Thursday, May 23, 2024

Pomoć ugroženim širom svijeta: Bivša počasna konzulica BiH Đemila Gabriel postala je članica UN National Committee Australia

Đemilu Gabriel pandemija koronavirusa zatekla je u njenom drugom domu u Australiji, no ova uspješna poslovna žena, bivša počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu i velika humanitarka u novonastaloj situaciji koja je pogodila cijeli svijet nije zaboravila Bosnu i Hercegovinu.

Posvećeno i s iskrenom ljubavlju nastavila je raditi na aktivnostima koje je vežu za BiH, prvenstveno u okviru njene uloge ambasadorice dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu, te saradnje i pomoći Udruzi za Down sindrom u Mostaru, koju godinama pomaže zajedno sa suprugom Chrisom Gabrielom.

Brinući za zdravlje i dobrobit žrtava porodičnog nasilja i njihove djece, ali i štićenike mostarskog udruženja i njihove porodice, od lokalnih proizvođača je obezbijedila i ove kategorije snabdijela neophodnim maskama i zaštitnom opremom. Također, kada su restrikcije i mjere zabrane kretanja ublažene, osigurala je iftare štićenicama Sigurne kuće, te se sa svojim timom iz Beauty salona Allure potrudila da im vrati osmijeh na lice pobrinuvši se za njihov izgled i nove frizure. 

Đemila nije zaboravila i one koji su sve vrijeme karantina radili i izvještavali sa prvih linija, pa je tako zaštitnu opremu darivala i radnicima državnih službi, novinarima i reporterima.

Njena velikodušnost, strast i posvećenost radu sa ugroženim i neravnopravnim naročito je došla do izražaja u ovim izazovnim vremenima, gdje je uz rad na daljinu u upravljanju biznisima u BiH i Australiji, profesionalno usavršavanje kroz studij na daljinu na Univerzitetu Griffith u Australiji, te brigu o nepokretnom članu porodice, održavala svakodnevnu komunikaciju sa mnogim nemoćnim i starim ljudima kojima je riječima podrške pomogla da se ne osjećaju izolirano i napušteno tokom karantina i nemogućnosti kretanja i socijalizacije.

U misiji osnaživanja žena i pružanja podrške ugroženim, koja je u uslovima pandemije i ugroženosti zdravlja naročito značajna, Đemila je otišla korak dalje i postala članica UN National Committee Australia, ali i Australian Local Government Women’s Association of NSW, što joj omogućava globalno djelovanje.

– U okviru UN komiteta trenutno radimo na pomoći ženama izbjeglicama iz etničke skupine Rohingya iz Mijanmara, kako bi ih zaštitili od smrtonosne bolesti kroz obezbijeđivanje zdravstvene zaštite i druge vidove podrške preko naših servisa. Kao počasni član Univerziteta u Queenslandu također aktivno učestvujem u njihovim projektima. Posljednji se tiče pronalaska vakcine za COVID-19, koji sam finansijski pomogla, te sam baš jučer dobila izvještaj o napretku u ovoj važnoj misiji. Restrikcije vezane za situaciju sa virusom COVID-19 u Australiji polako popuštaju i nazire se povratak normalnom životu, tako da se zajedno sa suprugom Chrisom radujem što ćemo biti u mogućnosti da pomognemo lokalnim biznisima i ljudima koji su ostali bez posla da pronađu svrhu i vrate se u poslovne tokove- kaže Đemila Gabriel.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img