcem.

- Advertisement -

Svoj PIN i CVC2 (trocifreni broj na poleđini kartice) nikada ne dijelite s drugima. U porastu su prevare preko društvenih mreža, gdje se od korisnika traži da u poruci proslijede podatke sa svojih bankovnih kartica, te budite uvijek na oprezu i ove podatke nikada ne objavljujte na društenim mrežama, te isto tako nemojte ih dijeliti u porukama neprovjerenim pošiljaocima koji zahtijevaju te podatke.  Naročio obratite pažnju da kod online plaćanja nikada ne koristite javne kompjutere ili javne mreže.

Koristite opciju dvofaktorske autentifikacije, odnosno unošenje dodatnog OTP koda koji banka šalje u SMS poruci nakon što ukucate platne detalje na strani za sigurno plaćanje kao dodatni stepen bezbjednosti. Prilikom kreiranja naloga kod trgovaca, koristite jake šifre, odnosno izbjegavajte da vaše šifre budu kombinacija imena djece, datuma rođenja i sličnih, očiglednih asocijacija.

Uvijek kada planirate kupovine većih vrijednosti, provjerite sa svojom bankom da li postoji neki limit po transakciji kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Kada plaćate karticom online, također vam ide u prilog i opcija za reklamacije i refundiranje sredstava (chargeback), bankarska usluga u okviru koje možete da podnesete žalbu ukoliko niste zadovoljni proizvodom ili ga uopšte niste ni primili iako ste isti platili, a trgovac odbija da vam refundira sredstva.

Zasigurno već neka ponavljajuća plaćanja obavljate automatizmom, a to su recimo izmirenja mjesečnih režija. Credentials-on-file rješenja se koriste upravo kod tavkvih ponavljajućih plaćanja kao dodatna pogodnost, a ovo rješenje predstavlja mogućnost čuvanja kartice u sigurnom i certifikovanom okruženju. Proces registracije je jednostavan: korisnik samo jednom unese podatke o svojoj Mastercard kartici kod trgovca, a oni se zatim tokenizuju i postaju spremni za korištenje kad god su korisniku potrebni, bez komplikacija i potrebe za dodatnim unosima prilikom plaćanja. Podaci koji se čuvaju u enkriptovanom obliku uključuju broj kartice i datum isteka kartice – odnosno, podatke koji su vidljivi na samoj plastičnoj kartici. Podaci se čuvaju u skladu sa PCI DSS standardima globalne platne industrije, po kojima su platni sistemi trgovaca podložni redovnim provjerama i ažuriranjima sistema. Osjetljivi podaci kao što su PIN, CVC2, Mastercard SecureCode i Mastercard Identity Check kod nikada se ne čuvaju.

Prateći gore nabrojane korake podići ćete stepen vaše sigurnosti prilikom online plaćanja. Uživajte u praznicima i sigurnim online plaćanjima koje su nam iznjedrile moderne tehnologije i znajte da Mastercard uvijek radi na tome da kartična plaćanja budu dostupna korisnicima onda i tamo gde su im najpotrebnija, te uz konstantno usavršavanje i ulaganja u najsavremenije sigurnosne tehnologije čini vaše transakcije još bezbjednijim.

Latest Posts

Don't Miss