Tuesday, April 16, 2024

Javnost očekuje da vlasti razmotre koncept smanjenja štete u borbi protiv pušenja

Troje od četvoro ispitanika saglasno je da bi vlasti trebale razmotriti ulogu koju bi proizvodi bez duhanskog dima mogli imati u smanjenju stope pušenja

Javnost očekuje primjenu boljeg pristupa u smanjenju štete i borbi protiv pušenja cigareta. Čak 71 odsto ispitanika vjeruje da bi ohrabrivanje odraslih pušača, koji bi u drugačijim okolnostima nastavili pušiti cigarete, da pređu na alternative bez duhanskog dima, moglo doprinijeti naporima u smanjenju štete, pokazuju rezultati istraživanja neovisne istraživačke kuće Povaddo.

Oko 67 odsto ispitanika tvrdi da bi, ukoliko je u njihovoj zemlji moguće završiti s prodajom cigareta za 10 do 15 godina (kroz smanjenje stope pušača i to tako što će preći na bolje, naučno zasnovane alternative) lokalne vlasti trebale posvetiti svoje vrijeme i resurse za postizanje ovog cilja.

Rezultati istraživanja, koje je sprovedeno na inicijativu kompanije Philip Morris International među 22.507 ispitanika u 20 zemalja, pokazuju stavove u vezi s ulogom proizvoda bez duhanskog dima u unapređenju javnog zdravlja.

„Proizvodi bez duhanskog dima mogu igrati važnu ulogu u smanjenju stope pušenja”, izjavio je Jacek Olczak, generalni direktor operacija (COO) u kompaniji Philip Morris. S odgovarajućim regulatornim podstrekom, podrškom civilnog društva i potpunim oslanjanjem na nauku, vjerujem da je moguće odgovoriti na poziv javnosti i da prodaja cigareta bude stvar prošlosti u mnogim zemljama za deceniju, do deceniju i po“, kaže Olczak.

Istraživanje pokazuje da je 73 odsto ispitanika saglasno da bi u regulatornim okvirima trebalo razmotriti na koji način bi alternativni proizvodi bez duhanskog dima mogli doprinijeti u oslobađanju njihove države od duhanskog dima.

Istovremeno, 77 procenata njih vjeruje da bi odrasli pušači trebali imati pristup jasnim informacijama o proizvodima bez duhanskog dima, koji su naučno zasnovani i predstavljaju bolji izbor u odnosu na pušenje cigareta.

Na pitanje o važnosti ključnih izazova u današnjem svijetu, ispitanici su prvenstveno istakli garantiranje kvaliteta i pristupačnu zdravstvenu zaštitu uz unapređenje ekonomije i izrazili podršku državama u pronalaženju novih pristupa u pogledu smanjenja broja pušača.

„Rezultati ovog istraživanja samo potvrđuju činjenicu s kojom se ja susrećem već izvjesno vrijeme u praksi, a to je da su odrasli pušači, koji iz bilo kojeg razloga ne mogu ili ne žele prestati pušiti, otvoreni prema alternativama, ali to mora uključivati pristup informacijama o njihovom postojanju“, kaže doktor Denis Mačkić, specijalista kardiolog, dodavši da: „meni kao liječniku je obaveza da kažem pacijentu da je najbolje prestati pušiti. Ali isto tako, smatram i da je naša obaveza da ga uputimo u alternative koje postoje, a koje su naučno potvrđene i bolje. Znači, dostupnost informacija o alternativa, kao i dostupnost alternativama zasnovanim na naučnim dokazima treba biti dio strategije borbe protiv pušenja, ukoliko želimo vidjeti poboljšanja.“

Ispitanici ne vjeruju da bi samo stroža regulativa i oporezivanje mogli ostvariti budućnost bez duhanskog dima

Trenutne strategije nisu dovoljne, ukazuju rezultati istraživanja, pri čemu manje od 25 odsto ispitanika smatra da su stroža regulativa i oporezivanje cigareta sve što je potrebno.

Većina anketiranih, njih 58 odsto, misli da ove mjere samostalno neće donijeti budućnost bez duhanskog dima.

Jasno je da društvo želi da se problem pušenja riješi, a 76 odsto ispitanika smatra da je važno da države izdvoje vrijeme i resurse za smanjenje stope pušenja.

Nauka i tehnologija mogu biti pokretači napretka

Države imaju odgovornost da prihvate najnovija naučna i tehnološka dostignuća, smatra 88 odsto ispitanika, dok 81 odsto misli da je također bitno da kompanije prihvate naučni i tehnološki razvoj, pri čemu 66 odsto kaže da jeste ostvaren napredak u ovoj oblasti.

Netačne informacije sprječavaju promene…

Zabrinjavajući broj ispitanika – 43 odsto – tvrdi da je zbunjeno onim što su vidjeli, pročitali ili čuli u vezi s elektronskim cigaretama ili proizvodima koji zagrijavaju duhan u posljednjih šest meseci.

Očigledno je da netačne informacije stoje na putu napretka jer sprječavaju punoljetne pušače koji bi inače nastavili pušiti cigarete da pređu na bolje alternative.

To se vidi i iz rezultata ovog istraživanja, u kom 76 odsto ispitanika kaže da bi razmotrili prelazak na neku alternativu bez duhanskog dima kad bi im bilo jasno u čemu se ti proizvodi razlikuju od cigareta i kakvi naučni dokazi stoje iza toga.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img