Latest Posts

Cybergeddon – realan i prisutan

Procjenjuje se da su godišnji finansijski gubici malih i srednjih preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini izazvanih cyber kriminalom, preko 160 miliona BAM. U Republici Srpskoj prijavljeni gubici nastali 2019. godine cyber kriminalom su iznosili 82 miliona BAM. Za Federaciju BiH ne postoje podaci, ali se pretpostavlja da su isti ili čak veći. Ovu činjenicu ilustrira i podatak koji je iznijela kompanija CheckPoint, o prijavljenih preko 1396 cyber napada samo u toku jedne sedmice, s tendencijom rasta. Posljedica je da više od 60% MSP zatvara poslovanje šest mjeseci od cyber napada

Od kojeg su nam značaja srednja i mala preduzeća?

Mala i srednja preduzeća imaju značajnu ulogu u bh. ekonomiji, generirajući između 70% – 80% ukupne dodatne vrijednosti (podatak Državne agencije za statistiku). MSP su veoma fleksibilni i inovativni, ali u isto vrijeme pokazuju nizak stupanj poštivanja procedura i standarda. Širokopojasni internet i informaciona tehnologija su moćni faktori pomoću kojih MSP dospijevaju na nova tržišta i pomoću kojih povećavaju svoju produktivnost i efikasnost. U isto vrijeme postoji i mišljenje među velikim brojem njih da nisu dovoljno veliki da bi bili metom cyber napada. Ovo se pak pokazalo u praksi kao netačno, jer većina napada u današnje vrijeme ima upravo za metu MSP. Stoga, MSP moraju imati strategiju za cyber sigurnost kojom će zaštiti svoje poslovanje, svoje klijente, i podatke od rastućih cyber prijetnji.

Mogući koraci u BiH

Udruženje za digitalnu transformaciju u BiH (UDT BiH) prepoznalo je potrebu koju imaju MSP, ali i IT kompanije koje nude usluge na polju cyber sigurnosti, što je rezultiralo ulaganjem napora da se kroz različite oblike edukacije podigne svijest o potrebi digitalne transformacije društva na nivou cijele BiH. “Svjesni smo izazova s kojima se suočavamo, i kao kompanije, i kao društvo, od kojih su, ja bih istakao, najznačajniji: nedovoljan nivo ulaganja u mjere sigurnosti i nedovoljan nivo svijesti s kojima se cyber security prijetnjama suočavamo,” ističe Senad Džananović, predsjednik UDT BiH, dodavši da je veoma veliki problem što odgovorni, nakon što se dogodi cybder napad, ne znaju šta učiniti.

- Advertisement -

Kako bi se podigao nivo svijesti o potpunom značaju cyber prijetnji, te njegovom uticaju na poslovanje i moguće posljedice, UDT BiH, u saradnji s kompanijom Sentry Cybersecurity, organizira Cybergeddon, obuku za MSP čiji je cilj povećanje stupnja cyber sigurnosti i otpornosti usvajanjem i primjenom odgovarajućeg modela zaštite te razvojem Informacionog sigurnosnog programa (ISP). Ove aktivnosti podržao je i projekat Inovacija i digitalizacija MSP u BiH, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Njemačke.

Planirano je da se Cybergeddon održi u periodu maj – juni 2021. godine, a među planiranim aktivnostima će biti i webinar praćen radionicom sa praktičnim dijelom za MSP, kreiran za direktore ili vlasnike preduzeća. Veoma bitno je što će učesnici dobiti i informacije iz prve ruke o cyber prijetnjama od preduzeća iz BiH koja su bila meta stvarnih napada. Također, obuka obuhvata i prezentaciju najboljih praksi i savjeta o tome kako prijaviti incidente vlastima, ali i ograničenja prilikom oporavljanja od napada.

Aktuelne informacije o temi cyber sigurnosti, kao i o Cybergeddon obuci redovno su dostupne na web stranici UDT BiH, www.udt.ba

Latest Posts

Don't Miss