Latest Posts

Njemačka traži 4.000 dobrovoljaca: Koncert će biti korona-eksperiment, testiraju se tri scenarija

Ekspertiment organizuje tim istraživača sa univerzitetske klinike u Haleu na istoku Njemačke. Svi učesnici eksperimenta, starosti između 18 i 50 godine, moraće da imaju negativan rezultat testa na korona virus.

Koncert će biti održan 22. avgusta u Lajpcigu, a na njemu će nastupati popularni pop pjevač Tim Benko, kako bi se “ponašanje publike što više približilo stvarnosti”, navode organizatori.

Ekspertiment organizuje tim istraživača sa univerzitetske klinike u Haleu na istoku Njemačke.

- Advertisement -

Svi učesnici eksperimenta, starosti između 18 i 50 godine, moraće da imaju negativan rezultat testa na korona virus.

Koncert će biti održan 22. avgusta u Lajpcigu, a na njemu će nastupati popularni pop pjevač Tim Benko, kako bi se “ponašanje publike što više približilo stvarnosti”, navode organizatori.

Dobrovoljci će na koncertu morati da nose FFP2 filter maske, a u eksperimentu će biti korišćeno i fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo.

Ovo sredstvo, osim u zaštine svrhe, biće upotrebljeno kako bi se pratilo koje površine publika najčešće dodiruje. Pored toga, učesnici ekspertimenta će dobiti i uređaj koji će naučnicima omogućiti da prate njihovo kretanje i udaljenost od ostalih dobrovoljaca.

Naučnici smatraju da će najveći izazov biti procjena podataka, a u planu je testiranje tri moguća scenarija.

Prvi scenario podrazumijeva ulazak publike na dva ulaza, bez distanciranja i drugih mjera zaštite od korona virusa. Drugi scenario predviđa sporiji ulazak publike na više ulaza, sa strožim zaštitnim i higijenskim mjerama. Treći scenario uključuje sjedenje dobrovoljaca na tribinama na međusobnoj udaljenosti od 1,5 metara, a u ovom dijelu ekspertimenta trebalo bi da učestvuje 2.000 ljudi.

Eksperiment ima za cilj da utvrdi pod kojim bi uslovima bilo moguće ponovo održavanje manifestacija sa velikim brojem ljudi, koje bi u Njemačkoj ponovo trebalo da budu dozvoljene od 30. septembra.

- Advertisement -

Osim toga, cilj eksperimenta je i da utvrdi sa koliko drugih ljudi jedan posjetilac ima kontakt kada prisustvuje ovakvom događaju. Istraživači se nadaju da bi rezultati mogli da pomognu formulisanje matematičkog modela koji bi bio upotrebljen u cilju sprečavanja širenja virusa na velikim manifestacijama.

Očekuje se da će prvi rezultati studije biti gotovi krajem septembra, četiri do šest mjeseci od sprovođenja eksperimenta

buka.com

Latest Posts

Don't Miss