Wednesday, May 22, 2024

Autentični glasovi migranta u animiranom filmu

Mladi migranti/ce, koji su trenutno smješteni u Centru za smještaj migranata Ušivak, Općina Hadžići, su posjetili studio Pixel kako bi učestvovali u snimanju i produkciji glasova za animirani film. Pored relevantnih iskustava, autentičnih priča na osnovu kojih se radi na filmu, migranti su imali specifično iskustvo s profesionalnim timom audio produkcije. U studiju su snimili autentične glasove, imali priliku vidjeti kako izgleda proces sinhronizacije i glume, audio produkcije, komponovanja muzike i kreativnog stvaranja dijelova filma.

U kreativnom okruženju studija Pixel, s lokalnim produkcijskim timom, migranti i migrantice su bar na jedan dan osjetili kako nestaju kulturološke, etničke i socijalne razlike. Ovi mladi ljudi, porijeklom iz Alžira, Maroka, Pakistana, Irana i Afganistana, su se mogli uživiti u uloge glumaca, snimiti dijaloge, nasmijati i vratiti nadu u ljudsko dostojanstvo. Ovakvi kreativni procesi pomažu u poboljšanju razumijevanja migracionih pitanja i ostvaruju pozitivnu interakcija sa lokalnim stanovništvom.

Projekat implementira IOM Bosnia and Herzegovina i PIXEL, udruženje za art i komunikacijske vještine, a realizira se u okviru projekta “Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Faza II”, sredstva osigurala Evropska unija u Bosni i Hercegovini.

Foto: Pixel

 

 

Možda vas zanima

spot_img
spot_img