Wednesday, April 24, 2024

Nidžara Ahmetašević puštena na slobodu

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je u Sarajevu zbog, kako je rečeno u MUP-u KS, činjenja krivičnog djela i nepoštovanja naredbi službene osobe. Njezin advokat Muhamed Čučak potvrdio je za N1 da je Ahmetašević poslijepodne puštena na slobodu.

Istovremeno je na FB stranici Transbalkanska solidarnost objavljena izjava Muhameda Čučka, advokata – pravnog zastupnika Nidžare Ahmetašević koju prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,
postupajući u svojstvu pravnog zastupnika Nidžare Ahmetašević, a u vezi njenog lišenja slobode, obavještavam Vas o sljedećem:
Danas, 6. marta 2021. godine, oko 13:30 sati, Nidžara Ahmetašević je lišena slobode od strane policijskih službenika III PU, MUP KS, zbog navodnog kršenja javnog reda i mira, te joj je saopšteno da je protiv nje pokrenut prekršajni postupak. Zvanično obavještenje o razlozima lišenja slobode i pokretanja prekršajnog postupka nam nije dato. Neformalno je saopšteno da je navodno ometala ovlaštena službena lica u obavljanju službene radnje i da nije postupala prema naređenjima ovlaštenih službenih lica. 
Pored toga, od imenovane je oduzet mobilni telefon, te joj je određeno policijsko zadržavanje, kako je saopšteno, u trajanju od 24 sata.
O čemu se zapravo radi? Nidžara Ahmetašević je danas, u blizini adrese boravka zatekla policijske službenike kojima je ukazala da se na trotoaru nalaze nepropisno parkirana vozila. Policijski službenici su u prvi mah pravilno reagovali na Nidžarinu konstataciju i započeli sa evidentiranjem nepropisno parkiranih vozila i izdavanjem prekršajnih naloga. Navedene radnje policijskih službenika Nidžara je, postupajući u skladu sa svojom profesijom novinara, evidentirala tako što ih je snimala mobilnim telefonom. Međutim, tome su se policijski službenici protivili i tražili da prestane sa snimanjem. Nakon sto je Nidžara reagovala tako što je rekla da nije zabranjeno snimanje, prvo su nastojali da je fizički spriječe da ih snima tako sto su je povukli za ruku. Kada u tome nisu uspjeli, saopštili su joj da je lišavaju slobode, priveli je u policijsku stanicu, nezakonito oduzeli mobilni telefon (naredba nije predočena) i u konačnici je lišili slobode.
U trenutku pisanja ovog saopstenja obaviješten sam da je komesar MUP KS naredio puštanje Nidzare, kao i pokretanje postupka interne kontrole postupanja policijskih službenika”.
 

S druge strane, sarajevski MUP navodi kako je u 13:00 sati u ulici Zagrebačka Ahmetašević narušila javni red i mir, te da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštene službene osobe. Također ističu da je više puta upozorena, te odbivši naređenje nastavila vršiti prekršaj. Tada je lišena slobode, o čemu je upoznat dežurni prekršajni sudija. Odbacuju navode da je privođenje Ahmetašević povezano s njenim građanskim aktivizmom, uz poruku da neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca.

U međuvremenu je objavljen video snimak na kojem se vidi komešanje Nidžare Ahmetašević i policajca, koji je uputio nekoliko uvreda aktivistici.

Izvor: n1info.com

Možda vas zanima

spot_img
spot_img