Latest Posts

German.Local.Culture. – Flair: Od tradicionalne fahverk arhitekture do street-arta: jedinstvena atmosfera njemačkih gradova

Regionalni pejzaži Njemačke odišu svojom posebnom atmosferom ne samo zahvaljujući karakterističnom  geografskom položaju, već i zbog istorijskih događaja i kulturnih uticaja. Od prizora slamnatih krovova na sjeveru, do bogato oslikanih fasada u Gornjoj Bavarskoj; od ciglanih gotičkih građevina pa sve do modernističke arhitekture – šarm gradova određen je regionom u kojem se nalaze.

Kod kuće u Njemačkoj: opera

Klasično obučeni vokali, raskošni kostimi, maštovite scenografije i orkestarska muzika koja ispunjava gledalište: opera kao umjetnička forma angažuje tako mnogo čula. Njemačka je odredište iz snova za sve one koji vole operu. Otprilike jedna trećina svih predstava širom svijeta održava se u operskim dvoranama u Njemačkoj, kojih ima više od 80. Njemačke operske dvorane mogu da budu veličanstvene istorijske koncertne sale sa plišanim namještajem, ukrašenim štukaturama i mermerom, ali i elegantni, moderni i svedeni prostori; a u njima se održava širok spektar produkcija – od baroknih do savremenih.

Mnoge operske dvorane i koncertne sale su već osmislile strategije koje će im omogućiti da nastave sa radom u uslovima korona virusa i fleksibilno prilagođavaju svoje programe trenutnoj situaciji.

- Advertisement -

Svježe i zabavno: street art u njemačkim gradovima

Street art – samo se jednostavno pojavi i iznenadi vas, u street artu svi mogu da uživaju uvijek i potpuno besplatno, street art može da rasplamsa maštu – ovaj vid umjetnosti dodao je boju na zidove njemačkih gradova, a često je uspio u tome da premosti jaz između prošlosti i sadašnjosti. Pored spontanih radova grafiti umjetnika, u njemačkim gradovima se redovno održavaju organizovani festivali ulične umjetnosti koji okupljaju etablirane članove scene kako bi se cijela područja pretvorila u galerije na otvorenom.

 Šarm njemačke srednjovjekovne arhitekture

Poseban šarm njemačkim gradskim jezgrima i seoskim ulicama daju stare ali savršeno očuvane fahverk građevine koje su preživjele vijekove, a iza ovog imena krije se karakteristična vrsta gradnje gdje drvena konstrukcija nije skrivena fasadom. Neki od ovih svjedoka davnih vremena su čak dobile status UNESCO-ve svjetske baštine. U Njemačkoj turisti mogu da uživaju u spektakularnim prizorima oko čak 2,5 miliona građevina i crkava sagrađenih na ovaj način, duž njemačke rute Fahverk kuća (Deutsche Fachwerkstraße) na primjer.

Izbor ideja za putovanja sastavljen u saradnji sa regionalnim marketinškim organizacijama 16 njemačkih saveznih država:

Baden VirtembergDragulji malog grada – mjesta poput Bretena (Bretten) i Švebiš Hala (Schwäbisch Hall) vrijedi posjetiti zbog prelijepe arhitekture

https://www.tourism-bw.com/destinations/small-town-gems

BavarskaU „Bambergu – gradu vrtova“, koji je pod zaštitom UNESCO-a, nalaze se mnogi davno zasađeni vrtovi, uključujući i onaj koji vodi Sebasijan Nidermajer (Sebastian Niedermaier).

https://www.bavaria.by/creative/sebastian-niedermaier-garden-city-bamberg/

BerlinU Art parku Tegel zidovi visokih zgrada oslikani su gigantskim  umjetničkim djelima. Ukupno osam murala koje su oslikala najpoznatija imena street arta nadvijaju se nad jezerom Tegel,

www.visitberlin.de/en/about-berlin-app

BrandenburgSmještena u centru Brandenburga, bivša sindikalna škola u Bernau još je jedan UNESCO Bauhaus spomenik  koji privlači veliku pažnju, posebno za turiste koji su inspirirani kulturom.

https://www.bauhaus-denkmal-bernau.de/en/index.html#!/cal-d/2022-01-06/cw/f2da169099ca7332c8aa3656a57a1e02

BremenSchnoor u staroj četvrti Bremena tako se naziva zbog malih, živopisnih kuća i prodavnica nanizanih kao biseri na ogrlici (Schnur na nemačkom, ili Schnoor na donjenjemačkom dijalektu).

- Advertisement -

https://www.bremen-schnoor.de/en/

HamburgPored popularnih atrakcija poput koncertne dvorane Elbphilharmonie i magacinskog okruga Speicherstadt, u Hamburgu se nalaze i prelijepi, zeleni kvartovi prepuni grandioznih građevina i vila na obalama jezera Alster ili na primjer u četvrti Blankenese.

https://www.hamburg-travel.com/discover-hamburg/areas/

HesenHesenpark je jedinstveni muzej na otvorenom koji prikazuje brojne kuće i farme iz različitih regiona i arhitektonskih stilova Hesena.

www.hessen-tourismus.de/de/100-lieblingsorte/freilichtmuseum-hessenpark/

Meklenburg – Zapadna PomeranijaŠverin, grad sa sedam jezera, idealno je odredište za jedrenje i vodene ture. Dvorac iz bajke i Državno pozorište čine ovu regionalnu prijestonicu posebno popularnom među turistima koji su zainteresirani za kulturu.

http://www.off-to-mv.com/en/schwerin

Donja SaksonijaSelo umjetnika Vorpsvede je aktivna umjetnička kolonija koja okuplja oko 140 umjetnika, zanatlija i majstora.

https://www.reiseland-niedersachsen.de/erleben/kultur/sehenswertes/worpswede

Sjeverna Rajna VestfalijaNa otvorenom Haldern Pop Festivalu na Donjoj Rajni učestvuju manje poznati kant-autori i izvođači pop, rok, narodne i indi muzike, ali i bendovi sa nacionalnom i međunarodnom publikom. http://haldernpop.com/
Rajna-PalatinatUz muzičke izvođače i ansamble najvišeg kalibra na 20 izuzetnih mjesta od Luksemburga do Koblenca, muzički festival Moselle obećava nezaboravne muzičke nastupe u jednom od najljepših evropskih vinorodnih regiona.

https://www.moselmusikfestival.de/

SarlandJedinstveni spomenik industriji u 19. i 20. veku, Željezara Volklingen je od 1994. godine proglašena za mjesto UNESCO-ve svetske baštine. I danas je u upotrebi ali u vidu uzbudljive i nekonvencionalne izložbe i mjesta održavanja mnogih događaja.

https://www.voelklinger-huette.org/en/welcome/

SaksonijaDom mnogih lijepo očuvanih zgrada sa popisa spomenika u različitim arhitektonskim stilovima, od gotike do secesije, Gorlic se često koristi kao idealna scenografija za snimanje filmova i stekao je ime „Gorlivud“.

www.visit-goerlitz.com/Tourismus.html

Saksonija-AnhaltVitenberg je neraskidivo povezan sa početkom pokreta Reformacije prije više od 500 godina i sa njegovim duhovnim ocem Martinom Lutherom. Posjetioci grada mogu iz prve ruke dobiti uvid u ovo važno poglavlje historije.

https://lutherstadtwittenberg.de/en/events-and-conferences/highlights/reformation-festival/

Šlezvik-HolštajnMoln (Mölln) grad sa nakrivljenim drvenim zgradama, dom je Tila Eulenšpigela (Till Eulenspiegel) nestašnog lika iz njemačkog folklora koji je ovekovječen na raznim mjestima u gradu.

https://www.sh-tourismus.de/en/holiday-worlds/cities/moelln

TiringijaFestival GENIUS LOCI WEIMAR zasnovan je na jedinstvenom konceptu koji kombinira digitalnu tehnologiju i umjetnički izraz sa historijskim nasljeđem Vajmara.

https://www.genius-loci-weimar.org/start_en.html

Latest Posts

Don't Miss