Latest Posts

Recite zbogom šećeru i prigrlite zdravlje i ljepotu!

Ukoliko ste upravo uzeli komadić čokolade ili omiljeno slatko pecivo kojim  ćete zasladiti čitanje ovog teksta, preporučujemo da ih ostavite, a svoju želju za slatkim zadovoljite unosom zdravih sokova sa stopostotnim udjelom voća, bez imalo dodanih šećera, umjetnih bojila, aroma ili konzervansa. U nastavku teksta saznajte na koji način nezdravi šećeri ne samo da ubrzavaju proces starenja kože lica i tijela, nego i doprinose padu imuniteta i narušavaju zdravlje, te zašto je neophodno u organizam svakodnevno unositi voće i zdrave voćne napitke

Šećer negativno utječe na kožu putem prirodnog procesa poznatog kao glikacija. Šećer se u krvnim ćelijama veže za proteine i tako stvara štetne slobodne radikale poznatije kao krajnji proizvod napredne glikacije (AGEs engl.). Kako nivo AGEs-a raste, usljed unosa veće količine šećera, tako i uništava sve proteine koji mu se nađu u blizini.

- Advertisement -

Kako prepoznati negativan utjecaj šećera na tijelo i kožu?

Prema pisanju magazina „British Journal of Dermatology“ prvi znaci glikacije postaju vidljivi oko 35. godine života. Oksidativne i hormonalne promjene sarađuju sa AGEs-om i koža više nije u stanju da se suprotstavi oksidacijskim oštećenjima sa dovoljnom količinom sinteze kolagena i elastina. Počinje da se troši.

Znakovi da je šećer krivac za starenje vaše kože:

 1. Površina kože izgleda tvrdo i sjajno.
 2. Duboke, ukrštene linije javljaju se na gornjoj usni.
 3. Pojava diskoloracije i hiperpigmentacije.
 4. Pojavljuju se dublje bore, posebno u područjima gdje se nalaze linije smijeha.
 5. Koža u području trbuha počinje da se opušta.

Kako spriječiti starenje uzrokovano šećerom, sačuvati zdravlje i podići imunitet?

Dobra vijest je da nikada nije kasno da počnete s prevencijom vidljivih znakova starenja, kao ni brigom o zdravlju cijelog organizma. Dnevna konzumacija voća i povrća uobičajena je prehrambena preporuka kojom se podupire zdravlje, odnosno osigurava dobar nutritivni status. Nutritivne komponente voća poput vitamina i mineralnih tvari, te fitokemikalija imaju snažan utjecaj na održavanje imunološke funkcije. Pojam imunosti u najširem značenju uključuje sve odbrambene reakcije u organizmu, prepoznavanje “stranih napadača” te sprečavanje ili ograničavanje njihovog djelovanja. Evo nekoliko naših preporuka.

 1. Možda je preteško u potpunosti eliminirati nezdrave šećere iz ishrane, ali svakako ga možete u znatnoj mjeri smanjiti. Dnevni unos šećera u organizam ne bi smio prelaziti više od 10 procenata kompletnog unosa kalorija. Imajte na umu da svoju žeđ za slatkim uvijek možete utažiti zdravim sokovima sa stopostotnim udjelom voća bez imalo dodanih šećera.Upravo Juicy sokovi sadrže 100-postotni udio voća, a pripremljeni su tako da svako voće saćuva svoja nutritivna svojstva.
 2. Povećajte unos vode. Unos dovoljne količine vode u organizam ne utječe direktno na hidrataciju kože, ali pomaže organizmu da bez problema sprovede funkcije koje doprinose zdravijoj koži. Voda je esencijalna za proizvodnju kolagena i elastina. Svom organizmu pomozite dovoljnim unosom vode i putem povrća i voća koji su bogati vodom kao što su krastavica, lubenica ili paradajz.
 3. Većina populacije konzumira manje od tri serviranja voća i povrća dnevno dok smjernice preporučuju pet dnevnih serviranja voća i povrća (five a day) što se uobičajenom prehranom u praksi teško provodi. Stoga se smatra da je konzumacija 100% voćnih sokova itekako djelotvoran način poticanja povećanja dnevnog unosa voća i adekvatna zamjena za obrok/serviranje voća. Ono što je zanimljivo je da istovremeno konzumacija Juicy 100% voćnih sokova nije povezana s povećanjem Tm i indeksa tjelesne mase odnosno s pretilošću..
 4. Mnoge naučne studije dokazale su da su vitamini B1 i B6 inhibitori AGEs-a. Vitamin B1 naći ćete u grašku, sjemenu susama i špinatu. Sadrže jake oksidanse koji se uspješno bore protiv slobodnih radikala. Vitamin B6 ključan je za zdravlje kože i njeno održavanje, a nalazi se u slanutku i sjemenkama suncokreta.
 5. Novija istraživanja su pokazala da optimalni unos određenih vitamina ima krucijalnu ulogu u dugoročnom održavanju zdravlja i prevenciji bolesti kao što su osteoporoza, bolesti krvotoka, te maligne bolesti. U posljednje vrijeme sve više se pažnje daje istraživanjima o doprinosu 100% voćnih sokova ukupnom vitaminsko – mineralnom statusu. Pokazalo se da Juicy 100% voćni sokovi značajno doprinose unosu pojedinih nutrijenata poput dijetalnih vlakana, vitamina C i vitamina B skupine.
 6. Jedna od najvećih tajni ljepote, ali i imuniteta je dovoljno sna. Upravo dok spavate vaša kože počinje da se regenerira i obnavlja sva oštećenja nastala tokom dana. Studije su pokazale da usljed nedostataka sna na licu nastaju linije i bore, a koža gubi elastičnost. I ne zaboravite, kvalitet sna važan je podjednako kao i kvantitet.


Kako nastaje Juicy 100% voćni sok

Proces započinje branjem svježeg voća iz voćnjaka. Voće se zatim hitno prevozi u prerađivački pogon gdje se odmah obrađuje kako bi zadržalo sva svoja nutritivna svojstva.Prilikom obrade, iz dobivenog voćnog soka se uklanja prirodno prisutna voda, kako bi se tako dobivena sirovina mogla što efikasnije transportirati koristeći što manje prostora i energije.

U Juicy proizvodnom pogonu koncentriranom soku se dodaje ista količina vode koja je bila u izvornoj sirovini. Također se dodaju i vitamini koji su se djelomično izgubili u procesu obrade voća. Prije samog punjenja u višeslojnu kartonsku ambalažu, Juicy 100% sok se pasterizira kako bi bio mikrobiološki 100% siguran za vaše zdravlje.

Latest Posts

Don't Miss