Latest Posts

Oprezno na suncu!

Kako se sunčati na korektan i efikasan način

 1. Koristite kremu sa odgovarajućim zaštitnim filterom. Što je zaštitni faktor viši, to će i vaša koža biti zaštićenija.
 2. Odaberite sredstvo koje će vas zaštititi od UVA zraka, koje su glavni krivac za starenje, boranje i pigmentaciju kože, i UVB zraka, koje uzrokuju crvenilo i opekotine.
 3. Obratite pažnju na ishranu, jedite što više voća i povrća (posebno paradajz, mrkvu i agrume), maslinovog ulja i svježe ribe. Ove namirnice sadrže mnogo vitamina, karotena i masnih kiselina.
 4. Ne dozvolite da se koža zacrveni!
 5. Ne pretjerujte! Izbjegavajte direktno izlaganje suncu u vremenu od 11 do 16 sati.
 6. Bebe i mala djeca imaju veoma nježnu i osjetljivu kožu. Veći dio dana trebaju provesti u sjeni, te obučeni u laganu odjeću svijetlih boja.
 7. Nakon izlaganja suncu uklonite sa kože sredstva za zaštitu kože i obilno nanesite na lice i tijelo hidratantnu ili hranjivu kremu, ovisno o tipu kože.

 Bez problema poslije sunčanja

Nakon pažljivog izlaganja suncu veoma je važno koži pokloniti svu potrebnu pažnju da bi se ponovo uspostavila njena prirodna ravnoteža i spriječilo nastajanje slobodnih radikala koje je pojačano tokom sunčanja.

Koža tokom izlaganja suncu gubi tečnost, te ju je potrebno nadoknaditi. Dakle, potrebno je piti što je moguće više, vode prije svega, a posebno se preporučuje sok od mrkve jer beta-karotin koji sadrži pospješuje stvaranje melanina. Zatim, obratiti pažnju na dovoljan unos vitamina A, C i E zbog njihove velike antioksidantne moći. Vitamini A i C se nalaze u voću i povrću, a E u svježem siru, puteru, ulju i svježoj ribi. Ishrana, generalno, treba biti veoma uravnotežena, a posebno je važno nadoknaditi zalihe minerala, vitamina, masnoća i tekućine izgubljene tokom izlaganja suncu.

Na vašoj koži su se pojavile čudne fleke. O čemu se radi?

Svijetle, brojne, prečnika oko 1 cm Najvjerovatnije se radi o gljivičnoj infekciji, što zahtijeva odlazak ljekaru jer ju je moguće izliječiti samo specifičnim kremama ili lijekovima.

- Advertisement -

Ovalnog oblika, veće i ograničene na lice Vjerovatno je u pitanju ekcem koji obično sponatno nestaje, ali neće škoditi potražiti savjet ljekara.

 Manje mrlje na rukama i nogama U slučaju da imate veoma svijetlu kožu, mogu biti rezultat pretjeranog sunčanja. Ubuduće nastojte biti pažljiviji i ne provoditi mnogo vremena na suncu.


Savjeti

Crvenilo kože možete ublažiti tonikom od hamamelisa i kremom od nevena.

Crvenim očima će pomoći mlaki oblozi od čaja ljiljanovog cvijeta.

Neugodnu zategnutost i žarenje kože ćete ublažiti mlakom kupkom sa dodatkom šljezovog čaja.
Jako crvenoj i iziritiranoj koži pomoći ćete alojinim uljem koje vlaži i smiruje. Pijte u velikim količinama sok od ribizle.


Kako zadržati preplanulost

Iako ste tokom boravka na moru sate i sate strpljivo provodili na suncu da biste dobili lijepu boju, povratkom u grad ćete već nakon par nedjelja biti blijedi kao i uvijek. Dobijenu zlatnu boju zadržat ćete što duže ukoliko se budete pridržavali nekih jednostavnih pravila.

 1. Vodom se boja kože ne može “isprati”, možete se bezbrižno tuširati i kupati koliko god želite.
 2. Ne koristite preagresivna sredstva za kupanje jer isušuju kožu i čine da izblijedi.
 3. Koristite delikatna sredstva za preplanulu kožu.
 4. Važno je neprestano održavati kožu vlažnom; ukoliko je suha, počet će se ljuštiti. Dakle, vlažna koža zadržava elastičnost i kompaktnost, te će i preplanula boja duže trajati. Hidratantnu kremu obilno nanosite navečer prije odlaska na spavanje i ujutro.
 5. Povremeno si priuštite hidratizirajuću kupku.

Tamnije boje bolje štite

Vjerovatno ste već čuli da postoji odjeća sa zaštitnim faktorom. Neki misle da je dovoljno samo imati duge rukave da bismo bili zaštićeni. Dugi rukavi štite, ali ne potpuno. Manje je bitno je li majica debela ili tanka, međutim, bitnije je da li je tkanje gusto ili rijetko. Boja igra manju ulogu iako tamnije boje štite ipak malo bolje, ali su vjerovatno i manje ugodne za nositi na suncu.

- Advertisement -

Kako odabrati i upotrijebiti zaštitnu kremu?

Zaštitni faktor (SPF) naznačen na pakovanju označava koliko je proizvod efikasan. Više vrijednosti SPF-a – bolja efikasnost zaštitne kreme. Zaštitne kreme se ne bi smjele upotrebljavati zbog produženja vremena izloženosti suncu, već bi se češće trebale koristiti da se smanje štetni učinci prilikom neizbježne izloženosti suncu.


Madeži

Ultraljubičaste zrake imaju ulogu i u razvoju melanoma, izuzetno zloćudnog tumora, koji se najčešće razvija iz obojenog, tamnog madeža. Broj oboljelih raste za 20 do 40 posto svakih pet godina. Naučna istraživanja pokazala su da ponovljene opekline u djetinjstvu udvostručuju rizik za nastanak melanoma u zrelim godinama. Na razvoj melanoma utječu i drugi rizični faktori, poput naslijeđa ili pak prisustvo mnoštva živaca na mjestu madeža.


Mitovi i činjenice o sunčanju!

Mit: Taman ten nas štiti od daljnjih opekotina.
Činjenica: Taman ten nam pruža zaštitu kao krema faktora 4. Znači da bez opekotina možemo stajati četiri puta duže na suncu od nekog bijele kože.

Mit: Za oblačnog dana se ne može izgorjeti na suncu.
Činjenica: Čak i do 80 posto UV zraka uspijeva proći kroz tanke oblake. Sumaglica može povećati taj nivo daleko iznad normalnog! Čak se i u “hladu” može izgorjeti ako postoji neka površina koja prema nama reflektira UV zračenje (more, zid, beton, snijeg…)

Mit: Dok si u vodi, ne možeš izgorjeti.
Činjenica: Voda nam pruža minimalnu zaštitu od UV zraka, praktički do nas ne dospije samo ono što površina vode uspije reflektirati. Lice iznad vode izloženo je pojačanom nivou zračenja zbog refleksije UV zraka od same površine vode.

Mit: Kreme za zaštitu omogućavaju mi da se duže mogu sunčati.
Činjenica: Kreme za zaštitu nisu zamišljene da služe za produživanje sunčanja. Zaštita koju pružaju jako ovisi o načinu nanošenja. Obično čak i zaboravimo namazati najizloženije i najosjetljivije dijelove (vrh uha).


Novorođenčad ne smiju na sunce!

Dermatolozi su složni da bebe ne bi smjele uopće na sunce, kao ni da ne bi smjele koristiti zaštitne faktore. Također kažu da bi dijete trebalo izlagati direktnom suncu tek sa navršenom jednom godinom života i to, naravno, sa zaštitom i ne u udarno vrijeme.


 Ako izgorite – hladni oblozi

Dovoljno je loše što ste izgorjeli, ali imajte na umu da se oštećenje kože događa i sljedećih 12 sati pa se klonite sunca i rashlađujte kožu. Najgore što možete učiniti jeste prekriti izgorjeli dio kože slojem neke masne kreme ili opeklinu namazati puterom. Time samo zatvorite toplinu u koži i ne dajete joj prostora da se rashladi. Idealno je stavljati hladne obloge ili tuširati se mlakim tušem (ne prehladnim) jer vam trenutno ne treba novih sokova za kožu.


Rok trajanja SPF proizvoda

Ima li SPF proizvod rok trajanja? Ima. Neko nepisano pravilo je da ga treću godinu više ne bi smjeli koristiti, a proizvođači na ambalaži moraju označiti koliko dugo je proizvod, jednom otvoren, djelotvoran.

Latest Posts

Don't Miss