Saturday, June 22, 2024

Podrška Visit Sarajeva aktivnostima Udruženja „Marathon“ Sarajevo

Danas je u Sarajevu održana konferencija za novinare u okviru koje je potpisan ugovor o saradnji Visit Sarajeva- Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Udruženja “Marathon” Sarajevo te najavljene planirane aktivnosti Udruženja za naredni period.

Tim povodom, predstavnica Udruženja Selma Kukić je istaknula da su zdravlje i ekonomija trenutno najvredniji resursi jedne zemlje koje Udruženje “Marathon” Sarajevo i Visit Sarajevo zajedničkim naporima mogu izgraditi u Bosni i Hercegovini kroz sport i turizam.

“Veliki sportski događaji organizirani na visokom nivou privlače pažnju sportaša, rekreativaca i kompanija i imaju direktan uticaj na ekonomiju kroz turizam, internacionalnu promociju i veći domaći trgovački promet.” rekla je Kukić te istakla važnost da djeca i mladi odrastaju  uz trke organizirane na ulicama gradova jer smatra da se jedino primjerom mogu izgraditi zdrava kultura življenja i zajednice kojima je fizičko i mentalno zdravlje mladih prioritet.

Predsjedavajući Povjerenstva u Turističkoj zajednici KS Kenan Magoda spomenuo je aktivni turizam kao svjetski trend koji je u BiH doživio svoju ekspanziju za vrijeme proteklog perioda sa tendencijom omasovljavanja ove vrste turizma u BiH.

“S obzirom na kulturno-historijsko i prirodno bogatstvo i prepoznatljivu sportsku historiju i pristupačne cijene, BiH nudi brojne prednosti i mogućnosti  da odgovori na potrebe nove niše turizma koja je u porastu.” smatra Magoda te je u skladu s tim pojasnio da je Udruženje “Marathon” kao lider u organizaciji masovnih sportskih događaja pravi partner u zajedničkim nastojanjima da lokalnom stanovništvu, ali i strancima pružimo sadržaj koji je značajan za Kanton Sarajevo, ali i čitavu BiH.

Uz zvanično potpisivanje ugovora o podršci, iz Udruženja su najavili planirane sportske događaje za narednu godinu koji su već dio tradicije njihovog djelovanja: 5 K Spring Run (22. maj 2022.), 10 K Sarajevski cener (24. juni 2022.), 5 K Runway (8. august 2022.) i Sarajevo polumaraton (18. septembar 2022.) i nastavak angažovanosti u okviru društveno odgovornih projekata kojima žele povećati učešće vulnerabilnih grupa u sportu, kao što su osobe sa invaliditetom i djeca bez roditeljskog staranja.

Od naredne godine, Udruženje “Marathon” najavljuje i novi strategijski program Škole trčanja uz podršku sportiste Alije Imamovića, BH viceprvaka u polumaratonu.

“Sretan sam što sam dobio priliku da sarađujem sa Udruženjem i da svoje znanje i iskustvo podijelim sa našim budućim i novim članovima zajedno sa kolektivom NGO Marathon Sarajevo.” istakao je Imamović i pozvao sve zainteresovanim osobe da postanu dio Škole trčanja.

Predstavnica Udruženja „Marathon“ Selma Kukić istakla je važnost podrške Visit Sarajeva kao i Ministarstva kulture i sporta KS, Ministarstva civilnih poslova, Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo za uspješan rad Udruženja i ostvarenje njihovih zajedničkih ciljeva.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img