Wednesday, May 22, 2024

Avon donirao 20.000 KM Fondacije lokalne demokratije za borbu protiv nasilja nad ženama

  • Avon želi govoriti protiv nasilja nad ženama jer moguća nova socijalna ograničenja zbog covid-19 pandemije i opet prijete da će ušutkati žrtve, zarobljene sa svojim zlostavljačima u 4 zida
  • Avon pokreće interni protokol borbe protiv nasilja and ženama za zaposlenike kojima je podrška potrebna
  • Kompanija lansira limitirana izdanja #SpeakOutSilenceHurts ruža za usne i pamučnu masku za lice za sakupljanje sredstava i donacije lokalnim udruženjima u borbi protiv nasilja nad ženama
  • Avon u Bosni i Hercegovini donirao 20.000 KM za Fondaciju lokalne demokratije za pomoć Sigurnim kućama u BiH

Avon, globalna beauty kompanija, poziva ljude širom svijeta da se izjasne i prekinu šutnju oko nasilja u porodici #SpeakOutSilenceHurts. Poziv za podršku dolazi usred zabrinutosti da će najnovija socijalna ograničenja širom svijeta potaknuti drugi porast porodičnog nasilja, a nakon što su se globalni slučajevi povećali za 20% tokom prvog covid-19 zaključavanja.[1] Avon pokušava i objavljivati tačne izvještaje o žrtvama i porastu nasilja, jer su žrtve ponovno zatvorene kod kuće i izolirane sa svojim zlostavljačima.

Budući da UN predviđa dodatnih 15 miliona slučajeva nasilja nad ženama za svaka tri mjeseca zaključavanja, porodično nasilje postalo je ‘pandemija u sjeni’ otkako su početna ograničenja zaključavanja uvedena početkom ove godine. Da bi podigao svijest i prikupio vitalna sredstva kako bi njegovi dobrotvorni partneri  mogli nastaviti pružati konkretnu podršku, Avon pokreće novu kampanju prikupljanja sredstava puštanjem u prodaju limitiranih izdanja #SpeakOutSilenceHurts proizvoda: Hidrokolor ruža za usne u crvenoj nijansi i crne pamučne maske za lice za zaštitu.

Na online press konferenciji Avon u Bosni i Hercegovini povodom 16 dana aktivizma i konstantne podrške lokalnoj zajednici u borbi protiv nasilja nad ženama, donirao je i 20.000 KM Fondaciji lokalne demokratije u Bosni i Hercegovini. Fondacija lokalne demokratije je lokalna nevladina organizacija koja je koja je osnovana 1996. godine i posjeduje dugogodišnje iskustvo kao nosilac i kreator pozitivnih društvenih promjena koje vode ka pravednijem i odgovornijem društvu.

Avon unutar kompanije pokreće i Protokol o rodno zasnovanom nasilju kao potpunu podršku za zaposlenike koji se suočavaju s nasiljem u porodici. Protokol se obavezuje senzibilizirati zaposlenike za nasilje u porodici, pružiti obuku za podizanje svijesti i rušenje zida šutnje, kao i podršku žrtvama.

“Nasilje nad ženama svakodnevica je koje svi trebamo biti svjesni. Avonova globalna kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama kontinuisano traje u više od 50 država u kojima Avon posluje, i ponosni smo što je i Bosna i Hercegovina jedna od njih. U Avonu smo osmislili i dizajnirali posebne proizvode sa simbolom vječnosti, simbolom naše borbe.

Ponosni smo što smo i ove godine možemo uručiti ovu značajnu donaciju Fondaciji lokalne demokratije i što možemo da pružimo pomoć onima kojima je ona potrebna. Veliko hvala želim uputiti i svim našim dragim damama na terenu, našim Avon Članicama kluba koje šire našu poruku o osnaživanju u lokalnoj zajednici i što naručuju naše proizvode sa znakom beskonačnosti”, istakla je Danijela Šantić, generalna direktorica Avon Adriatic regije.

“U svijetu je svaka treća žena doživjela neki od oblika nasilja. Progovorimo zajedno i budimo podrška ljudima oko nas: zapamtite besplatni broj 033 222 000 Sigurne kuće u BiH gdje vas čeka stručna pomoć i trenutna podrška”, poručila je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije i još jednom se zahvalila  kompaniji Avon što su se i ovoga puta ukazali povjerenje Fondaciji lokalne demokratije sa ovom značajnom donacijom.

[1] Domestic violence increases globally during lockdown, BBC

Možda vas zanima

spot_img
spot_img