Sunday, May 19, 2024

Samsung Electronics predstavio Neo QLED, MicroLED i Lifestyle liniju televizora u susret sajmu CES 2021

Petnaest godina u ulozi vodećeg globalnog TV brenda u duhu održivosti i prilagođenosti potrebama svakog korisnika

Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd. predstavila je portfolio Neo QLED, MicroLED i  Lifestyle televizora za 2021. godinu, tokom prvog virtuelnog događaja First Look uoči najvećeg sajma potrošačke elektronike CES 2021. Novom linijom, kompanija Samsung ističe posvećenost prilagođenosti, održivosti i inovacijama, zahvaljujući unapređenjima koja nastoje da redefinišu ulogu televizije u domovima korisnika.

„Tokom protekle godine, tehnologija je odigrala ključnu ulogu pomažući nam da nastavimo sa svojim životom i ostanemo povezani jedni sa drugima“, rekao je JH Han, predsjednik Poslovnog odjeljenja za vizuelne displaye u kompaniji Samsung Electronics. „Naša posvećenost inkluzivnoj i održivoj budućnosti ide ruku pod ruku sa neumornom potragom za inovacijama koje prepoznaju i odgovaraju na rastuće potrebe korisnika – od smanjenja ugljeničnog otiska naših proizvoda, preko pružanja niza pristupnih funkcija, do neuporedivog iskustva gledanja u skladu sa načinom života svakog korisnika.“

Održiva budućnost dostupna svima

Tokom narednih nekoliko godina, Samsung će započeti sa primjenom „zelenih tehnologija“ i uskladiti poslovanje u TV segmentu kroz sljedeće programe dugoročne održivosti:

  • Smanjenje ugljeničnog otiska i poboljšanje energetske efikasnosti: Samsung će nastojati da sistematski smanji svoj ukupni ugljenični otisak u proizvodnji televizora. Također će težiti smanjenju potrošnje energije uređaja i većoj upotrebi recikliranih materijala kroz cijelu liniju TV proizvoda.
  • Održivi dizajn ambalaže: Nadovezujući se na dragocjene povratne informacije korisnika, Samsung proširuje svoj nagrađivani „Eco-packaging“ dizajn na sve 2021 Lifestyle televizore i veći dio linije Neo QLED 2021. Primjenom ovog održivog rješenja, do 200.000 tona valovitih kutija svake godine[1] može se ponovo iskoristiti pomoću upcycling metode. Daljem redukovanju otpada doprinijet će smanjenje tekstualnih i grafičkih slika na eko-ambalaži čime se uklanja mastilo na bazi ulja iz štampe u boji, tradicionalno korišteno na TV kutijama.
  • Daljinski upravljač sa solarnim ćelijama: Ove godine, uz Samsung televizore će dolaziti daljinski upravljač sa solarnim ćelijama koji se može puniti svjetlošću ili USB-om – što predstavlja prvu inovaciju ove vrste za kompaniju Samsung. Na ovaj način spriječit će se stvaranje otpada od 99 miliona AAA baterija tokom sedam godina[2]. Kako bi se napravio ovakav daljinski upravljač, Samsung je kreirao čitav proizvodni proces za ponovnu upotrebu plastičnih flaša, uključujući 24 posto recikliranog materijala[3].

Na svim ovogodišnjim QLED i Neo QLED modelima, korisnicima će biti dostupne funkcije koje predstavljaju najnovija dostignuća u tehnologiji i vještačkoj inteligenciji (AI), za nesmetano uživanje u iskustvu gledanja televizije. Navedene nove funkcije su Caption Moving – premještanje titlova, Sign Language Zoom – zumiranje znakovnog jezika i Multi-Output Audio – zvuk sa više izlaza, pružajući nagluhim, gluhim, slabovidim i slijepim osobama mogućnost da optimizuju upotrebu televizora prema svojim potrebama i željama. Pored toga, Samsung se obavezao da će do 2022. godine proširiti Voice Guide funkciju na više kategorija proizvoda, pružajući na taj način audio smjernice osobama sa oštećenim vidom. Također, kompanija Samsung će nastaviti da razvija nove funkcije zasnovane na vještačkoj inteligenciji kako bi upotrebu televizora prilagodila potrebama svakog korisnika.

Neo QLED pravi „kvantni skok“ u tehnologiji TV ekrana

Samsung svojim flagship 8K (QN900A) i 4K (QN90A) modelima predstavlja potpuno novu tehnologiju ekrana –  Neo QLED, podižući QLED tehnologiju na sljedeći nivo, zahvaljujući precizno kontrolisanim Quantum Mini LED i Quantum Matrix tehnologijama, te moćnom Neo Quantum procesoru, specijalno optimizovanim za Neo QLED.

Samsung Quantum Mini LED dizajniran je u veličini 1/40 visine konvencionalnog LED ekrana. Umjesto da koristi sočivo za disperziju svjetla i sklop za fiksiranje LED diode, Quantum Mini LED ima nevjerovatno tanke mikro slojeve ispunjene sa mnogo više LED dioda. Quantum Matrix tehnologija omogućava ultrafinu i preciznu kontrolu gusto upakovanih LED dioda, sprečavajući zamagljenost i omogućavajući gledaocima da uživaju u sadržaju na predviđen način. Neo QLED povećava skalu osvijetljenosti na 12 bita sa 4.096 koraka, što pomaže da tamna područja postanu tamnija, a svijetla svjetlija, rezultujući preciznijim HDR iskustvom. Neo QLED koristi moćni Samsung Neo Quantum procesor sa poboljšanim mogućnostima nadgradnje. Korištenjem do 16 različitih modela neuronskih mreža, od kojih je svaki obučen za nadgradnju vještačkom inteligencijom i tehnologiju dubokog učenja, Neo Quantum procesor može optimizovati izlazni kvalitet slike za 4K i 8K bez obzira na kvalitet ulaza.

Samsung Neo QLED 8K 2021 posjeduje novi Infinity One Design – ekran skoro bez okvira koji pruža još imerzivnije iskustvo gledanja uz elegantni dizajn i format. Neo QLED 8K posjeduje Slim One Connect box – potpuno novi sistem za upravljanje kablovima koji se može pričvrstiti na zadnju stranu televizora i omogućava lakšu instalaciju vodeći računa o estetici. Neo QLED 8K takođe sadrži nekoliko vrhunskih audio funkcija – Object Tracking Sound Pro dinamički zvuk koji odgovara kretanju objekata na ekranu, kao i SpaceFit Sound, koji analizira fizičko okruženje televizora i emituje zadivljujući zvuk posebno prilagođen vašem prostoru.

Samsung modeli za 2021, Neo QLED 8K i 4K, nude pametne funkcije koje proširuju ulogu televizora i pomažu potrošačima da zadovolje svoje promjenljive potrebe, što se tiče fitnesa, zabave i rada od kuće.

  • Samsung Health[4] neprimjetno pretvara dom u ličnu teretanu, a nova opcija Smart Trainer može pratiti i analizirati držanje u stvarnom vremenu, baš kao personalni trener. Tokom i poslije treninga, Smart Trainer pruža povratne informacije o formi, pomaže vam da brojite ponavljanja i procijenite utrošene kalorije. Pomoću video i interaktivnog treninga putem glasovne kontrole Bixby, Samsung Health Smart Trainer iskustvo vježbanja kod kuće podiže na viši nivo.
  • Koristeći dvije nove jedinstvene funkcije, Samsung pruža vrhunsko TV iskustvo gaminga. Super Ultrawide GameView daje igračima mogućnost da, pored širokog prikaza stranica 21:9, igraju video igre i u ultraširokom odnosu od 32:9. Game Bar omogućava gamerima da brzo nadgledaju i prilagođavaju kritične aspekte igre – bilo da je to promjena odnosa stranica, provjera ulaznog kašnjenja ili povezivanje slušalica. Dodatno, FreeSinc Premium Pro smanjuje prekide tako da igrači uživaju u glatkom kvalitetu slike tokom cijelog igranja.
  • Uz Google Duo, korisnici mogu da koriste telefon i započnu visokokvalitetni video poziv velike brzine kojem se može pridružiti do 32 osobe, bez obzira na to koji operativni sistem koriste. Pomoću aplikacije Google Duo video pozivi se mogu uputiti direktno preko opcionalne USB kamere. Pomoću pametnog rješenja za kameru, ona može pratiti pokrete, a automatskim uvećavanjem i umanjivanjem korisnik je uvijek prave veličine i u fokusu.
  • PC on TV na Samsung uređajima omogućava korisnicima da povežu računar i televizor, te rade i uče od kuće putem TV ekrana, uz povezani miš, tastaturu i računar. Korisnici mogu direktno da pristupe MS Office 365 putem web pretraživača televizora i kreiraju i uređuju dokumente. Pomoću aplikacije Easy Connection na računaru moguće je prijaviti se na Samsung nalog – a televizor će se automatski povezati sa računarom, čineći rad iz dnevne sobe besprijekornim.

 Nova era zapanjujućeg kvaliteta slike i dizajna uz MICRO LED

Uz novu MICRO LED liniju, Samsung je po prvi put omogućio dostupnost Micro LED tehnologije i na tradicionalnim veličinama TV ekrana. Dostupna u veličinama od 110 i 99 inča, ali i manjim koje će izaći do kraja godine, nova linija MICRO LED koristi LED svjetla veličine mikrometra kako bi eliminisala pozadinsko osvjetljenje i filtere u boji koji se koriste u konvencionalnim displayima. Uz samoosvjetljavanje stvara zapanjujuće realistične boje i osvijetljenost kroz svojih 24 miliona zasebno kontrolisanih LED dioda. Svojim Monolith dizajnom koji karakteriše odnos veličine ekrana i okvira od 99 posto u korist ekrana, jedino što korisnik vidi je kvalitet slike koji oduzima dah.

Samsung je kreirao Smart TV funkcije kako bi iskoristio prednost masivnog ekrana nove MICRO LED linije. Naprimjer, korisnici mogu da koriste funkciju 4Vue (četvorostruki prikaz) za udobno gledanje do četiri različita izvora sadržaja istovremeno na jednom ekranu. Moguće je povezivanje više vanjskih uređaja odjednom i praćenje različitih utakmica u isto vrijeme ili gledanje walkthrough videa i igranje igre u nepromijenjenom kvalitetu i veličini.

Dinamično audio iskustvo novog MICRO LED televizora podjednako je imerzivan kao i njegova slika. Uz Majestic Sound, oni pružaju 5.1-kanalni zvuk bez vanjskog zvučnika – pretvarajući bilo koju sobu u luksuzno kućno kino.

Proširivanje nagrađivanog portfolija Lifestyle televizora

Samsung radi i na poboljšanju svoje Lifestyle TV linije za 2021. novim dizajnom i veličinama koji odražavaju različite interese i ukuse korisnilka. Od svog predstavljanja 2017. godine, The Frame je redefinisao televiziju, transformišući ekrane u umjetnička djela, sa preko milion prodatih primjeraka.

Verzija za 2021. nadovezuje se na inovativno naslijeđe koje je ostavio The Frame nudeći prilagodljivije iskustvo u prepoznatljivoj tanjoj formi. The Frame je otprilike upola tanji [5] u poređenju sa prethodnim verzijama, oponašajući debljinu tradicionalnog okvira za sliku. Nove opcije pričvršćivanja okvira dolaze u pet boja i dva različita prilagodljiva stila – Modern i Beveled – koji odgovaraju estetici bilo koje sobe u kojoj se nalazi The Frame.

Uz The Frame dolazi i pretplata na potpuno novi Art Store, a korisnici će moći da uživaju u preko 1.400 pažljivo odabranih umjetničkih djela. Nova Samsung tehnologija automatskog izbora zasnovana na vještačkoj inteligenciji analizira individualne preferencije korisnika, kako bi bolje preporučila umjetnička djela.

Sa gotovo bezbrojnim opcijama za prilagođavanje, Samsung Lifestyle portfolio televizora –  The Frame, The Serif, The Sero, The Terrace i The Premiere, unapređuje enterijer svakog doma.

Više na CES 2021?

U okviru najave međunarodnog sajma tehnologije CES 2021, koji će se održati 11. januara, predsjednik Sektora za razvoj u kompaniji Samsung Electronics, Sebastian Seung u svojoj najnovijoj objavi osvrnuo se na nova rješenja koja će Samsung prikazati ove godine. „Na CES sajmu, Samsung će predstaviti najnovije inovacije na području ekološki prihvatljivih rješenja, vještačke inteligencije i personalizovanih iskustava. Ovo je jedinstvena prilika da, ne samo prebrodimo prošlu godinu, već da stvorimo bolje normalno za svakoga svojim tehnologijama“, najavio je Sebastian Seung.

[1] Na osnovu internih istraživanja.
[2] Na osnovu internih istraživanja. Rezultati se mogu razlikovati u zavisnosti od okolnosti upotrebe.
[3] Na osnovu internih istraživanja.
[4] Dostupnost može varirati u zavisnosti od tržišta.
[5] 46% tanji od prethodnih modela.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img