Wednesday, April 24, 2024

DR. SONJA SATTLER, SPECIJALISTICA DERMATOLOGIJE: S Merz Aesthetics filerima na začetku smo nevjerovatne ere u podmlađivanju

Nakon masterclassa upriličenog u Sarajevu, sa specijalisticom dermatologije Sonjom Sattler, svjetski priznatom stručnjakinjom i međunarodnom trenericom njemačke farmaceutske kompanije Merz Aesthetics, razgovarali smo o tretmanima podmlađivanja pomoću hijaluronskih filera i filera koji stimuliraju proizvodnju kolagena

Autor Marketing agencija EBBE COMMS d.o.o.
Snimci Irfan Redžović

U Centru za estetsku hirurgiju “Naša mala klinika” u Sarajevu, u organizaciji farmaceutske kompanije Medis Internationala, održana je masterclass radionica pod nazivom “Tehnike podmlađivanja sa Merz Aesthetics preparatima” za deset doktora iz Bosne i Hercegovine. Ovaj jedinstveni događaj na kojem je nekoliko najboljih ljekara iz Bosne i Hercegovine imalo priliku učiti i usavršavati tehnike rada iz oblasti estetske medicine i anti-aginga vodila je svjetski priznata stručnjakinja, dr. Sonja Sattler iz Njemačke, spec. dermatologije.
Od 2004. godine izvršna direktorica Međunarodnog društva za dermatološku hirurgiju, dr. Sattler je organizovala brojne konferencije za usavršavanje dermatologa i plastičnih hirurga. Također je međunarodna trenerica njemačke kompanije Merz Aesthetics, koja na tržištu ima prestižne brendove poput kolagenskih stimulirajućih filera Radiesse i hijaluronskih filera Belotero.

Doktorice Sattler, vodili ste masterclass o tehnikama podmlađivanja sa bh. doktorima u Sarajevu. Kakve su impresije?
– Kao prvo, općenito sam uzbuđena da sam prvi put u Sarajevu, pogotovo zbog trenutnih okolnosti sa putovanjima usljed pandemije koronavirusa. Smatram da je jako važno održavati ovakve radionice jer možemo prenositi znanje i iskustvo, ali i demonstrirati nevjerovatne radove koji pokazuju stanje prije i poslije našeg rada. Zbog toga su praktični treninzi najvažniji u ovom polju, da treniramo doktore i pokazujemo kako se pravilno izvode ove tehnike.


Na masterclassu ste pokazivali primjenu hijaluronskih filera Belotero i filera Radiesse koji stimuliraju kolagen, a oba su proizvod njemačkog brenda Merz Aesthetics. Na koje zone ste se fokusirali? Možete li nam reći nešto više o sadržaju ove radionice?
– Prije svega, zadnjih 25 godina se bavim ovim poslom i moja osnovna misija je da budem dugoročni partner s pacijentima. Ta filozofija je iza svakog mog treninga, odnosno, kako se fokusirati na dobar rezultat i individualan pristup s dobrim proizvodima i sa dobrim tehnikama. Važno je imati raznovrsnost u svom portfoliju i nakon dugogodišnjeg iskustva postanete osoba kojoj se postavljaju sva pitanja o anti-agingu. Kada tretiram pacijenta želim da imam najbolje, ali prije svega rezultate koji izgledaju prirodno. To je ono čemu mi kao doktori težimo. Naravno, nezanemarivo je uljepšavanje do neke razine, kada osoba sa tankim usnama dobije punije usne, osobe s malom bradom dobiju bolju bradu, ali prije svega svaka korekcija mora pristajati osobnom izgledu. Jako volim portfolio brenda Merz Aesthetics i volim da radim sa njihovim proizvodima jer imaju kvalitet i raznovrsnost, pogotovo stimulirajući kolagenski filer Radiesse, koji je briljantan proizvod za poboljšavanje kvaliteta kože. To je važno, jer bez obzira kakve estetske korekcije i operacije radili, nikad nije isti rezultat kada koža nema dobar kvalitet.
Šta nam možete reći o brendu Merz Aesthetic i filerima Belotero i Radiesse konkretno?
– Važno je znati razliku između hijaluronskih i kolagenskih filera. Hijaluron dopunjava i zadržava vlažnost u koži i nakon izvjesnog vremena se resorbuje u organizmu i onda ga ponovo nema. Radiesse filer je potpuno drugačiji. Napravljen je od mikrosfera gela kalcijum hidroksiapatita (CaHA) koje djeluju odmah nakon ubrizgavanja. CaHA se sastoji od jona fosfata i kalcijuma, koji se prirodno javljaju u ljudskom tijelu. Gel za injekcije u početku obavlja sav posao popunjavanja željenog volumena. Kako vrijeme prolazi, CaHA stimulira vaš prirodni kolagen, omogućavajući koži da proizvodi više svog punila. Vodonik, kiseonik i ugljenik u gelu pomažu u stvaranju strukture koja oponaša vezivno tkivo. Na kraju, CaHA se ponovo upija u organizam, ostavljajući vaš kolagen na svom mjestu. Zbog nauke koja stoji iza filera Radiesse, rezultati tretmana mogu trajati duže od godinu dana, čak i do dvije godine.
Sarađujete sa kompanijom Medis International, koja vas je angažovala za ovaj masterclass; kažite nam, kao ambasador i praktikant proizvoda Merz Aesthetics, po čemu su ti proizvodi drugačiji od ostalih?
– Najvažnija činjenica u vezi sa Radiesse filerom je da poboljšava kvalitet kože, a rezultate već počinjemo vidjeti nakon nekoliko sedmica i nakon toga koža postaje sve bolja i bolja. Ovo je apsolutno sjajan proizvod, ne samo za zonu lica. U praksi ga koristim i za zonu vrata, koja je inače jako zahtjevna zona rada. Također, u praksi koristim Radiesse za opuštene nadlaktice i bedra ugrožena celulitom, jer ovaj filer zateže i popunjava kožu, gdje dobijamo izvrsne rezultate jer se Radiesse ne ponaša kao filer, nego kao stimulant kolagena. Na taj način možemo da izravnamo površine ugrožene celulitom. Smatram da smo kod ove inovacije na početku nevjerovatne ere.

Mnogi se teško odlučuju na korekcije filerima, uglavnom jer nisu dovoljno upućeni. Šta biste im rekli da ih uvjerite kako su fileri podrška prirodnoj ljepoti, a ne invazivna metoda?
– Prije svega i najvažnije, mi kao doktori trebamo sigurne proizvode jer želimo dobru saradnju s pacijentom. Kod Merz Aestheticsa mi se posebno sviđa to što iza svakog proizvoda stoji jako puno istraživanja i razvoja isključivo sa ciljem najboljeg rezultata kod pacijenta. Razvoj i uspjeh koji su ostvarili sa Radiesse filerom je novina u ovoj oblasti iako mnogim mogućnostima nismo raspolagali prije deset godina, otkako ovaj proizvod postoji na tržištu. U početku je bio korišten kao obični filer, a danas – unapređenjem, naučnim istraživanjem i iskustvom – znamo mnogo više. To je nešto što lično kao doktor tražim da bih mogla ponuditi mojim pacijentima.
Merz Aesthetics ima i druge izvrsne proizvode, i ono što je nama doktorima važno jest da se radi o najboljem kvalitetu dostupnom na tržištu. Također, Merz proizvodi su najsigurniji proizvodi koji postoje na tržištu, i kada to kažem, govorim o iskustvu od 25 godina rada, poznavajući sve ostale proizvode koji su dostupni. To je osnovni preduslov da imate dugoročne rezultate i sretne pacijente. Ovo nije potvrdilo samo moje iskustvo, već naučna istraživanja i iskustva brojnih doktora, što nije slučaj kod mnogih drugih proizvoda koji se koriste na tržištu, a to je ogromna razlika.
Moguće da se dosta osoba ne odlučuje na ove vrste zahvata jer smatraju da su skupi.

“Merz proizvodi su najsigurniji proizvodi koji postoje na tržištu, i kada to kažem, govorim o iskustvu od 25 godina rada, poznavajući sve ostale proizvode koji su dostupni”

Međutim, ova vrsta zahvata ne spada u skupe estetske tretmane i prilično su dugotrajni. Šta vi kažete o tome? Isplati li se radije podmlađivati filerima ili isprobavati razne kreme i “čekati čudo”?
– Najvažniji korak na početku rada sa pacijentom su konsultacije, i za to treba vremena. Želim da znam kako razmišlja pacijent, želim da prije svega obrazujem pacijenta o tome šta možemo uraditi u pogledu postizanja prirodnih rezultata. Namjera nije da uradimo previše i postignemo kontraefekat. Potom, važno je da radimo polako, kako bi pacijent stekao povjerenje, uvidio šta možemo uraditi, te kako bismo pregledali fotografije “prije i poslije”. Za mene je uvijek prva fotografija pacijenta prije tretmana “najbolji prijatelj”, jer uspoređujemo, i težim da zadržavajući prirodni izgled dobijemo najbolje rezultate. Svojim pacijentima uvijek kažem: Kada izađete uvečer sa svojom generacijom, treba da izgledate najbolje od svih, a ipak u skladu sa svojim godinama. Nije poenta da sa pedeset godina izgledate kao da imate dvadeset pet, jer to je neprikladno, već je poenta da izgledate svježe, prirodno i kao da ste se dovoljno naspavali čak i kada niste.
Kreme su jako važne u njegovanju kože, ali nikada ne mogu napraviti učinak kao ovi fileri koji mogu da dopru ispod površinskog sloja kože. Kvalitet kože je najvažniji. Naravno, želimo se riješiti i bora, ali važnije od toga je na vrijeme početi raditi na kvaliteti kože. Naprimjer, hijaluronski filer Belotero Revive kombinira hijaluron sa glicerolom, koji je sastojak u svakoj kremi, pa zato uvijek kažem da je ovaj filer “krema koja se nanosi iznutra”. Sa njime radimo više uboda na raznim mjestima da bismo poboljšali kvalitet kože, što daje lijepu, zategnutu i hidratiziranu kožu bolje od svake kreme.
Iako Merz zagovara da se krene sa mladom generacijom, ja sam čak imala učinak i sa pacijentima od sedamdeset godina sa kojima sam u zadnjih dvadeset godina isprobala razne metode. Međutim, sa Merz filerima postigla sam i sa starijom kožom nevjerovatne rezultate, što zapravo govori koliko je kvalitet kože najvažniji, i na tome upravo rade ovi proizvodi. Čak i moji plastični hirurzi na klinici koji rade operacije face liftinga počeli su da koriste ove proizvode odmah nakon zahvata zbog poboljšanja kvaliteta kože. To je nemoguće postići sa kremama, koje ne mogu da probiju dovoljno duboko u kožu kao fileri.
Koliko dugo smo zadovoljni rezultatima ukoliko danas uradimo filere Merz Aesthetics? Da li postoji razlika u dugotrajnosti efekta Merzovih filera u odnosu na druge na tržištu?
– Zavisi od toga koji filer koristimo, ali i zavisi od pacijenta do pacijenta. Merz Aesthetics fileri traju mnogo duže od drugih filera, čak i godinu i po do dvije godine. Za neke pacijente tretmani će biti potrebni samo svake dvije godine. Ostalima će možda trebati male injekcije održavanja između glavnih tretmana.

Gracija 408, mart 2021.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img