Wednesday, May 22, 2024

Naučite prepoznati znakove koje vam šalju lice i tijelo   

Mnoge bolesti se mogu izliječiti ukoliko reagujete na vrijeme

Kako razlikovati ozbiljne simptome od bezazlenih i kako znati da je vrijeme da posjetimo ljekara? Većina simptoma je bezazlena, ali treba imati na umu da se mnoge bolesti mogu izliječiti blagovremenim reagiranjem. Slušajte šta vam tijelo govori.

KOŽA

Starenjem se koža postepeno suši, što je prirodan proces. Ali, ako normalna koža iznenada postane sklona perutanju i svrbi, ili je zrak suviše suh i oduzima joj potrebnu masnoću ili se radi o nedostatku biotina i vitamina B.

Ako vam je koža suha, guli se i svrbi, to može značiti da se radi o lišajevima. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a najčešći su na laktovima, zglobovima i s unutrašnje strane koljena.

Primijetite li da vaša koža poprima žućkastu ili narandžastu boju, možda se radi o prevelikom unosu hrane s betakarotenom. Međutim, može se raditi i o problemima s jetrom ili pojavi žutice.

Postane li vam koža iznenada nečista, možda se radi o upali mjehura, cisti na jajniku ili želučanim tegobama. Sivkasta i umorna koža upozorava na dehidriranost. 

BOJA TENA

Blijede usne mogu biti znak malokrvnosti, a izrazito crveno lice u kombinaciji s prekomjernom težinom ukazuje na visok krvni pritisak.

Suha i crvenkasta koža na nosu može biti simptom neurodermatitisa, ali se češće javlja kao posljedica stresa.

Pucanje kože na krajevima usana ukazuje na nedostatak vitamina B, kao i bakterijsku ili gljivičnu infekciju. 

OČI

Do očiju vode minijaturna nervna vlakna iz svih organa i zato se na njima vidi kada s nekim od njih nešto nije u redu.

Bijeli krug oko zjenice ukazuje na povišen holesterol. Svjetlucanje pred očima znak je loše cirkulacije, usljed čega je najčešće ukočen i vrat.

Kada vam oko “igra” može se raditi o nedostatku magnezija, što tokom dužeg perioda može izazvati oštećenje nerava i srca, a možda ste bili izloženi vjetru ili propuhu te se radi o prehladi živca ili očnog mišića.

Žuto obojena bjeloočnica može značiti bolesnu jetru, a bijele tačkice na zjenici neku upalu u organizmu.

Crvene oči su znak upale ili prehlade vežnjače (spojnice) oka. Izraženi kapilari ili crvenilo bjeloočnica ukazuje na infekciju ili iritaciju očiju.

Podočnjaci i blijeda unutrašnjost kapaka mogu signalizirati anemiju.

OBRVE

Ako se iznenada prorijede ili primijetite njihovo ispadanje može se raditi o oslabljenom radu štitne žlijezde, koja proizvodi hormon neophodan za rast dlačica. Jednostavnim krvnim pretragama ustanovit će se da li vaša štitna žlijezda normalno funkcionira. 

USTA

Krvarenje zubnog mesa se javlja zbog loše oralne higijene, upalnih procesa, neuravnotežene prehrane, pretjeranog konzumiranja alkohola, a kako hormonalne promjene omekšavaju zubno meso, može biti i znak trudnoće.

Primijetite li da vam se zubi istanjuju ili da su oštriji, najvjerovatnije tokom spavanja škripite zubima. Uzrok može biti stres, ali i nepravilan zagriz, a škripanje zubima tokom noći može izazvati i bolove u vilici, glavobolju i mišićnu napetost. Rješenje je u nošenju zaštitne gume tokom spavanja – slična onoj za boksere.

Za neugodan zadah su uglavnom krive bakterije s jezika i ždrijela koje oslobađaju sumpor. U veoma malom broju slučajeva, zadah potiče iz želuca i to onda kada je oslabljen mišić koji zatvara prolaz iz jednjaka u želudac. Pravilna oralna higijena, korištenje zubnog konca i tekućine za ispiranje riješit će vas neugodnog zadaha.

JEZIK

Kada nešto u našem organizmu ne funkcionira kako treba, to se najprije vidi na jeziku: stvaraju se naslage, otiče i mijenja boju.

Bijele naslage su znak gljivične infekcije, najčešće usljed oslabljenog imuniteta. Jezik boje maline je tipičan simptom šarlaha, dok debele žućkastobijele naslage ukazuju na gastrointestinalni poremećaj. Blijed i otečen jezik može upućivati na slabost slezene. 

NOKTI

Ako su debeli i savijaju se nadole, može se raditi o poremećaju cirkulacije.

Uzdužna izbrazdanost noktiju ukazuje na dehidriranost, a ukoliko su brazde veoma izražene može se raditi o početku dijabetesa.

Poprečna izbrazdanost noktiju može biti posljedica stresa, depresije, akutne infekcije ili srčanog oboljenja.

Nokti će požutjeti ukoliko pušite ili ih stalno lakirate, a ponekad mogu ukazivati na poremećaje u radu žuči ili jetre. Posjetite ljekara i riješite nedoumice.

KOSA

Nedostatak vitamina B 12 izazvat će preranu pojavu sijede kose, a ako primijetite da je vaša kosa iznenada postala slaba i tanka, može se raditi o nedovoljnom unosu nekih minerala. Ta pojava je najčešća kod žena u menopauzi.

GRČEVI U NOGAMA

Trnci i neugoda u nogama različitog intenziteta, od nekontroliranog stezanja mišića do bolnih grčeva, mogu biti veoma neugodni. Uglavnom nastaju kao posljedica prevelikog opterećenja tokom sportskih aktivnosti, poremećaja u napetosti mišića ili proširenih vena. Može ih uzrokovati i nedostatak magnezija: ženama je potrebno oko 300 miligrama magnezija dnevno.

GUBITAK TEŽINE

Može se raditi o pretjeranoj aktivnosti štitne žlijezde ili hipertireozi. Taj poremećaj ubrzava metabolizam, te mršavite uprkos tome što imate dobar apetit. Primijetit ćete drhtanje ruku, pojačano znojenje, nervozu i stalno će vam biti vruće.

Dijabetes tipa 1 također izaziva brzo mršavljenje, moguće je u veoma kratkom periodu izgubiti četiri-pet kilograma. Depresija izaziva gubitak apetita.

DEBLJANJE

Često je povezano sa starenjem i činjenicom da se fizička aktivnost smanjuje, te i pored unošenja iste količine hrane dolazi do postepenog gomilanja kilograma. Ukoliko se debljate, a uz to i osjećate umorno, slabo, usporeno, slabije pamtite i stalno vam je hladno – uzrok može biti nedovoljna aktivnost štitne žlijezde ili hipotireoza. Ponekad razlog može biti u prekomjernom nakupljanju vode – čak i do četiri kilograma prije menstruacije.

MODRICE

Kod određenog broja žena modrice lakše nastaju pred menstrualni ciklus, što je posljedica promjene nivoa hormona progesterona. Velike modrice nakon blagog udarca ili bez ikakvog razloga znak su da odete kod ljekara, možda se radi o smanjenom broju trombocita.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img