Saturday, June 22, 2024

Muzička akademija UNSA najavljuje: Veče savremene muzike za violončelo i harmoniku sa duom „2B“

Novu 2021. godinu Koncertna sezona Muzičke akademije UNSA započinje koncertom dua „2B“, kojeg čine dvije renomirane bosanskohercegovačke umjetnice i profesorice na Muzičkoj akademiji – violončelistica Belma Alić i akordeonistica Belma Šarančić. Koncert na kojem će publika imati priliku slušati nesvakidašnji spoj ova dva instrumenta zakazan je za utorak, 05. 01. 2021. godine  u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, s početkom u 19.00 sati.

Belma Alić (violončelo) diplomirala je violončelo u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji UNSA. U istoj klasi završava postdiplomski i doktorski studij. Tokom školovanja usavršavala se na majstorskim kursevima i seminarima za violončelo i kamernu muziku kod istaknutih pedagoga. Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra u Sloveniji i Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u BiH i Italiji. Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla Strings Attached Sinfonietta i članica je kamernog ansambla muzičke akademije aMAS. Od 2007. godine član je ansambla Circus opera, u čijoj produkciji opere Nigel Osborna je imala uspješne nastupe u BiH, Engleskoj, Škotskoj i Austriji. Trenutno je vanredni profesor iz oblasti violončela na Muzičkoj akademiji UNSA.

Belma Šarančić (harmonika) završila je dodiplomske studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Magistrirala je u klasi prof. Radomira Tomića, dok je specijalističke studije završila u klasi prof. Claudia Jaccomucija u Italij. Doktorirala je harmoniku na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu pod mentorstvom: prof. Geir Draugsvolla – harmonika i prof. Senada Kazića – pisani rad. Učestvovala je i pobjeđivala na mnogobrojnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Snimala je za domaće televizijske stanice i produkcijske kuće, kao i muziku za filmove. U pedagoškom radu njeni studenti bilježe mnogobrojne solističke nastupe kao i preko 70 nagrada na internacionalnim takmičenjima u kategorijama solista i kamernih sastava. Trenutno je vanredni profesor iz oblasti harmonika na Muzičkoj akademiji UNSA.

Saradnja dua „2B“ već neko vrijeme je bazirana na određenoj tematici. Ovaj put fokus je na istraživanju životnih ideala prikazanih kroz umjetnost koja pripada trima različitim kulturama – ruskoj, japanskoj i britanskoj. Tako će se na programu koncerta naći četiri pomno odabrana djela: „In Croce“ Sofie Gubaiduline,  „The Dream Carp“ Yujia Takahashia, „Stone Garden 2“ Nigela Osborna, te „In die Tiefe der Zeit“ Toshio Hosokawe

S obzirom na  trenutačnu epidemološku situaciju broj posjetitelja je, i za ovaj koncert  ograničen i omugućen uz rezervaciju mjesta putem broja +387 62 096 075. Također, link koncerta bit će distribuiran putem YouTube kanala Koncertne sezone MAS i njenih društvenih medija.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img