Saturday, June 22, 2024

Šest novih proizvoda napravljenih na Zapadnom Balkanu predstavljeno na 4. Digitalnom samitu

Šest novih digitalnih proizvoda napravljenih na Zapadnom Balkanu predstavljeno je danas na 4. Digitalnom samitu u Podgorici. Autori proizvoda kojima se digitalni svijet povezuje sa organskom hranom, poljoprivredom, prodajom, zdravstvom, uslugama prevoza, malim firmama i ekološki prihvatljivom plastikom su pobjednici drugog Balkathona, godišnjeg regionalnog takmičenja koje organizuje Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) a finansira Evropska unija čiji je cilj da se potakne razvoj novih digitalnih rješenja kao odgovora na svakodnevne izazove u našim životima.

„Veoma smo ponosni što nam je takmičenje koje je proistaklo iz naše želje da pomognemo regionu u vrijeme pandemije danas donijelo šest izuzetnih proizvoda koji mogu biti korisni građanima i privrednim subjektima u našem regionu. Čestitam ovim mladim ljudima i želim im puno uspjeha u plasmanu proizvoda i njihovom budućem radu. Željela bih iskoristiti ovu priliku da pozovem sve zainteresovane mlade ljude, start-up kompanije, preduzetnike, studente, centre digitalnih inovacija, naučne parkove, univerzitete, mala i srednja preduzeća i druge koji dolaze iz svih ekonomija Zapadnog Balkana da sljedećeg proljeća učestvuju na trećem Balkathonu. Možda će pobijediti baš vaše rješenje,“ rekla je na skupu Maja Handjiska Trendafilova koja rukovodi Programskim odjelom Vijeća za regionalnu saradnju.

Ovo su digitalni proizvodi:

Taksi aplikacija Pokupi.me – koju je napravio tim ‘Pokupi’, iz Crne Gore, a koju je predstavio Wael Alkhalidi

Aplikacija na jednoj platformi okuplja sve taksi firme i omogućava sigurnije i jednostavnije taksi usluge i za vozače i za klijente. Svrha aplikacije je da doprinese digitalnoj transfromaciji kroz modernizaciju prevoza, podršku rješavanju nezakonitog pružanja usluga taksi prevoza, te pojednostavljivanje odgovarajućeg procesa sa poreskom upravom i uvođenja ovih usluga. Aplikacija je napravljena i možete je pronaći na https://pokupi.me/en/. Video prezentaciju možete pronaći ovdje.

Online doktor – e-Zdravstvena klinika: koju je napravio tim ‘Kosovo Digital Association’, sa Kosova*, a koju je predstavio Ilir Asllani

Ova inovativna i sveobuhvatna platforma će pacijentima omogućiti brže, bliže i jeftinije zdravstvene usluge bez obzira na udaljenost ili mjesto u kojem se nalazi doktor po njihovom izboru. Platforma će pacijentima omogućiti da putem interneta zakažu online konsultacije da odgovarajućim specijalistom po njihovm izboru. Njena primjena počinje na Kosovu*, ali je planirana da se širi i u druge dijelove regiona. Platformu možete naći na www.ehealth-clinic.com. Video prezentaciju možete pronaći ovdje.

Platforma za povezivanje i rast malih privrednih subjekata – Accelera: koju je napravio tim ‘ISLLA’, iz Sjeverne Makedonije, a koju je predstavila Katerina Klimovska

Kroz pronalaženje potencijalnih klijenata i promociju poslovanja platforma Accelera pomaže rast malih privrednih subjekata. Namjenjena je povezivanju preduzetnika, obrtnika i zanatlija sa njihovim ciljnim tržištima, a pomoći će im i da svoj posao razviju na jednostavniji način prilagođen korisnicima. Platformu od danas možete pronaći na http://accelera.mk Video prezentaciju možete pronaći ovdje.

Ekološki prihvatljiva biorazgradiva plastika – BIOFROST: koju je napravio tim ‘BIOFROST”, iz Srbije, a koju je predstavio Nenad Jovanovski

Ovaj proizvod nudi tehničko rješenje za izradu ekološki prihvatljive biorazgradive plastike od industrijske konoplje. Osim mašina, Biforst tim će u ponudi imati i obuku za korisnike i počet će sa malim proizvodnim pogonom za proizvodnju proizvoda na bazi industrijske konoplje kako bi pokazali raznovrsnost primjene ovog materijala. Predviđeno je da se svi proizvodi prodaju putem interneta. Rješenje će uskoro biti zaokruženo i moći ćete ga naći na https://bifrostbioplastic.com/. Video prezentaciju možete pronaći ovdje.

Online platformE-KLINIKA’: koju je napravio tim e-Klinika, iz Bosne i Hercegovine, a koju je predstavio Aleksandar Kovač

Ova online platforma građanima omogućava jednostavnije i brže zakazivanje pregleda, a u isto vrijeme klinikama pomaže u svakodnevnom vođenju posla i nudi im mogućnost ulaska u novi svijet zakazivanja pregleda putem interneta. Rješenje je u završnoj fazi razvoja i uskoro će se moći pronaći na www.e-klinika.net. Video prezentaciju možete pronaći ovdje.

Aplikacija za prodaju organske hrane – Od poljoprivrednika do vaših domova: koju je napravio tim ‘HEST’, iz Albanije, a koju je predstavila Olsa Ramadani

Ova aplikacija, koja je prilagođena korisnicima, pružit će poljoprivrednicima mogućnost da prodajom svojih proizvoda putem interneta lakše dođu do kupaca. Aplikacija će istovremeno omogućiti građanima da imaju jednostavan i brz pristup zdravoj, organskoj, lokalno proizvedenoj hrani. Aplikacija je u završnoj fazi razvoja i uskoro će biti u funkciji. Video prezentaciju možete pronaći ovdje.

Izvor: PR pres servis

Možda vas zanima

spot_img
spot_img