Tuesday, July 23, 2024

Iz muzičke radionice Dine Šoše stiže novi singl: „Mrak“ poručuje da smo potrošna roba, a da dragocjeno vrijeme trošimo na gluposti

Inspiracija za Dinine stihove nerijetko su stvarne životne situacije, a upravo tako nastala je i pjesma „Mrak“, koja govori o momentu u kojem postajemo svjesni vlastite prolaznosti

Nakon kraćeg muzičkog predaha bh. kantautor Dino Šoše za svoju je publiku pripremio novi singl „Mrak“ za koji je snimio i spot. „Mrak“ je četvrti singl sa Dininog trećeg albuma „Makul“, kojeg je objavio u jeku pandemije. Dino je za ovaj singl pisao tekst i komponirao muziku, dok se za aranžman pobrinula ekipa iz studija „PopMark“: Vladan Popović i Marko Milatović. Inspiracija za Dinine stihove nerijetko su stvarne životne situacije, a upravo tako nastala je i pjesma „Mrak“, koja nam šalje poruku o prolaznosti života i vremenu koje bespovratno prolazi.

  • Prije dvije godine moju suprugu nazvala je prijateljica i rekla da je teško bolesna. Slušajući njihove razgovore, sjeo sam za klavir i napisao pjesmu, koja govori o momentu u kojem postajemo svjesni vlastite prolaznosti. Nažalost, Saškicu, kojoj je pjesma i posvećena, upoznao sam tek na ljeto prošle godine, samo nekoliko dana prije njene smrti. Pjesma je posvećena njoj, ali se obraća svima nama, s porukom da smo potrošna roba i da dragocjeno vrijeme često gubimo na gluposti, koje su plod činjenice da se uporno precjenjujemo – kaže Dino.

Uz Dinin prepoznatljivi glas u novom singlu odlično se uklopio još jedan muški vokal, koji svojom emotivnom izvedbom naglašava poruku koju pjesma šalje.

  • Dok sam pisao pjesmu, u sebi sam čuo nekoga ko jedan dio pjeva na romskom jeziku. Taj dio u potpunosti odgovara pjesmi, jer se niko na veseliji način ne zna požaliti na život od Roma. To je naš gospel. Ima u tome sve što treba ovoj priči, i tuge, i nemoći, i sreće, i optimizma, i ljepote. Onda smo pronašli Nikolu Marinkovića Džonija, koji to sve skupa nosi u svom glasu i bez kojeg bih ostao nedorečen – iskreno će Dino.

Ovako savršeno uklopljeni glasovi i dubokoumni stihovi svakako zaslužuju ekranizaciju, pa je za singl „Mrak“ snimljen i spot. Dino je odlučio spot snimati na više lokacija: u rodnom Mostaru, ali i Beogradu, Podveležju i Zlatiboru. Režiju spota povjerio je Isidori Mijanović i Miodragu Markoviću, koji je radio i fotografiju, dok scenario potpisuje Dino.

Vjerujemo da će se singl „Mrak“, ali i spot dopasti svima koji znaju prepoznati kvalitetnu muziku,te barem na trenutak zaustaviti naše vrijeme i podstaći nas da preispitamo vlastite živote.

http://Dino Šoše – Mrak (2022) – YouTube

Možda vas zanima

spot_img
spot_img