Thursday, May 23, 2024

Pozivamo sve vas koji biste željeli napraviti svoj prvi mini eko vrt u kojem možete kombinirati povrće, voće, ljekovito/začinsko bilje i korisno cvijeće. Ako živite u Bosni i Hercegovini, imate balkon, pristup terasi/dvorištu ili malenoj okućnici, najosnovnija znanja u rukovanju smart telefonom ili računarom i želite učiti kako da njegujete uspješan vrt u skladu sa prirodom – onda ste vi naš pravi(a) kandidat(kinja)!

«Ja sadim, a ti?» je kampanja namijenjena punoljetnim osobama koje NEMAJU ozbiljnog iskustva u proizvodnji hrane i već organiziran jestivi vrt da, uz podršku, steknu praktične vještine efektnog uzgoja hrane na malim prostorima (uzgojne površine maksimalno 5 m2).

Podršku u sticanju vještina građani i građanke će dobijati od Eko HUBova – Eko HUBa Mostar kojim koordinira UG “Nešto više”, Eko HUBa Maglaj kojim koordinira UG “Fojničani” Maglaj te Eko HUBa Laktaši kojim koordinira Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD.

U skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, sve edukacije, mentorisanje i savjetovanja će se obavljati on-line. Dakle, iz udobnosti svoga doma možete sticati nove vještine, istovremeno ih primjenjujući u svom novonastalom vrtu. Kada vaš individualni plan vrta bude spreman, organiziraćemo za vas besplatan paket sa biljkama/sjemenima koji ćete dobiti na kućnu adresu. Svaki trud i rad treba cijeniti, a za one koji se najviše potrude ćemo obezbijediti vrijedne nagrade.

Šta tražimo od vas? Da preuzmete obavezu poslušati pripremljene edukacije u vremenu koje vama odgovara, redovito komunicirate sa mentorom i šaljete nam fotografije i tražene detalje o prostoru za vrt, aktivno učestvujete u stvaranju svog individualnog plana vrta, posjećujete diskusije grupe na teme koje vas zanimaju, te nas nakon sadnje radujete fotografijama napretka i zatražite potrebne savjete. Tražimo da marite – za svoje zdravlje i naš zajednički okoliš.

Od neorganiziranog prostora do uzgoja eko hrane, slijedeći individualne savjete i promišljanja, zaljubite se u mini vrtlarenje, ozelenite svoj životni prostor i uživajte u ukusnim, zdravim plodovima svoga rada.

Prijaviti se možete na link , a poziv je otvoren do 31.05.2020. do 17:00h, ili do popunjavanja broja mjesta.

„Misli o prirodi!“ trogodišnji je projekat kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske.

Izvor: mreza-mira.net

Možda vas zanima

spot_img
spot_img