Thursday, May 23, 2024

Prijave za 7. International Medis Awards for Medical Research 2020 u punom pogonu

Prijave  na  konkurs  za  izvrsna  istraživačka dostignuća u medicini i farmaciji

„International Medis Awards for Medical Research 2020“ u punom su pogonu. Za već sedmu međunarodnu nagradu za najbolje istraživačke radove ljekara i farmaceuta srednje i jugoistočne Evrope mogu se takmičiti istraživači koji su svoje izvanredne naučnoistraživačke radove objavili u uvaženim naučnim publikacijama s impakt faktorom većim od 1,500. Tokom proteklih šest godina međunarodni stručni žiri je između 932 važeća prijavljena istraživačka rada nagradio 55 najboljih istraživačkih radova iz devet zemalja, a među njima je kao izvrsne doprinose nauci također prepoznao istraživačke radove četiri stručnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Uprkos nesigurnosti koja je u svjetlu bolesti COVID-19 preplavila svijet ili baš zbog nje, međunarodni konkurs International Medis Awards for Medical Research ostaje odan nauci i čvrst u odluci da je naučnoistraživački rad vrijedno podržati, a izvrsnost stručnjaka nagraditi jer nam je kao pojedincima i zajednici nauka potrebna više nego ikada dosada.

Za nagrade International Medis Awards mogu se takmičiti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine i anesteziologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije i alergologije, te reumatologije objavili u naučnim publikacijama s impakt faktorom većim od 1,500. Na međunarodni konkurs mogu se najkasnije do 28. septembra 2020. prijaviti istraživači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Prijavljene radove prema unaprijed određenim pravilima ocjenjivat će desetočlani stručni žiri koji čine međunarodno priznati stručnjaci različitih specijalnosti. Žiri će za svako istraživačko područje odabrati po dva finalista, a na završnoj svečanosti, koja će se održati 26. novembra 2020., proglasit će pobjednika za svako od devet područja konkursa.

Mr. Edin Begić, dr. med., iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu

Prošle godine je međunarodni stručni žiri u konkurenciji od 207 važećih prijavljenih istraživačkih radova pobjedničkim radom na području neurologije u regiji proglasio istraživanje mr. Edina Begića, dr. med., iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, koji je zajedno sa kolegama dokazao da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

Povodom otvaranja konkursa International Medis Awards 2020 mr. Edin Begić, dr. med., izjavio je: »Klinički rad, bez naučnoistraživačkog, nedostatan je, što nam je i COVID-19 pandemija dokazala. Prvi put u savremenoj medicini terapeutski modalitet je bio ovisan o svakodnevnim rezultatima naučne zajednice. Razvoj medicine jedne države je u direktnoj korelaciji s razvojem naučnoistraživačkog sektora. Konkurs “Medis Awards” daje priliku istraživaču da bude prepoznat te mu vraća vjeru da se predan i temeljit rad suštinski i vrednuje. Svijet istraživanja je otvoren za sve, on je izazovan i nikad neće biti iscrpljen.«

Ovogodišnji konkurs International Medis Awards for Medical Research odvija se u jedinstvenim okolnostima koje otvaraju više pitanja nego što nauka u ovom trenutku može odgovoriti, a ipak je to istovremeno izvrstan podsticaj za još veću istraživačku strast i odanost nauci, ističe predsjednik međunarodnog stručnog žirija International Medis Awards, prof. dr. Matija Tomšič, dr. med.: »Samo skromnost, poniznost i naporan istraživački rad dugoročno donose promjene!«

Završna svečanost dodjele nagrada International Medis Awards, koja se svake godine tradicionalno održava u drugoj zemlji koja učestvuje na konkursu te privlači veliku pozornost naučne zajednice i medija, svojevrsna je podrška nauci i najboljim istraživačima regije. Ove godine izvedba završne priredbe, koja će se održati 26. novembra 2020., zavisi od situacije u vezi s pandemijom. Za sada je jasno samo to da kao što istraživači u medicini i farmaciji ostaju predani nauci, čvrst zavjet nauci dao je i organizator konkursa, koji će učiniti sve da svečanost dodjele nagrada International Medis Awards i ove godine bude praznik najboljih istraživača u medicini i farmaciji srednje i jugoistočne Evrope.

Detaljnije informacije o konkursu: www.medis-awards.com

Možda vas zanima

spot_img
spot_img