Thursday, July 25, 2024

Kako imati ravan stomak?

Zategnite stomak i ponosno ga pokažite na plaži! Pomoći će vam određena pravila u ishrani, redovna njega i kućne vježbe

Stomačić” je mnogim ženama nerazdvojan prijatelj tokom cijelog života: dok su bile djevojčice, kao rezultat pogrešnog načina prehrane; kada postanu majke, trudile su se da nestane nakon poroda, a u kasnijim godina je rezultat pretjeranog sjedenja. Zajedno sa celulitom, jedan je od najraširenijih estetskih problema žena. Kako biste izbjegli da pogoršate izgled kože na tom dijelu tijela, veoma je važno izbjeći yo-yo dijete, jer nagle promjene tjelesne težine negativno utiču na dermu. Starenjem dolazi do hormonske neravnoteže, te je nestabilna količina supstanci kao što je kolagen, koje čine kožu elastičnom. Zbog toga dolazi do sitnih pukotina u strukturi derme i stvaranja strija. Šta je potrebno učiniti kako biste imali ravan stomak?

FIZIČKA AKTIVNOST Još jedan važan korak želite li imati ravan stomak. Kako biste uklonili samo dva prsta masnih naslaga, obavezna je konstantna fizička aktivnost. Plivanje će učvrstiti kožu i mišiće stomaka, a korisni su i takozvani trbušnjaci: lezite na leđa, lagano savijte koljena, ruke ukrstite iza glave i podižite se. Ako to radite prvi put, počnite sa pet-deset dnevno, a svakog narednog dana povećavajte broj ponavljanja vježbe. Vježbate li redovno, vrlo brzo ćete biti u stanju napraviti i 50 trbušnjaka.

TRETMANI Najbolja metoda protiv strija je prevencija. Kako na vašoj koži ne bi bilo vidljivih neestetskih pojava, važna je konstantna i kvalitetna hidratacija (posebno tokom trudnoće). Bademovo ulje je idealno sredstvo za održavanje elastičnosti kože, potrebno ga je nanositi kružnim pokretima oko pupka dok ga koža potpuno ne upije. Nakon tuširanja možete nanijeti hidratantnu kremu. Ako strije već postoje, nastojte ih učiniti manje vidljivim svakodnevnim apliciranjem ulja divlje ruže (Rosa mosqueta ili čileanska ruža). Smokva je savršena protiv nadutosti stomaka, fermentacije i zatvora, dok esencijalno ulje komorača ima drenažno i digestivno svojstvo.

KAMUFLAŽA Prva važna stvar je pravilno držanje prilikom stajanja i sjedenja. Nastojte modificirati držanje dubokim disanjem: udišite duboko najmanje deset puta zaredom, ispravljajući grudni koš i držeći kičmu ravnom. Obuća s malom petom pomaže uspravnijem držanju, dok je u baletankama stomak vidljiviji. Radije obucite suknju A-kroja nego pantalone, a za plažu odaberite jednodijelni kupaći kostim umjesto dvodijelnog.

ISHRANA Mnogi problemi nadutosti stomaka posljedica su neuravnotežene ishrane. Obroci moraju biti kompletni i trebaju sadržavati minimalne količine sastojaka koji mogu izazvati fermentaciju u organima za varenje, dakle – nadutost. Namirnice koje treba reducirati su mahunarke, kuhano povrće, sezonski sirevi, krompir, hljeb sa dosta sredine, kao i pržena hrana, suhomesnati proizvodi i slatkiši. Preporučljivo je jesti šparoge, komorač, integralne žitarice, plavu ribu, jabuke, kruške, kivi i ananas. Tokom dužeg perioda izbjegavajte pivo, žestoka alkoholna pića, gazirana pića i gume za žvakanje. Važno je ne preskakati obroke. Između glavnih obroka obavezno jesti manje užine kako bi se izbjeglo opterećivanje probave. Izbjegavajte jesti voće na kraju obroka: stomačna kiselina se pojačano luči, a s njom i proces fermentacije. Jedite polako, dugo žvaćite svaki zalogaj – ne previše velik, kako biste izbjegli da zajedno s hranom progutate previše zraka.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img