Wednesday, May 22, 2024

IGOR SEKULOVIĆ: Partijaner na ničijoj zemlji

Bosansko-hercegovačko-holandski muzičar Igor Sekulović, rodom iz Banjaluke, koji nastupa širom Evrope pod imenom This Is LOVSKI, nada se da će sredinom idućeg mjeseca imati priliku predstaviti se i publici u BiH

Da će muzika biti njegov životni put, Igor Sekulović, Holanđanin bh. korijena, znao je već kada je imao 14 godina. Kao devetogodišnjak je s roditeljima i sestrama napustio rodnu Banjaluku usljed ratnih dešavanja, a u muzici pronašao odgovor na sva pitanja koja su se otvarala pred njim u toj ranoj dobi. Po prirodi radoznao dječak zaljubljen u muziku, Igor počinje svirati gitaru, a ljubav prema notama ga odvodi na poznati muzički studij u Holandiji – Fontys Rockacademie, koji je završio 2011. Potom je započeo saradnju s energičnim bendom Projekt Rakija, sastavljenim od bosansko-holandskih muzičara koji kombinuju prepoznatljivi balkanski zvuk sa žanrovima kao što su rock, electronica, reggae i dance, te je nastupao na velikim evropskim festivalima. Poslije turneje na Balkanu 2017., prestaje svirati u Projektu Rakija i fokusira se na autorski rad. Iz toga je krajem 2018. nastala grupa This Is LOVSKI, sastavljena od četiri člana s kojima nastupa uživo: uz Igora, koji producira muziku i svira sve instrumente u produkcijskim fazama, tu su Kasper van der Voort (bubnjevi), Levi Smeets (sintisajzer, bas) i Anne Simkens (sintisajzer i bekvokal).
Muzika koju izvodi je spoj bosanskog i tropskog zvuka, pa je on sam opisuje kao Bosnian Tropical Electro. Ono što je čini specifičnom jeste upravo ta kombinacija naizgled nespojivih zvukova, sa primjesama afro ritma. “Sintisajzeri, surf gitare i tropical vibes – mislim da ta kombinacija sa našom izvornom muzikom pravi autentični ‘lovski’ zvuk”, kaže Igor, dodajući kako je taj neobični žanr odlično prihvaćen u Holandiji. Tamošnji muzički znalci su This is LOVSKI proglasili za “must see live bend” nakon festivala Eurosonic Noorderslag Showcase, jednog od najpoznatijih showcase festivala u Evropi. Također, njegovo ime našlo se na repertoaru poznatih muzičkih festivala u Mađarskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Njemačkoj, Bugarskoj…

Zvuk koji podsjeća na sunce i slobodu

Igorov muzički ukus poprilično je širok: Fat Freddys Drop, Mitù, Bomba Estereo, Tash Sultana, Manu Chao, The Streets, Ebo Taylor, Balkan Beat Box, The Skints, Gorillaz, M.I.A. Seeed… A kad je riječ o ovim prostorima, voli slušati Sassju, Helem Nejse, Dubiozu Kolektiv, Himzu Polovinu i Gorana Bregovića.
Kako je i sam veliki majstor u produkcijskim i drugim fazama muzičkog djelovanja, gaji veliko poštovanje prema kolegama koji svoj rad baziraju mahom na vlastitim snagama. “Cijenim kad ljudi imaju svoj studio, svoj label, grupu saradnika s kojima uvijek rade, koji znaju jako dobro šta žele reći drugima”, kaže.
Uspjeh u Holandiji mnogo mu znači, ali Bosnu i Hercegovinu ne zaboravlja. “Volio bih da uspostavim vezu s korijenima. Imam veliku želju da se vratim odakle sam došao s jednom pozitivnom pričom i tropical zvukom koji podsjeća na sunce i slobodu. Očekujem da ću uspostaviti taj kontakt i da ćemo svirati, praviti ‘Party In a No Man’s Land’ koncerte i širiti pozitivu po cijelom Balkanu”, kaže Igor Sekulović.
Upravo je želja da širi pozitivnu energiju i dovela do nastanka singla Party In a No Man’s Land, koji je izašao u maju ove godine, kao prva pjesma s istoimenog albuma koji izlazi 2021. Novi singl trebao bi izaći u septembru, a zvat će se M.A.E. (Million After Everybody).
Nakon više od 25 godina života u Holandiji, kaže da je spoznao kolika se bogatstva kriju u drugim kulturama i koliko je važno biti otvoren za sve što je drugačije. “Svi se trebamo okrenuti ljubavi. Želim da moju muziku slušatelji dožive kao mjesto gdje se mogu zaljubiti, plesati i povezati se, jer je to ono što je bitno – ljudi, muzika, povezivanje i zabava, bez politike i svakodnevnih problema”, zaključio je Igor, koji planira, ukoliko mu uslovi dozvole, doći u Sarajevo sredinom augusta, što bi bila odlična prilika za njegovo predstavljanje ovdašnjoj publici.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img