Monday, June 24, 2024

Pet grešaka koje činimo prilikom pranja kose

Kako bi vaša kosa lijepo rasla ibila zdrava, važno je izbjegavati sljedeće greške prilikom pranja kose

Vaša rutina pranja kose vjerojatno izgleda otprilike ovako: Umasirate šampon na mokru kosu, isperete ga, zatim nanesete regenerator, ostavite ga na kosi nekoliko minuta i zatim isperete. Možda ste uvjereni da na ovaj način ne štetite izgledu svoje kose, ali zapravo postoji nekoliko stvari koje biste trebali imati na umu.

Masirate vlasište noktima

Masiranje vlasišta noktima je super ugodno, ali nažalost nije tako korisno. Na ovaj način u stanju ste oštetiti zaštitni sloj vlasišta i na istom uzrokovati upalne reakcije. Rezultat tome mogao bi biti svrbež vlasišta po kojem bismo se željeli i dalje grebati i samim time nalazite se u začaranom krugu. Umjesto navedene prakse, šampon i regenerator na kosu nanesite vrhovima prstiju.

Koristite krivu četku za raščešljavanje mokre kose

Jedan od prvih koraka nakon pranja kose za brojne dame predstavlja četkanje kako bi se uklonili sitni čvorovi. Iako ova praksa nije nužno loša, potrebno je povesti računa o samom tipu četke koju koristite za navedeno. Kosa je posebno osjetljiva kada je mokra, stoga je potreno upotrijebiti onu četku kojom ćete ukloniti sitne čvorove ili je temeljno očetkati prije samog pranja.

Perete kosu s prevrućom vodom

Vrući tuš na mnoge djeluje relaksirajuće, no pretopla voda nije toliko dobra ideja za vašu kosu, kao ni kožu. Vruća voda otvara vanjsku kutikulu, na taj način isušuje kosu i pritom je čini sklonijom lomljenju. Umjesto navedenog, prilikom pranja kose koristite mlaku vodu kako bi se proizvodi za njegu bolje upili. Kao posljednji korak, najbolje je ponovno preći kosu hladnom vodom kako bi se zaštitni sloj ponovno zatvorio. Na taj način kosa će izgledati sjajnije i glađe.

Kosu šamponirate samo jednom

Jedno šamponiranje kose često nije dovoljno da se ukloni sva prljavština koja se danima nakupljala na vlasištu, stoga je prije korištenja regeneratora potrebno drugi put našamponirati kosu. U svakom nanošenju šampona potrebno ju je dobro umasirati u vlasište vrhovima prstiju.

Kosu sušite peškirom

Još jedna greška koju brojni čine pri pranju kose odnosi se na njezino trljanje peškirkom. S obzirom na to da je kosa u mokrom stanju posebno osjetljiva, njeno jače trljanje peškirom može oštetiti njen zaštitni sloj i učiniti ju lomljivom. Ukoliko je moguće, kosu osušite na vazduhu ili samo nježno istisnite višak vode peškirom umjesto da je trljate. Peškiri od mikrovlakana koji upijaju višak vode i pritom sprječavaju njeno kovrčanje i nakupljanje statičkog elektriciteta jedna su od dobrih alternativa.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img