Thursday, July 25, 2024

PROJEKT „100 NAJVEĆIH U BIH“ VRATIO U FOKUS PRIVREDU I ISTAKAO POZITIVNE PRIMJERE POSLOVANJA

Povodom promocije „100 najvećih u BiH“, koja je juče po 33. put održana u Sarajevu, danas je upriličena press konferencija na kojoj je prezentovana analiza poslovanja najbolje rangiranih kompanija.

Projekt „100 najvećih u BiH i regionu“ tradicionalno organizuju  Poslovne novine u suorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i bonitetnom agencijom LRC Sarajevo, te generalnim pokroviteljem EuroExpress brza pošta d.o.o. Banja Luka.

Kako je saopćeno na današnjoj press konferenciji dodjelu priznanja za najuspješnije kompanije u BiH, koja je održana juče u sarajevskom hotelu Hills, svečano je otvorio Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najveće priznanje za ukupne postignute rezultate „Pečat 100 najvećih u BiH“ ministar Košarac uručio je Edinu Deljkiću, direktoru kompanije Klika d.o.o. Sarajevo, koja je u 2019. povećala broj zaposlenih za 57%,  izvoz za 70%,  dobit za 54%, prihodi su im rasli za 71%, investirali su cca milion KM, a za društveno odgovorne projekte izdvojili 120.000 KM.

Priznanja za najveće izvoznike u TOP 100 uručio je dr. sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. Priznanje za najvećeg izvoznika u kategoriji velikih kompanija dodijeljeno je kompaniji ArcelorMittal d.o.o. iz Zenice d.o.o., koja je u 2019. izvezla 440.499.678 KM, te kompaniji HEP-Energija d.o.o. Mostar u kategoriji srednjih kompanija, koja je zabilježila izvoz od 16.388.016 KM.

Na prvom mjestu po ostvarenom prihodu u 2019. godini na ljestvicama TOP 100 ove godine našli su se: Holdina d.o.o. Sarajevo sa ostvarenih 1.312.111.320 KM u kategoriji velikih firmi, TOPDOM-B&H d.o.o. Banja Luka sa ostvarenih 23.711.457 KM prihoda u kategoriji srednjih firmi, a BH Šped d.o.o. Srebrenik  je vodeći u kategoriji malih firmi se ostvarenih 7.956.317 KM prihoda.

Najveću dobit u kategoriji velikih firmi ostvario je Lager d.o.o. Posušje u iznosu od 115.648.643 KM. U kategoriji srednjih najveću dobit inkasirao je Oki d.o.o. Sarajevo u iznosu od 9.767.971 KM, dok je u kategoriji maih preduzeća Mile-Stone consulting d.o.o. Istočna Ilidža sa ostvarenih 4.134.225 KM dobiti.

U kategorji malih TOP 100 preduzeća po izvozu na prvom mjestu je Gromi drvo d.o.o. Sarajevo, koje je u prošloj godini izvezlo 6.824.153 KM.

Na jučerašnjoj svečanosti dodjeljeno je i tridesetak priznanja za prvoplasirane po prihodu u 2019. godini u određenim privrednim djelatnostima, među kojima su: BH Telecom d.o.o. Sarajevo, FIS d.o.o. Vitez, Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo; Porsche BH d.o.o. Sarajevo; dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo; Bosnalijek d.d. Sarajevo i mnogi drugi.

Kompanijama koje nisu mogle biti prisutne na svečanosti priznanja će biti uručena lično.

Rezimirajući ovaj poslovni događaj na današnjoj press konferenciji Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group istakao je:  

„U vrijeme kada se svjetska, regionalna i domaća ekonomija suočavaju sa izazovima u poslovanju uzrokovanim pandemijom COVID-19, sada je bitnije nego ikada vratiti u fokus bh. privredu i predstaviti u javnosti pozitivne primjere kompanija, koje su uspjele prilagoditi svoj model poslovanja, kako bi prevazišle krizu i postigle izvrsne poslovne rezultate. One svima nama mogu biti putokaz da se može i da se mora naprijed, kako glasi i slogan naše ovogodišnje konferencije. Osim toga, bitno je da sada raspolažemo podacima o poslovanju kompanija u 2019. godini, koji će nam iduće godine predstavljati osnov za praćenje efekata koje je ostavila pandemija na bh. privredu“, rekao je  Kučković.

Analizu poslovanja velikih, srednjih i malih kompanija za Poslovne novine, prema riječima Alene Ahmetspahić-Fočo, direktorice projekta „100 najvećih u BiH“ i ove godine uradila je bonitetna agencija LRC d.o.o. iz Sarajeva.

„Ove godine anlizirano je 34.516 kompanija iz Federacije BiH, Republike Srpske i po prvi put iz Brčko distrikta, koje su u roku predale svoje završne račune nadležnim entitetskim agencijama, čime smo konačno objedinili ekonomsku sliku BiH. Od ovog broja, samo je njih 764 (velikih, srednjih i malih) pronašlo mjesto na rang-listama 100 najvećih u BiH i to po prihodu, dobiti, izvozu. Ove godine na ljestvicama uspjeha je čak 360 kompanija, koje se prošle godine nisu plasirale na ove liste“, istaknula je Ahmetspahić-Fočo.

Prema riječima Ahmeta Egrlića, potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH, od 764 rangirane kompanije njih 453 je iz Federacije BiH, 281 iz Republike Srpske i 30 iz Brčko distrikta. Sve one zajedno ostvarile su 30,764 milijarde KM prihoda, Izvoz ovogodišnjih rangiranih je bilježio 5,659 milijardi KM, a sve zajedno zapošljavale su 137.501 ljudi. Ukupna dobit koju su ostvarile iznosila je 1,980 milijardi KM.

Potpredsjednik Egrlić je naglasio da BiH ima kompanije, resurse i kadrove koji se mogu nositi s izazovima i uspjeti, bez obzira na poteškoće s kojima se susreću.

EuroExpress brza pošta iz Banja Luke ove godine je generalni sponzor i promoter projekta 100 najvećih u BiH i regiji. Povodom toga Gordana Tujković, direktorica komercijalnog sektora na press konfeernciji je izjavila:

“Odlučili smo da u i ovoj godini teških ekonomskih okolnosti uzrokovanih pandemijom, budemo uz svoje partnere i prijatelje iz Poslovnih novina, LRC-a i Spoljnotrgovinske komore BiH. Ovogodišnjim pokroviteljstvom dali smo podršku očuvanju kontinuiteta projekta, vrijednosti koje on njeguje i podržati inicijativu “Moramo naprijed”, kojom svi zajedno želimo stimulisati oživljavanje naše privrede i poslovanja nakon udara krize.”

EuroExpress brza pošta je vodeća kompanija u svojoj djelatnosti na tržištu BiH i u prethodnom teškom periodu je potvrdila svoju stabilnost i pouzdanost kao sigurnog partnera nezavisno od situacije u poslovnom okruženju. Brzinom reagovanja prema zaposlenima, kreiranjem kvalitetne i konstruktivne poslovne politike kompanije obezbjedili su svim svojim korisnicima najkvalitetnije usluge i sigurnu distribuciju njihovih proizvoda. Uz veliku zahvalnost za dobijeno povjerenje u ovom teškom periodu, iz EuroExpressa poručuju svojim vjernim i budućim korisnicima da za njih pripremaju mnoge novitete i olakšice ove jeseni, a svim privrednicima iz BiH i regije da nastave prilagođavanje, razvoj i dalje unapređenje svog biznisa, jer “Moramo naprijed”.

Važnost projekta koji realiziraju Poslovne novine je u relevantnim podacima koje na osnovu zvaničnih rezultata poslovanja obrađuju analitičari bonitetne agencije LRC o čemu je na press konferenciji govorila  Jadranka Kuljanin, direktorica LRC-a.

“Na osnovu obrade podataka i analize tržišta po određenim branšama i parametrima možemo reći da su rangirane kompanije nosioci razvoja privrede u BiH. LRC je kao i proteklih godina za ovaj projekt omogućio rang-liste kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Sa novom platformom LRC-a za pristup podacima sa Poslovnim novinama i Inkassom, nastupamo kao LRC Group na području BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Albanije. Obezbjedili smo lakši pristup podacima za domaće klijente, a kompanijama iz regije omogućili uvid u tržište BiH. Podrška klijentima se ne ogleda samo u podacima, već i u profesionalnom upravljanju potraživanjima, kao i promociji uspješnosti kompanija kroz projekte Poslovnih novina. Kao što i sam slogan projekta „100 najvećih“ kaže „Moramo naprijed“ i planovi LRC Group su da do kraja godine nastupimo i na području Makedonije i Slovenije čime bismo zaokružili cijelu regiju”, izjavila je Kuljanin.

Ove godine u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina posvećenoj 100 najvećih, pored tradicionalnih rangiranja kompanija iz BiH i regiona, te analiza oko 30 djelatnosti, nalaze se i dva specijalna priloga. Jedan je posvećen “Ženama u biznisu” i tradicionalno rangira kompanije koje su se našle na listi TOP 100, a predvode ih direktorice. A drugi prilog pod nazivom “Gradovi/općine/opštine i biznis” donosi analizu uspješnosti privrede lokalnih zajednica uz rang-liste najuspješnijih na tom području.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img