Wednesday, May 22, 2024

Azil u Prači: Psi laju, vlade prolaze

Azil u Prači čeka svoju drugu fazu već više od osam godina. Prije dvije i po godine projekat je vraćen na početak i od tada se njime bavi već treća vlada, šesta sveukupno. Iz KJP Veterinarske stanice tvrde da je sve spremno za raspisivanje tendera za izgradnju savremenog prihvatilišta, međutim, tendera još uvijek nema.

Prije deset mjeseci Istinomjer je evidentirao obećanje tadašnjeg ministra privrede Kantona Sarajevo (KS) Harisa Bašića o prvoj fazi izgradnje novog, savremenog azila za pse u Prači. Bašić je 3. septembra 2019. godine, zajedno sa tadašnjim v.d. direktorom KJP “Veterinarska stanica KS”, Nirvesom Bulajom posjetio postojeći i predstavio idejni projekat novog azila.

Iz Ministarstva privrede KS tada su naveli kako su za prvu fazu izgradnje novog azila izdvojili sredstva u iznosu od milion KM, te da će na osnovu ranije izrađene studije izvodljivosti u Budžetu KS za 2020. godinu biti izdvojeno 1.405.000 KM.

Uvjeren sam da će izgradnja novog prihvatilišta biti završena u rekordnom roku, jer je to apsolutno u interesu zajednice. Prilikom posjete smo se uvjerili da su poboljšani uslovi za boravak, kao i da psi dobijaju kvalitetnu ishranu.

Haris Bašić, 3. septembar 2019.

Prema idejnom rješenju koje je izradio Urbis centar iz Banja Luke novi azil bi primao 100 pasa, dok je raspisivanje tendera za izbor izvođača radova najavljeno za kraj septembra 2019. godine, što se nije ostvarilo.

Sredinom decembra 2019. godine, Istinomjer je na e-mail adrese nadležnih uputio pitanje o stanju projekta, s obzirom na to da tender još uvijek nije bio raspisan. Odgovor smo dobili od Veterinarske stanice, odnosno v.d. direktora, Nirvesa Bulaje.

Završetkom izrade Glavnog projekta i završetkom revizije istog, trenutno smo u fazi dobijanja vodne saglasnosti koja je uslov za dobijanje dozvole za građenje. Očekujemo da ćemo ovaj postupak završiti kroz 20-tak dana. Nakon što dobijemo dozvolu za građenje, stičemo uslove za raspisivanje tendera za prvu fazu izgradnje.

Nirves Bulaja, 19. decembar 2019.

Bulaja je, između ostalog, naveo da je početak izgradnje planiran u 2020. godini “čim se steknu povoljni vremenski uslovi za početak građevinskih radova”.

Pola godine je prošlo od tada. Ministar privrede KS više nije Haris Bašić, v.d. direktor Veterinarske stanice nije Nirves Bulaja, a ni tender za izgradnju azila još uvijek nije raspisan, iako novi v.d. direktor Mustafa Mrkulić tvrdi da je projektna dokumentacija spremna.

Vezano za Vaš upit u kojoj fazi postupka je izgradnja Prihvatilišta za pse u Prači obavještavamo Vas da je sva projektna dokumentacija spremna, samo se čeka prebacivanje novčanih sredstava od strane Ministarstva privrede KS na račun KJP „Veterinarska stanica” d.o.o. Sarajevo kako bi se mogli pokrenuti postupci javne nabavke radova, a što pomenuto ministarstvo odbija jer im trenutni direktor nije po mjeri.

Mustafa Mrkulić, 17. juni 2020.

Vlada KS je u 2019. godini izdvojila milion maraka za opremanje azila u Prači. Prijedlogom budžeta za 2020. godinu iznos sredstava za tu namjenu ostao je isti, dok je rebalansom Budžeta KS iznos narastao na 1.958.838 KM.

Da li se istorija ponavlja?

Priča sa azilom za napuštene životinje u Prači počela je u mandatu 2010-2014 Vlade KS kada je tadašnji premijer Fikret Musić u svom ekspozeu naveo humano rješavanje problema pasa lutalica kao uslov za evropski standard urbanog življenja. Koncem 2011. godine predstavljeno je rješenje ovog pitanja.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić, ministar privreda Kantona Sarajevo Rusmir Sendić, gradonačelnik grada Sarajeva Alija Behmen , načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, te predstavnici općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju iznajmljivanja objekta skloništa za napuštene i izgubljene životinje u Prači u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK). Za ovu namjenu u 2012. godini potrebno je izdvojiti 942.000,00 KM, a sve pojedinosti će biti precizirane ugovorom koji će sporazumne strane potpisati početkom marta naredne godine, kada je planirano i stavljanje objekta u funkciju. Općina Prača će osigurati lokaciju, neophodnu dokumentaciju i novac za gradnju objekta, dok će Kanton Sarajevo i općine izdvojiti novac za održavanje i unajmljivanje azila.

Saopštenje, Opština Novo Sarajevo, 29. decembar 2011.

Izgradnja azila započela je 2. februara 2012. godine na zemljištu u vlasništvu kompanije “Murai-komerc d.o.o.” koja je bila i jedini investitor projekta. Način funkcionisanja azila, trebao je biti preciziran ugovorom između investitora i potpisnica Sporazuma o sufinansiranju iznajmljivanja azila. Pojedinosti u vezi sa funkcionisanjem azila trebale su biti precizirane Ugovorom, a koji su trebali potpisati predstavnici Kantona, Grada, općina i investitora nakon što se završi gradnja objekta. Musić je tada podsjetio da su se Kanton Sarajevo, Grad i opšine potpisivanjem Sporazuma obavezale da će iz svojih budžeta izdvojiti sredstva za zbrinjavanje i kompletnu njegu 500 pasa lutalica.

Azil je svečano otvoren dva mjeseca kasnije šesterostrukim presijecanjem vrpce.

(Foto: Nedim Garibovica, Klix.ba)

Prilikom otvaranja 30. marta 2012. godine, premijer Musić je istakao kako se ozbiljnost projekta ogleda u činjenici da je u azil uloženo više od milion KM, dok je ministar privrede KS Rusmir Sendić rekao da je u bužetima KS, Grada i opština planirano 942.100 KM za iznajmljivanje objekta, transport, čipovanje pasa, ishranu, vakcinaciju te za plaće uposlenika. Direktor kompanije Murai-komerc je tada kazao da je riječ o prvoj fazi projekta, te da se očekuje proširenje kapaciteta.

U prvoj polovini 2013. godine Opština Novi Grad otvara vlastiti higijenski servis, a u septembru iste godine, u izjavi za Fenu, Semir Efendić je rekao da Azil u Prači, gdje je u tom trenutku bilo više od 500 pasa, nije u “stanju odgovoriti zahtjevima hvatanja i zbrinjavanja životinja.”

Ako postoji iko u Sarajevu ko je primijetio da je taj azil nešto riješio, mi bismo voljeli da čujemo te argumente. Iako nismo pravili nikakav ugovor s azilom iz Prače, niti postoje podaci o broju životinja koje su odvezene u taj azil s područja Novog Grada, niti bilo kakav podatak na koji bismo mi mogli reagovati, Općina Novi Grad Sarajevo prošle je godine dobila fakturu od tog azila da je plati. Nekoliko puta smo pokušali da s njima sarađujemo i vidjeli smo da oni nisu u stanju odgovoriti zahtjevima hvatanja i zbrinjavanja životinja.

Semir Efendić, 4. septembar 2013.

Dvije i po godine kasnije, portal Klix je objavio kako je Azil na rubu opstanka jer, prema tvrdnjama veterinara Adnana Hodžića kojeg su zatekli tamo, opštine ne izdvajaju ne izdvajaju sredstva za rad Azila.

Zakup za jednog psa općina treba plaćati 27 KM mjesečno. Međutim, općine ne plaćaju, a sve finansira direktor i firma Murai-komerc na čijem zemljištu je azil. Imali smo uposlena dva veterinara i dva tehničara za koje je Kanton trebao izdvajati sredstva, ali ništa nije plaćeno i ljudi su otišli. Trenutno je uposleno 15 osoba i to su radnici Murai komerca koji rade za minimalnu plaću.

Adnan Hodžić, 24. oktobar 2014.

Iako je ministar Sendić rekao da je u bužetima KS, Grada i opština za 2012. godinu planirano 942.100 KM za ovu namjenu, to nije bio slučaj sa najmanje dvije opštine. Naime, od devet sarajevskih opština, samo dvije imaju javno dostupne budžete iz tog perioda. Opština Vogošća je planirala sredstva za tu namjenu, pa ih onda rebalansom ukinula, dok Opština Hadžići nije ni planirala izdvanje sredstava. Ostale sarajevske opštine namaju objavljene budžete iz tog perioda.

Pet godina nakon svečanog otvorenja, u javnost su izašle informacije o katastrofalnom stanju u azilu, a Veterinarska inspekcija iz Goražda zabranila je daljnje prihvatanje pasa.

Krajem novembra 2017. godine u priči koju je objavio Klix pojavljuje se dokument za koji autor tvrdi da je iz 2015. godine, ali bez vidljivog datuma. Riječ je o Informaciji Pravobranilaštva KS koja je izdata na zahtjev Ministarstva komunalne privrede, a u vezi sa obavezama proisteklim iz Ugovora koji je trebao regulisati rad Azila. U tom dokumentu navedeno je da, na osnovu “dostavljenog dijela tenderske dokumentacije”, Murai-komerc nije imao registrovanu potrebnu djelatnost kao ni saglasnost za obavljanje djelatnosti.

U dokumentu se navodi da je od devet opština koje su potpisale Sporazum o sufinansiranju, samo Opština Centar potpisala i Ugovor, pa takav Ugovor, prema mišljenju Pavobranilaštva KS, nikada nije stupio na snagu.

Skupština KS je koncem decembra 2017. godine dala Saglasnost za otkup azila, te je on ubrzo nakon toga i otkupljen od firme Murai-komerc. Tokom mjeseci koji su uslijedili došlo je do smjene Elmedina Konakovića sa pozicije premijera KS, a sa azilom se nije jedno vrijeme ništa dešavalo, o čemu je Istinomjer pisao.

U drugoj polovini maja 2018. tadašnji premijer KS Adem Zolj je izjavio da je KJP Veterinarska stanica preuzela prostor u Prači i da se planiraju ulaganja u infrastrukturu.

Rješava se i pitanje Azila u Prači i KJP Veterinarska stanica je preuzela taj prostor nakon čega se planira ulaganje u infrastrukturu i stvaranje boljih uvjeta u ovom prihvatilištu za pse.

Adem Zolj, 22. maj 2018.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, veterinarstvo i šumarstvo, Aladin Macanović, tada je za Istinomjer je rekao da će tender za studiju izvodljivosti i sve druge administrativne radnje za potpuno osposobljavanje azila u Prači će obavljati Veterinarska stanica. Do kraja 2018. završeni su tenderi i potpisani ugovori za Studiju izvodivosti i izradu Glavnog projekta. U avgustu 2019. godine završen je tender i potpisan ugovor za Reviziju Glavnog projekta.

Priča o izgradnji azila se ovdje ponovo vraća na početak, u svoju drugu po redu “prvu fazu”, nakon više od osam godina. Projektna dokumentacija je pripremljena i novac u Budžetu je osiguran, ali prema informacijama sa portala Javnih nabavki KS, u trenutku objavljivanja ove analize tender nije raspisan.

(Istinomjer.ba)

Možda vas zanima

spot_img
spot_img