Thursday, May 23, 2024

Savjeti za savršenu kožu

Kako bi vaša koža bila savršena, veoma je važno redovno je njegovati. Ne radi se o dugotrajnim tretmanima kod kozmetičara, mukotrpnim vježbama ili neizdrživim dijetama, nego o efikasnim savjetima

Ako ste dosad oklijevale s redovnom njegom ili niste znale kako da to činite, vrijeme je da odaberete pravi način i potrudite se da vam to postane uobičajena navika. Koža će biti savršena i neće vam zadavati nikakve probleme – budete li strpljive i uporne.

* Uradite piling dvaput sedmično s posebnom kremom i lufa rukavicom. Važno je koristiti i jedno i drugo: posebno kremu s mikrogranulama koja zajedno s vlaknima rukavice djeluje na kožu koja postaje meka i glatka. Piling je mnogo efikasniji na ovaj način, treba ga izvoditi poslije tuširanja ili kupanja. Nakon pilinga ne treba koristiti nikakva sredstva za tuširanje jer je koža osjetljivija i moguća je iritacija. Ne morate kupovati skupa sredstva za piling, možete koristiti neka prirodna iz kućne radinosti, jednako su efikasna (pomiješati bademovo ulje s mljevenim bademima, jogurt s grizom ili maslinovo ulje i so). Piling treba izvoditi kružnim pokretima i nježno, posebno na mjestima gdje je koža osjetljiva.

* Kožu sklonu crvenilu ne perite agresivnim sredstvima, jer s površine kože odstranjuju njen zaštitni sloj i čine je osjetljivom i suhom. Bolje je koristiti oilfree sredstva ili običan gel za tuširanje, koji inače koristite, razblažiti s malo mlake vode.

* Barem jednom sedmično uživajte u dugoj kupki. U vodu dodajte malo sode bikarbone i koža će biti još mekša i nježnija.

* Poslije tuširanja tijelo namažite kremom. I to svježe pripremljenom od karite putera, bademovog ulja ili posebnih esencijalnih ulja koja ublažavaju iritaciju kože (narandža, neven, kamilica, limun, ruzmarin, čajevac). Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu, iskoristite za desetak dana.

Savjeti za lijepu kožu nogu

Često se dešava da zbog pogrešnih navika, kao što su prečesto depiliranje ili korištenje preagresivnih sredstava za pranje koja pospješuju crvenilo i pucanje kože, nailazimo na problem pretjerano suhe kože ili na neestetske pojave (bubuljice i urasle dlačice). Na savršen izgled nogu morate misliti već sada, jer s dolaskom proljeća kad ih treba izložiti pogledima. Potrebno je slijediti nekoliko osnovnih pravila koja će omogućiti iznenađujuće rezultate.
Depiliranje dvaput mjesečno: Od svih metoda za depilaciju, najpreporučljivija je depilacija medom (ne – ako kapilari lako pucaju), jer ostavlja kožu glatkom, mekom, baršunastom i hidratiziranom. A i efekt je dugotrajan. Prekontrolirajte sastojke: ukoliko je prisutan kolofonij, moguća je iritacija kože.
Nakon depiliranja ne ispirajte noge toplom vodom, neka uvijek bude mlaka. Izbjegavajte trljanje nogu bilo kakvom spužvom ili pranje sapunom kako biste isprali ostatke sredstva za depilaciju. Ne trljajte noge ručnikom, lagano i nježno pritiskanje neće iritirati kožu i izazvati crvenilo. Nakon depilacije i ispiranja mlakom vodom, na noge obavezno i obilno nanesite kremu od nevena: koža će biti savršeno vlažna i nježna. Tri dana nakon depilacije voskom ili medom ne koristite nikakva sredstva za pranje i zaboravite na piling.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img