Tuesday, July 23, 2024

Potreba za 5G mrežom je ista u Bosni i Hercegovini kao što je u drugim zemljama

Huawei Bosna i Hercegovina je predstavio najnapredniju 5G tehnologiju i njenu primjenu tokom virtualne posjete Shenzhenu, u Kini. Kompanija ulaže u mlade, lokalne ICT talente

Xu Kun, generalni director Huawei Technologies Bosna i Hercegovina, tokom svog obraćanja na konferenciji za medije, naglasio je da se danas, pojedinci i lokalne kompanije moraju sve više oslanjati na odgovarajuće, pouzdane i visoko kvalitetne telekom usluge, a to važi i za BiH. “Želimo vjerovati kako i mi, svojim radom, doprinosimo ovom procesu u BiH,” izjavio je gospodin Xu Kun. Dalje je naveo da je BiH, kao država, osigurala fer i otvorenu poslovnu sredinu za Huawei, što ide u prilog konkurentnosti vodećih svjetskih tehnologija kako bi omogućile veći društveni i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Direktorica poslovne grupe, Aida Balta, dala je opći uvod o Huaweiu globalno, ali i o lokalnom poslovanju. Navela je da Huawei tehnologija stoji iza više od 50% komercijalno pokrenutih 5G globalnih mobilnih mreža. Kompanija je izgradila dugotrajna partnerstva s lokalnim telekom operaterima i drugim poslovnim partnerima. Huawei stavlja veliku važnost na rad s bh. informaciono-komunikacionim darovitim osobama, i počeli su investirati u obrazovanje studenata elektrotehnike. Program pod nazivom SEEDs for the Future je počeo, a planirano je da traje najmanje pet godina, s ciljem da se pruži šansa 50 studenata da nauče više o umjetnoj inteligenciji (AI), cloud computing, telekom mrežama i informaciono – komunikacionim tehnologijama (ICT).

Prvi u 5G tehnologiji

Huawei je predvodnik u stvaranju novih tehnologija. Do kraja 2020. godine, Huawei je imao registriranih više od 100.000 aktivnih patenata – ne samo na polju 5G – što je za 85.000 više nego krajem 2019. Ovo je najveći godišnji rast kompanije na polju razvoja patenata, a Huawei je prvi u svijetu po broju patenata koji se odnose na 5G tehnologiju.

Viši direktor marketinga u Središnjem uredu Huawei u Shenzhenu, Kompocholis Konstantinos, proveo je prisutne kroz uvid u 5G tehnologiju u okviru Galileo izložbene sale, u kojem su prikazane prednosti i načini korištenja ove tehnologije.

Iduća generacija tehnologije mobilnih mreža neće dozvoliti odlaganja prenošenja podataka, što pruža nove mogućnosti upravljanja poslovanjem, industrijom i svakodnevnim životom. Razvoj 5G tehnologije omogućava nove usluge potrošačima, kompanijama, i domaćinstvima.

5G + rudarstvo: poboljšanje sigurnosti i efikasnosti putem kontrolnih Sistema na daljinu

 Rudarstvo je velika industrija, a sigurnost njen prvi prioritet, pa će korištenje 5G biti od krucijalnog značaja za buduća iskopavanja koja će biti u potpunosti mehanizirana (bez prisustva rudara u rudnicima). Korištenje 5G tehnologije omogućava uspješnost na sljedećim područjima: 1) kontroliranje mašina za iskopavanje na daljinu, pri čemu svaka mašina ima kamere kojima se nadgleda rad; 2) kašnjenje u slanju slika i drugih podataka je kraće od 30ms, a zahtjeva širokopojasnu vezu od više od 80Mbit/s.

Već postoje uređaji koji uspješno preveniraju eksplozije gasova u Shanxi rudnicima u Kini, koji trebaju ukupno četiri kabla kako bi radili: dva za napajanje strujom, i dva za signal. U kombinaciji s Huawei tehnologijom, detektori gasa više ne trebaju kablove za rad, nego prenose podatke koristeći bežične mreže. Napajani putem baterija, mogu raditi i sa strujama slabijim od 6mA, pri tom ispunjavajući važeće sigurnosne standard. Ovo znači da detektori gasova mogu biti instalirani bilo gdje u jamama.

Mašine za kopanje su obično spojene na detektore s kablovima. Kada se koriste ovakvi detektori, pomjeranje mašina za kopanje je sporo, jer ovo zahtjeva stalno postavljanje kablova. Ali, spajanjem mašina na bežične detektore za gas može povećati produktivnost. Baterije koje koriste ovi detektori za gas su male i slabe snage, i zahtjevaju zamjenu tek svakih 12-18 mjeseci. Huawei trenutno radi na sistemu prevencije eksplozija. Namjera je da ovaj sistem pomogne i ostatku svijeta, to je prva 5G oprema koja je dobila certifikat za prevenciju eksplozija u Kini, i već se uveliko koristi u mnogim rudnicima.

“U budućnosti, automatizirna vožnja će omogućiti kompaniji i njenim partnerima da postignu automatizaciju iskopavanja u otvorenim kopovima,” izjavio je Kompocholis Konstantinos, a 5G rudnik će dodatno zaraditi zbog poboljšanja u učinkovitosti i smanjenja troškova.

5G + zdravstvena njega: poboljšanje sigurnosti i efikasnosti putem Sistema kontrole na daljinu

 Još jedan primjer industrijske primjene 5G tehnologije je saradnja Huaweia s partnerima na sprječavanju Covid19 i zdravstvene njege. Neuravnotežena raspodjela medicinskih sredstava je izraziti problem širom svijeta, a pandemija je samo podcrtala ove nejednakosti. U Kini, na primjer, radi oko 200,000 iskusnih radiologa, ali većina njih radi u gradovima i velikim bolnicama. Kina ima 1,4 milijardu stanovnika, i ljudi trebaju medicinsku pomoć širom zemlje. U nekim udaljenim sredinama, čak i kada imaju modernu radiološku opremu, postoji ozbiljan nedostatak iskusnih specijalista.

5G tehnologija može pomoći tako što će omogućiti ultrazvuk na daljinu. S 5G mrežom, iskusni doktori mogu raditi u gradovima, a gledati ultrazvuk u visokoj rezoluciji, u stvarnom vremenu, na daljinu i davati savjete lokalnim doktorima tokom postavljanja dijagnoze. Na ovaj način, mogu pružiti pacijentima, u udaljenim krajevima, pristup vrhunskim dijagnostičkim uslugama i to na vrijeme.

Još jedan primjer su urgentni tretmani. U ovim slučajevima, vrijeme je od kritične važnosti, ukoliko postoji mogućnost da se pacijentu pruži adekvatna pomoć još u kolima hitne pomoći, što može značajno smanjiti stopu smrtnosti. Na primjer, tokom prevencije pandemije Covid19 u Kini prošle godine, broj ličnih kontakata u bolnicama i centrima za liječenje je bio drastično smanjen zahvaljujući korištenju 5G tehnologije, tako što se koristila metoda postavljanja dijagnoze na daljinu, CT u visokoj rezoluciji, i dostava medicinskih potrepština putem automatiziranih kombija (bez vozača). Većina korištenih 5G medicinskih aplikacija je umanjila radno opterećenje medicinskog osoblja na lokaciji, za 4-6%.

Potrebe Bosne i Hercegovine su iste kao što su to širom svijeta

“Povoljna za okoliš i sigurna tehnologija je osnova za digitalni razvoj. Od dolaska u Bosnu i Hercegovinu 2009 godine, Huawei je uvijek pružao najbolja tehnološka rješenja za BiH,” izjavio je generalni direktor Huawei BIH, Xu Kun. “Potreba korisnika za telekomunikacijama, brzim internetom, HD videom, online kockanjem, mobilnim plaćanjem i drugim uslugama je ista u svim dijelovima svijeta, baš kao i u BiH. Cilj Huaweia je da omogući svakoj osobi, domaćinstvu i organizaciji pristup digitalnoj i time i potpuno uvezanom, inteligentnom svijetu.”

Za više informacija, molimo posjetite web stranicu www.huawei.com ili nas pratite putem društvenih mreža:

http://www.linkedin.com/company/Huawei

http://www.twitter.com/Huawei

http://www.facebook.com/Huawei

http://www.google.com/+Huawei

http://www.youtube.com/Huawei

Možda vas zanima

spot_img
spot_img