Latest Posts

Prva samostalna izložba slikarke Elene Kovačević

Izložba portreta „Između dvije vatre“

Večeras je u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja upriličena prva samostalna izložba umjetničkih slika Elene Kovačević pod nazivom „Između dvije vatre“. Ukupno 33 portreta poznatih političara, glumaca i pjevača poput Winston Churchill-a, Josipa Broza Tita, Keith Richards-a, Sophia-e Loren,  Anthony Hopkins-a i mnogih drugih strastvenih pušača predstavljeni su užem krugu zvanica, osobama iz javnog i političkog života, diplomatskim i predstavnicima medija. Iznos od prve prodane umjetničke slike uručen je nevladinoj organizaciji „Centar za kreativno odrastanje“ koja stipendira socijalno ugroženu djecu iz Federacije Bosne i Hercegovine.   

Iako je godinama u marketinškim vodama, Elena se tokom pandemije vratila umjetničkim korijenima sa željom da pobjegne od teških tema. Tako je i nastao ciklus slika „Između dvije vatre“. Elena je uspjela da uhvati dimne signale dobro poznatih lica iz prošlosti koji su život živjeli između dvije vatre. Portrete ličnosti koji su imali vatre i kad nije trebalo njom pripaliti cigaru, a danas ih se sjećamo kroz dim prošlog vremena. Nanosi boje portretiraju njihova lica ali i njihov unutrašnji mir uhvaćen u trenutku koji su odvojili samo za sebe… i cigaru.

- Advertisement -

Ovo je moja prva samostalna izložba, a predstavlja putovanje u prošlost, dotičući se nekih arhetipskih tema, poput prolaznosti i stalne promjene društvenih normi. Poznate ličnosti koje sam portretisala, iako su kreirali burnu istoriju, uhvaćeni su u trenutku mira. Slike na vrlo jasan način predstavljaju suočavanje sa prošlošću „kroz dim“ budeći nostalgiju bez štipanja za oči.“ – izjavila je Elena.

Da podrška umjetnicima od strane institucija ne nedostaje, potvrdila je Elena kroz razgovor. „Iskoristila bih priliku da se još jednom zahvalim Načelniku opštine Centar Srđanu Mandiću, Gradu Sarajevo, i svojim prijateljima koji su pomogli realizaciju ove izložbe“ – izjavila je autorica.

Kako bi sam koncept izložbe i atmosfera bili ispunjeni do kraja, zvanice su imale priliku da zaigraju Američki rulet i da probaju ručno izrađene cigare sarajke Sanje Lopar, prve žene u Evropi koja pravi luksuzne kubanske cigare.  

Nekoliko slika je pronašlo svoje nove vlasnike na samoj izložbi, a ostatak portreta se može pronaći na https://www.instagram.com/between_two_fires_elena/

Latest Posts

Don't Miss