Tuesday, July 23, 2024

Huawei pozvao ICT industriju na zajedničku saradnju tokom sljedeće faze razvoja 5G mreže

U Dubaiju je početkom sedmice održan godišnji Global Mobile Broadband Forum (MBBF), u organizaciji kompanije Huawei. Događaj je zvanično otvoren dobrodošlicom jednog od rotirajućih predsjednika kompanije, Ken Hu.

Hu je govorio o trenutnom stanju razvoja 5G mreže i novim prilikama za daljnji napredak. „Tokom 5 godina komercijalne primjene, 5G mreža je omogućila znatno unapređenje mobilnog iskustva svakog korisnika i već počinje ohrabrivati mnoge industrije diljem svijeta. Napredak je bio znatno brži nego što smo očekivali, posebice kada su u pitanju novi pretplatnici, opskrbljenost mrežom, kao i broj 5G terminala na tržištu.“

Hu je istaknuo tri oblasti koje će omogućiti prilike za razvoj iduće faze 5G mreže, uključujući XR servise, B2B tržište i razvoj niskih emisija ugljika.

Trenutno stanje globalnog razvoja 5G mreže

Trenutno je prisutno 176 komercijalnih 5G mreža širom svijeta, s više od 500 miliona pretplatnika. U svijetu potrošača, prosječna brzina preuzimanja na 5G mreži je otprilike 10 puta veća od brzine preuzimanja na 4G mreži, što je potaknulo sve veći broj preuzimanja aplikacija poput VR-a i 360° emitiranja. U svijetu poduzetništva, već postoji 10.000 projekata koji istražuju B2B aplikacije 5G mreže (5GtoB) širom svijeta. 5G aplikacije u industrijama poput proizvodnje i rudarstva su prihvaćene i već se umnožavaju u velikom broju.

Iako je napredak stabilan, Hu je istaknuo kako i dalje postoji mjesta za poboljšanjem. „Trenutno, od 10.000 5gtoB projekata, više od pola se odvija u Kini. Već imamo ogroman broj slučaja upotrebe, ali moramo se potruditi da izgradimo održive poslovne slučajeve.“

Nastavio je pominjući veće promjene koje će imati dugoročan uticaj na ICT industriju, uključujući ubrzane digitalne transformacije uzrokovane pandemijom, kao i to kako su Cloud i AI postale obaveze svake organizacije i kako svijet počinje ozbiljnije shvatati klimatske promjene. „Ovi trendovi nude mnogo prilika za našu industriju,“ rekao je Hu, ističući da oni „također stvaraju neke prepreke. Postoji par stvari koje možemo uraditi kako bismo bili spremni.

Pod jedan, potrebno je da industrija pripremi mreže, uređaje i sadržaj za ogroman porast u „produženoj stvarnosti“ (Extended Reality – XR). Kako bi podržali neometano korisničko iskustvo sa XR, bazirano na Cloud-u, mreže trebaju nuditi brzinu preuzimanja bržu od 4,6 Gbit/s, s vremenom čekanja ne dužim od 10 milisekundi. „Prošle godine smo izbacili naše ciljeve za 5.5G. Vjerujemo da će nam oni pomoći savladati ovaj izazov“, istaknuo je Hu.

Što se tiče samih uređaja, smanjivanje barijera kada su u pitanju uređaji je presudno kako bi došli do vrhunca Virtualne Stvarnosti (VR), što je jedan od glavnih segmenata u repertoaru Produžene Stvarnosti koja se sastoji od AR, VR, MR.  „Kako bi dosegli taj vrhunac, potrebno je da unaprijedimo i uređaje i sadržaj. Što se tiče uređaja, ljudi žele manje, laganije i finansijski pristupačnije uređaje.“ Kako bi obogatili sadržajni ekosistem, Hu je pozvao industriju da omogući Cloud platforme i alate koji bi pojednostavili razvoj samog sadržaja, poznat po tome da je težak i skup.

Pod dva, telekomunikacijski operateri moraju unaprijediti svoje mreže i razviti nove sposobnosti da bi se pripremili za 5GtoB. Jaka mreža je ključ za 5G aplikacije u industrijsku svrhu, stoga operateri moraju nastaviti da unapređuju sposobnosti svojih mreža, poput uplink-a, pozicioniranja i očitavanja. Kako industrijski scenariji postaju kompleksniji od potrošačkih, tako O&M postaje pravi izazov. Kako bi pomogao, Huawei razvija samostalnu mrežu koja sprovodi inteligenciju do svih segmenata 5G mreže, od planiranja i izgradnje, pa sve do održavanja i optimizacije.

Digitalna transformacija zahtjeva različite uloge. Pored omogućavanja povezanosti, operatori mogu služiti kao dobavljači Cloud servisa, integratori sistema i razvijanja neophodnih vještina. Da bi se povećalo prihvatanje 5G mreža u industrijama, bitno je razviti telekomunikaciju koja je svojstvena industrijama. U Kini, operatori i njihovi partneri iz industrije su počeli raditi na standardima neophodnim za uključivanje 5G-a u sferama kao što su rudarstvo uglja, željeza i električne struje. To je dodatno pomoglo u prihvatanju 5G mreže u ovim sektorima.

Hu je zaključio da „pored same tehnologije, postoje i druge neopipljive prednosti koje neće donijeti trenutačni profit, ali će biti ključ za dugoročnu kompetitivnost na 5GtoB tržištu.“

Pod tri, industrija se mora zainteresirati za okoliš. Prema zaljučcima World Economic Foruma, do 2030. godine digitalna tehnologija može pomoći da  se emisije ugljika smanje za bar 15%. „U jednu ruku, imamo ogromnu priliku da pomognemo svim industrijama u smanjivanju emisija ugljika i povećamo iskoristivost struje. U drugu ruku, moramo shvatiti da je naša industrija ostavila veliki otisak ugljen-dioksida i moramo poraditi da to popravimo. Trenutno, Huawei koristi nove materijale i algoritme u nadi da se smanji potrošnja struje naših proizvoda, i također prepravljamo stranice i radimo na optimizaciji struje u našim centrima za čuvanje podataka kako bi dostigli maksimalnu učinkovitost“, izjavio je Hu.

Vidjeli smo toliko promjena u zadnje dvije godine, zbog pandemije, tehnologije, biznisa i ekonomije“ zaključio je Hu. „I  dok se svijet počinje oporavljati, mi u budućnosti moramo prepoznati prilike koje su pred nama i pripremiti se za iste. Dakle, pripremiti našu tehnologiju, posao i sposobnosti.

Global Mobile Broadband Forum je održan u organizaciji kompanije Huawei, u saradnji s partnerima iz industrije, GSMA i Samena Telecommunications Council. Forum je okupio operatore mobilnih mreža, lidere vertikalnih industrija i partnere ekosistema iz cijelog svijeta kako bi diskutovali o povećanju potencijala 5G mreže i potaknuli svijet mobilne industrije naprijed.

Za više informacija, posjetite: https://www.huawei.com/en/events/mbbf2021

Možda vas zanima

spot_img
spot_img