Thursday, April 18, 2024

Podrška Mirjane Karanović Danijeli Štajnfeld

Nakon što je objavila mejl koji je poslala Jugoslovenskom narodnom pozorištu u kojem navodi kako odbija igrati predstavu Mamu mu je*em ko je prvi počeo s Branislavom Lečićem, u znak protesta zbog Lečićevog ponašanja prema njenoj kolegici Danijeli Štajnfeld, koja ga je optužila za silovanje, glumica Mirjana Karanović je za Telegraf izjavila kako ostaje pri svojoj odluci.
“Ne želim biti Danijelin glasnogovornik. Dala sam svoju podršku i to je sve. Ljudi su reagovali… Prosto, ne želim da ja sada budem u prvom redu, jedina, znate? Daju podršku meni, ali ne mogu… Ne želim tu ulogu. Moja hrabrost i moje istupanje je samo za mene, nije ni za koga drugog. Nemam ja tu nikakvog interesa, niti bilo kakvu namjeru”, rekla je, te dodala kako ostaje pri svojoj odluci da ne igra predstave s Lečićem.
“Toj djevojci vjerujem i ne mogu… Mislim da neću moći više nikada ni da pogledam tog čovjeka. Mislim da je došlo vrijeme da se žene prestanu izvinjavati što su žene i što postoje. Stalno moramo nešto da dokazujemo, da smo dame, da smo fine, a to je sve zapravo jer ‘moramo biti po mjeri muškarcima’. Oni jedino tako to i priznaju. Svi ostali, pa i ja, su odvratne babuskare i zavidne, željne pažnje… Kad god neka žena nešto kaže ili hoće za sebe, ona je željna pažnje i samim time nepoželjna. Znači, za ženu je zabranjeno da bude ambiciozna i da uopće ramišlja, da nešto odbije ili da ima mišljenje. Mislim, dosta je bilo, stvarno. Ja nemam namjeru da se izvinjavam, ni zbog čega”, rekla je Mirjana Karanović.
Glumica Danijela Štajnfeld (37) o silovanju je prvi put javno progovorila u svom filmu Hold Me Right, a prije nekoliko dana odlučila je otkriti puno ime i prezime muškarca koji ju je silovao. Nedugo zatim dala je intervju za Insajder.net, otkrivši detalje silovanja i ispričala zašto je šutjela. “Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine”, izjavila je. “Poslije četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htjela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti.”
Ime napadača odlučila je, kaže, objaviti posle slučaja protiv Miroslava Aleksića, kada je “Lečić smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina”.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img