Thursday, June 13, 2024

Kompanija Adriatic Metals PLC ostavlja značajan trag na projektu u Varešu

Vlada Zeničko- dobojskog kantona odobrila je prijavu kompanije Adriatic Metals PLC za značajno proširenje zemljišta po postojećem Ugovoru o koncesijama.

Britanska kompanija Adriatic Metals PLC pronašla je kod Vareša do sada najveće dokaze o velikim količinama metala skrivenih ispod površine tla. Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Mirza Ganić odobrio je zahtjev kompanije Adriatic Metals PLC za proširenje zemljišta u odnosu na postojeće koncesiono područje. Odobrenje je uslijedilo nakon što je zaključen tridesetodnevni period javne obavijesti. Prema uslovima originalnog Ugovora o koncesijama, Kompanija ima tri područja, koja uključuju Veovaču I i Veovaču II i Rupice-Juraševac Brestić.

“Odobrenje koncesije je rezultat rada našeg tima u Bosni i Hercegovini u suradnji sa lokalnim vlastima. Ovaj proces trajao je mjesecima, a njegov ishod ukazuje na to da su općina Vareš i Zeničo-dobojski kanton spremni na saradnju s kompanijom Adriatic Metals PLC,” izjavio je Paul Cronin, generalni direktor.

Drugim amandmanom Ugovora o koncesijama je proširilo ta područja u polja koja su susjedna prvobitnim područjima. Treći amandman, koji pokriva područja Borovica-Semizova Ponikva (“Semizova Ponikva”); Orti-Selište-Mekuše-Barice-Smajlova Šuma-Mačak (“Vareš Istok”); i Droškovac-Brezik (“Brezik”), predstavlja značajan iskorak za kompaniju Adriatic Metals PLC i Vladu Zeničko-dobojskog kantona. Područje koje je obuhvaćeno novim ugovorom iznosi 3,212 ha ili 32.12 km2. Ukupno područje koje sada obuhvaćeno koncesijama kompanije Adriatic Metals PLC iznosi 4.078 ha (40.78km2). Koncesijska taksa u iznosu od 481.000 BAM (246.335€) će biti uplaćena Zeničko-dobojskom kantonu i očekuje se da će 70 posto takse direktno koristiti Općini Vareš.

“Širenje našeg zemljišta će zasigurno dovesti do porasta investicija u Bosni i Hercegovini. Naš fokus u budućnosti će biti rad na daljem prepoznavanju ispravnih strukturalnih, litoloških i geo-hemijskih uslova koji su rezultirali visoko-kvalitetnim nalazištima srebra u Rupicama, kao i na istraživanju potencijalnih novnih nalazišta iste mineralizacije u novom koncesionom području,” dodao je Cronin.

Planirano je da širenje zemljišta da pristup modernom istraživanju i bušenju širom područja koje ima značajne izglede osnovnih metala, gdje je historijsko istraživanje dalo pozitivne rezultate geofizičkom indukovanom polarizacijom, istraživanjima kopanjem jaraka i uzimanjem uzoraka.

Značajno prošireno koncesijsko područje uključuje prostor između Veovače i Rupice (Semizova Ponikva i Brezik), kao i prostor istočno od postojeće koncesije Veovača (Vareš Istok). Ovo područje je, dakle, područje visokog prioriteta za dalje istraživanje i bušenje, te će Kompanija sada poduzeti sve neophodne korake za dobivanje Dozvole za istraživanje, nakon dolazeće kampanje zračnog geofizičkog snimanja koje će dopuniti postojeće historijske podatke i geohemijska istraživanja koja je Kompanija nedavno provela.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img