Saturday, June 15, 2024

LJEPOTA I BRIGA O OKOLIŠU: Kako možete eliminirati plastiku iz svakodnevne njege

Ukoliko tražite načine da živite održivo, razmislite da krenete od proizvoda za njegu, i to sve bez velikih odricanja

Priredila Elma Tahirović

Jasno je da industrija ljepote mora napraviti određene primjene kako bi adekvatno odgovorila na globalnu klimatsku krizu. Međunarodna kampanja Zero Waste Week, koja se zalaže za smanjenje količine otpada, procjenjuje da godišnje preko 120 milijardi plastičnih pakiranja dolazi iz kozmetičke industrije. Ovo ne iznenađuje kada se zna koliko je tržište zasićeno proizvodima za jednokratnu upotrebu, a mnogi od njih dolaze u dvostrukom i trostrukom pakiranju, u providnom plastičnom filmu. Potom se se ti proizvodi pakiraju u plastične kutije, te imaju plastični pečat kao potvrdu da proizvod nije korišten. Ovakav pristup izaziva neugodna osjećanja, te etički kozmetički izbor čini nemogućim.
Ali, u borbi protiv klimatskih promjena najveći uticaj koji možemo izvršiti je u našim domovima. Ili preciznije, u kupaonicama. Ukoliko tražite načine da eliminirate plastiku i živite održivo, zašto ne krenete od proizvoda za ljepotu i njegu?

ETHIQUE: Novozelandski Ethique posvećen je smanjenju neumjerene globalne potrošnje vode i plastike. Stoga, svi proizvodi su bez vode i plastike, a malene naljepnice kojima se zatvaraju su biorazgradive. Svi proizvodi su u čvrstom stanju i upakovani su u papir.

Koristite peškirić ili krpicu od muslina za pranje lica

Postoji nešto luksuzno u mekanom bijelom peškiriću kojim posušimo lice nakon čišćenja. Ono što je najbolje jest da ga trebate samo oprati kako biste ponovili postupak. Ukoliko želite intenzivniji efekat pilinga, probajte pamučni muslin. Ovo je savršen način da njegu podignete na viši nivo, odričući se vlažnih maramica za jednokratnu upotrebu.

Koristite četkicu za zube od bambusa

Ovo je jedna od najlakših promjena za eliminiranje plastike iz sfere ljepote. Posebno kada se uzme u obzir da Australijanci godišnje odbace 900 tona četkica za zube, a jedna teži 20 grama. Četkice za zube od bambusa postale su popularna zamjena plastičnim na koje smo navikli. Također su i veoma priuštive. Nakon što završite sa njima, potrebno je ukloniti dio sa četkicom, jer je obično napravljen od najlona, te se ne može razgraditi.

KJAER WEIS: Vrhunski skandinavski makeup brend posvećen je pronalaženju najboljih sastojaka. Pakiranje je metalno, a tečni proizvodi su u staklenim bočicama sa metalnim i gumenim pipetama. Pakiranja se može ponovo koristiti, a nove zalihe ćete dobiti u papirnoj vrećici i metalnoj kutiji.

Probajte čvrsti šampon i regenerator

Upotreba šampona i regeneratora u čvrstom stanju odličan je način da se odreknete plastičnog pakiranja, koje nije uvijek biorazgradivo. Također će vas riješiti dileme kako da ponovno iskoristite to isto plastično pakiranje. Na tržištu se odavno mogu naći šamponi i regeneratori u čvrstom stanju, a čvrsti sapuni su oduvijek prisutni.

Koristite višekratne blaznice za skidanje šminke

Blaznice za skidanje šminke sljedeća su kategorija proizvoda koje olako odbacujemo nakon upotrebe. Na sreću, postoji nekoliko zamjenskih opcija za višestruku upotrebu, koje bi mogle smanjiti otpad. Potrudite se da izaberete blaznice od bambusa ili pamuka.

Uložite u sigurnosni brijač

Koliko ste puta pokušale da još samo jednom iskoristite dotrajali brijač pa završile sa osipom ili uraslim dlačicama? Uložite u sigurnosni brijač od nehrđajućeg čelika. To će značiti manje plastike i više sigurnosti prilikom depiliranja, jer žileti duže ostaju oštriji. Ovakvi brijači zahtijevaju više znanja i povremenog održavanja, ali su najmanje štetni po okoliš.

FLAVEDO & ALBEDO: Novi kozmetički brend vedrih boja i s nula plastičnih pakiranja, koji dolazi iz Sydneya, otvoreno nudi obećanja o zaštiti životne sredine, pa bi se moglo čak i pomisliti da su svjetski lideri u svijetu ljepote bez plastike.

Pređite na štapiće za uši od bambusa

Pamučni štapići za uši od bambusa su ekološki prihvatljivija alternativa. Napravljeni od bambusa i organskog pamuka, jednako su korisni kao i plastični, ali ne zagađuju okoliš i stopostotno su biorazgradivi.

Koristite proizvode koji se mogu ponovno puniti

Ovo nije nova ideja, već je jedna od onih koje su se održale. Ona dovodi u pitanje otpad uzrokovan starim pakiranjima za kompaktni puder, bočice i tube, gdje se ukazao prostor za savjesno konzumiranje. To više nije isključivo odlika niche brendova, već su i oni komercijalniji odlučili prihvatiti trend, a među njima su Charlotte Tilbury, Foile i Fluff Casual Cosmetics. S obzirom na to da prilikom kupovine nećete svaki put plaćati za novo pakiranje, to znači da ćete i uštedjeti.

ELATE BEAUTY: Ovaj kanadski brend koristi staklene bočice kao i mnogi drugi, ali umjesto plastičnih čepova upotrebljava bambusne, koje dobiva od zelenocertificiranih i fair-trade proizvođača.

Napravite svoj dezodorans

Dezodorans bi mogao biti najveći izazov u borbi protiv plastike u svijetu ljepote. Posebno jer su kroz historiju prirodni dezodoransi imali lošu reputaciju. Iako se danas mogu kupiti u kremi i čvrstom stanju, zašto ga ne pokušate napraviti sami? Sve što trebate uraditi je da pomiješate omiljena esencijalna ulja sa mješavinom nerafiniranog kokosovog ulja, sode bikarbone, šea putera i kukuruznog škroba.

Recite ne šljokicama

Ne treba zaboraviti ni na šljokice. Njihovo odbacivanje znači i eliminaciju mikro plastike, koja je opasnija za vode, rijeke i okeane, jer im je potrebno mnogo godina da se razgrade. Sada mnogi makeup proizvodi sadrže tinjac kao šljokičastu alternativu. Ali, tinjac je silikatni mineral čije se iskopavanje vezuje za izrabljivanje i dječiji rad. Stoga, povedite računa da li proizvodi koje koristite sadrže tinjac i šljokice. Tražite li ekstra sjaj, natapkajte omiljeno ulje ili balzam za usne na željena mjesta.

VIVA LA BODY: Pored toga što ne koristi plastiku, ovaj brend, čiji su vlasnici supružnici iz australskog grada Darwina, ne proizvodi ni otpad. Ne postoji drugo pakiranje osim papirnog, koje je razgradivo. Proizvodi su veganski.

Koristite staklenu turpiju za nokte

Vrijeme je da odbacite pjenaste, mekane turpije, te odaberete staklenu. Ne samo da će vam duže trajati već se i lakše čisti od plastičnih i pjenastih varijanti. Nije agresivna za nokte, te dobro obavlja posao i to bez oštećenja nokta. Riječ je o odličnoj alternativi za njegu noktiju.

Birajte brendove koji ne koriste plastiku

Ako želite njegu kože podići na viši nivo, ovi brendovi su pioniri kozmetike bez plastike: australski Viva La Body i Flavedo & Albedo, kanadski Elate Beauty, skandinavski Kjaer Weis te novozelandski Ethique.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img