Saturday, June 22, 2024

Praktična, moderna, sportska i prostrana: Nova Opel Astra Sports Tourer

  • Premijera: Prvi Opelov karavan koji tumači filozofiju odvažnog i besprijekornog dizajna
  • Elektrificirana: Astra Sports Tourer po prvi je put dostupna s dvije razine hibridnog pogona
  • Prostrana: Praktični stražnji prostor nudi više od 1600 litara prostora za pohranu
  • Pametna: „Intelli-Space” pomični pod optimizira volumen prtljažnika
  • Karakteristično za Opel: Opel Vizir lice branda i digitalni kokpit Pure Panel
  • Napredna: U klasu kompaktnih karavana donosi Intelli-Lux LED® Pixel svjetla
  • Jednostavno najbolja: Ergonomska AGR sjedala pružaju optimalnu udobnost i potporu

Nakon svjetske premijere nove generacije Astre s 5 vrata u 9. mjesecu, Opel sada otkriva dugo iščekivanu karavansku verziju, potpuno novu Astru Sports Tourer. Nova pridošlica dostupna je s (priključnim) plug-in hibridnim električnim pogonom, što je čini prvim električnim karavanom ovoga njemačkog proizvođača automobila. Nova Astra Sports Tourer nastavlja uspješnu Opelovu tradiciju kompaktnih karavana, koja je započela prije 60 godina s Kadett Caravanom, prvim takvim automobilom u ovoj klasi koji je proizveo ovaj njemački brand.

Osim električnog pogona, nova je Astra Sports Tourer dostupna s visokoučinkovitim benzinskim i dizelskim motorima. Raspon snage sustava iznosi od 81 kW (110 KS) do 96 kW (130 KS) kod benzinskih i dizelskih verzija i do 165 kW (225 KS) kod verzija s plug-in hibridnim električnim pogonom. Šesterostupanjski mjenjač standard je za vozila s benzinskim ili dizelskim napajanjem, a osmerostupanjski automatski mjenjač (elektrificirani kod verzija s plug-in hibridnim pogonom) može se uz nadoplatu nadograditi na motore veće snage.

„Nova Astra Sports Tourer svestrano je vozilo za novo doba – električna, digitalizirana i dizajnirana za uzbudljiv ugođaj,” ističe Uwe Hochgeschurtz, izvršni direktor Opela. „Na ovaj način spajamo svoju dugu tradiciju kompaktnih karavana s najnovijim inovacijama, kao što je plug-in hibridna tehnologija. Sigurni smo da će naša Astra Sports Tourer svojim fantastičnim izgledom pridobiti nove kupce za Opel.”

S dimenzijama 4642 x 1860 x 1480 milimetara (D x Š x V) i visinom za utovar od otprilike 600 mm, nova praktična Opel Astra Sports Tourer dodatno ojačava Opelovu reputaciju vodećeg proizvođača na tržišnom sektoru karavana i utjelovljuje karakterističan talent za učinkovitu integraciju ovog branda. Međutim, ukupna je duljina 60 mm kraća nego na prethodnom modelu, zahvaljujući posebno kratkom prednjem prevjesu, a unatoč značajno duljem međuosovinskom razmaku od 2732 mm (dodatnih 70 mm) koji je čak 57 mm dulji od onoga u Astri 5 vrata.

Fleksibilnost u stražnjem prostoru: „Intelli-Space” pomični pod

Stražnji prostor nove Astre Sports Tourer pruža više od 608 litara korisnog prostora za pohranu uz podignuta stražnja sjedala i više od 1634 litre kada se stražnja sjedala spuste – dovoljno prostora za pohranu, primjerice, transportne kutije ili psa srednje veličine. Osim toga, kada se spuste nasloni stražnjih sjedala omjera 40:20:40 (sa standardnom opremom), pod je u potpunosti ravan. Čak i uz litij-ionsku bateriju koja se nalazi ispod poda, verzije s plug-in hibridom i dalje pružaju praktične teretne prostore, svaki volumena većeg od 548 litara, odnosno 1574 litre.

Volumen prtljažnika u verzijama s motorom s unutarnjim izgaranjem optimiziran je s pomoću tehnologije „Intelli-Space”, koju je moguće dobiti uz nadoplatu. Ovaj pomični teretni pod može se lako, samo jednom rukom, namjestiti u viši ili niži položaj i postaviti pod kutom od 45 stupnjeva. Osim toga, radi još veće praktičnosti, prekrivka za prtljažni prostor na izvlačenje može se pohraniti i kada je pomični pod u višem i kada je u nižem položaju – za razliku od konkurenata koji omogućuju pohranu prekrivke samo kada je pod u višem položaju.

Nova Astra Sports Tourer s tehnologijom „Intelli-Space” može vam olakšati život i kada vam pukne guma. Pribor za popravak gume i prva pomoć nalaze se u pametnim pretincima ispod poda, kojima se može pristupiti iz prtljažnog prostora ili prostora stražnjih sjedala. To znači da je do pribora moguće doći bez potpunog rastvaranja prtljažnika. Naravno, vrata prtljažnika automatski se otvaraju i zatvaraju s pomoću pokreta nogom ispod stražnjeg branika.

Prvi odvažan i besprijekoran karavan: Nova Astra Sports Tourer s Opel Vizirom i instrumentima Pure Panel

Zajedno sa svojim srodnim modelom s 5 vrata, moderna nova Astra Sports Tourer istinski je dizajnerski izraz i prvi Opelov karavan koji tumači filozofiju odvažnog i besprijekornog dizajna. Opel Vizir, novo lice branda, slijedi Opel Kompas gdje se vertikalne i horizontalne osi – oštar nabor poklopca motora i grafički izgled dnevnih „krilastih” svjetala – sijeku s amblemom Opel Blitz u sredini. Protežući se preko prednjeg kraja Vizir također savršeno integrira tehnologije kao što su prilagodljiva Intelli-Lux LED® prednja svjetla i prednja kamera.

Straga, ponovljen je Opel Kompas koji čine središnje postavljeni Blitz, vertikalno poravnato i visoko postavljeno svjetlo kočnice te posebno uska stražnja svjetla. Posljednje je identično kao u verziji s 5 vrata, čime se dodatno osnažuju srodne veze između Astra modela.

I unutrašnjost automobila uvelike je poboljšana. U potpunosti digitalno sučelje čovjeka i stroja (HMI) kupcima nudi besprijekorno, intuitivno iskustvo. Njime se rukuje putem posebno širokih zaslona osjetljivih na dodir baš kao što se rukuje pametnim telefonom. Važne postavke poput kontrole klimatizacije i dalje je moguće odabrati izravno pomoću samo nekoliko prekidača. Nema više ni potrebe za kabelima jer je nova generacija multimedijskih sustava za povezivanje, informiranje i zabavu poveziva s bežičnim sustavima Apple CarPlay i Android Auto putem kompatibilnih pametnih telefona, a dostupna je i uz osnovnu verziju.

Osvjetljava put za kompaktne karavane: Jedinstvena IntelliLux LED® Pixel svjetla

Nova Astra Sports Tourer izražava jasan stav i s pomoću tehnologija koje uvodi na tržišni sektor kompaktnih karavanskih vozila. Jedna je od značajki ovog opsežnog portfelja najnovija verzija prilagodljivih svjetala Intelli-Lux LED® Pixel s tehnologijom bez zasljepljivanja. Ovaj sustav potječe iz Opelovih vodećih modela Insignia i Grandland i sa 168 LED elemenata vodeći je u klasi kompaktnih vozila i vozila srednje klase.

Izvrsna udobnost sjedenja karakteristična je za Opel. Samostalno razvijena prednja sjedala nove Astre Sports Tourer imaju certifikat „Aktion Gesunder Rücken e. V.” / Akcija za zdrava leđa (AGR). Ergonomska sjedala najbolja su u kompaktnoj klasi u smislu ponude širokog raspona podešavanja uz doplatu, od električnog naginjanja do elektro-pneumatskog lumbalnog oslonca. Obučena u Nappa kožu, nude čak i funkcije ventilacije i masaže za vozača te grijanje straga kao i naprijed.

Revolucionarni sustavi pomoći vozaču koji se mogu dobiti uz nadoplatu, kao što su Intelli-HUD head-up zaslon i Intelli-Drive 2.0, pružaju dodatnu potporu. Prepoznavanje drži li vozač ruke na upravljaču osigurava njegovu angažiranost u svakom trenutku.

 

Možda vas zanima

spot_img
spot_img