Tuesday, July 23, 2024

Počeo Drugi kongres dječje i adolescentne psihoterapije

Poruka s Drugog  internacionalnog  kongresa dječje i adolescentne psihoterapije: Moramo pronaći načine za prevenciju posljedica pandemije po mentalno zdravlje djece i mladih

U Sarajevu je počeo Drugi internacionalni kongres dječje i adolescentne psihoterapije pod nazivom:Značaj i mogućnosti psihosocijalne podrške u zaštiti djece i mladih, u doba i poslije pandemije Covid-19. Ovogodišnji kongres se zbog aktuelne zdravstvene krize održava interaktivno on-line, putem Zoom platforme, od 2. do 4. decembra. Cilj Kongresa je istaći potrebu da se pronađu optimalni načini djelovanja u novonastaloj zdravstvenoj krizi, u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja i psihosocijalne dobrobiti djece, mladih, obitelji i zajednice.

Organizator kongresa je BHIDAPA – Bosansko-hercegovačka integrativna dječja i adolescentna psihoterapijska Asocijacija, u partnerstvu sa UNICEF-om BiH, te uz podršku Vlade Kraljevine Švedske i Vlade Švicarske.

„Bosna i Hercegovina nastavlja tradiciju započetu prije dvije godine, organizacijom Drugog internacionalnog kongresa dječje i adolescentne psihoterapije. Time još jednom potvrđujemo regionalno liderstvo u oblasti mentalnog zdravlja i promovišemo važnost uloge psihoterapeuta i psihologa u oblasti zaštite zdravlja djece i adolescenata kao temelja razvoja svakog društva. Zadovoljstvo je da će se i ove godine, bez obzira na korona virus, putem vebinara okupiti više od 400 ljudi iz cijeloga svijeta sa najpoznatijim predavačima iz ove oblasti i najeminentnijim profesorima iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Italije, Rumunije, Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i naše države. I ono što bih rekao, dok se mnogi drugi ustručavaju, Bosna i Hercegovina je našla inspiraciju u samom pitanju zaštite zdravlja djece u doba korene. To je glavna tematika koja će provejavati kroz cjelokupan Kongres. I ove godine će se Kongres održati kako je i obećano, “ istakao je Primarijus dr. Goran Čerkez, dopredsjednik Programskog odbora Kongresa i pomoćnik ministra za javno zdravlje Federalnog ministarstava zdravstva.

Kongres će biti prilika za razmjenu iskustava, istraživanja, primjera dobre prakse, kao  i unapređenje razumijevanja o uticaju pandemije na mentalno zdravlje i psihosocijalnu dobrobit. Također, ispitat će niz načina kreiranja multidisciplinarnih i intersektoralnih preventivnih koraka i djelovanja, kako bi ih učesnici mogli uključiti u svoju profesionalnu praksu, tokom i poslije pandemije.

„Nadamo se da će kongres,  u ovim nepredvidivim vremenima, biti podrška da nastavimo zajedno težiti pronalasku optimalnih načina djelovanja, kako bismo prevenirali, u najvećem mogućem stepenu, posljedice koje pandemija može imati i već ima, na mentalno zdravlje djece i mladih, njihovo obrazovanje, sigurnost i dobrobit,“ istakla je dr. sc. Mirela Badurina, dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut, osnivač i direktor BHIDAPA i predsjednica Programskog odbora Kongresa

Djeca, mladi, obitelji i zajednice suočavaju se sa visoko stresnim izazovima uzrokovanim pandemijom Covid-19. Za očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja i dobrobiti djece i mladih ključno je vodstvo i saradnja odraslih. Odgovornost stručnjaka u ovim novim okolnostima veća je nego ikada.

„Važno je da budemo otvoreni kao stručnjaci za pronalaženje i korištenje novih načina pružanja podrške djeci, mladima, obiteljima i zajednicama. Kriza  nas ne smije zaustaviti, nego i unutar ovih okolnosti trebamo ostati povezani i na taj način zajednički djelovati,“ naglasila je Sabina Zijadić Husić, psiholog, dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut, član Programskog odbora Kongresa.

Pitanje na koje svi znamo odgovor je što djeci i mladima treba za pravilan mentalni razvoj. Između ostalog, to je sigurnost, struktura, pripadnost, emocionalna podrška i razumijevanje. Za vrijeme različitih kriznih situacija prisutna je nesigurnost, promijenjena dinamika kako u obitelji, tako i u okruženju, a prije svega uskraćenost, odnosno promijenjenost u dosadašnjem načinu življenja.

„Drugi internacionalni kongres dječje i adolescentne psihoterapije organiziran u ovim teškim vremenima zahvaljujući entuzijazmu kolega iz Bosne i Hercegovine, ali i šire te podršci UNICEF-a, kao i struktura iz BiH, pomoći će nam da kroz predavanja, okrugle stolove, uz razmjenu iskustava kreiramo optimalne pristupe djeci i mladima u kriznim situacijama, posebice danas u nastaloj,  ali nažalost i rastućoj pandemiji.  Zajednički interes, a posebice podrška kolega i prijatelja iz BiH s raznih nivoa, vjerujem da će doprinijeti da ostvarimo postavljeni cilj, a sve za dobrobit djece i mladih,“ istakla je predsjednica Kongresa, uvažena profesorica iz Zagreba Dubravka Kocijan Hercigonja, dječiji neuro-psihijatar i psihoterapeut, Predsjednica Evropskog interdisciplinarnog terapijskog servisa za djecu i mlade.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img