Wednesday, May 22, 2024

Američka uprava za hranu i lijekove odlučila: IQOS je proizvod modifikovanog rizika!

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) donijela je odluku da se IQOS, proizvod kompanije Philip Morris koji zagrijava a ne sagorijeva duhan, može svrstati u kategoriju „duhanskih proizvoda modificiranog rizika“ (MRTP), kao i da je informiranje potrošača o smanjenoj izloženosti štetnim materijama prilikom korištenja ovog uređaja u skladu sa promocijom javnog zdravlja.

IQOS sistem za zagrijavanje duhana je prvi i jedini elektronski proizvod koji koristi nikotin, a koji je FDA svrstala u kategoriju „proizvoda modificiranog rizika“, obrazlažući svoju odluku sljedećim zaključcima: IQOS zagrijava, a ne sagorijeva duhan; korištenjem ovog uređaja značajno se smanjuje proizvodnja štetnih i potencijalno štetnih hemikalija; naučna istraživanja potvrđuju da potpuni prelazak sa klasičnih cigareta na IQOS umanjuje izoženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama.

„Ova odluka FDA-a predstavlja istorijsku prekretnicu u oblasti javnog zdravlja u dijelu prevencije bolesti prouzrokovanih pušenjem. Ona značajno nadograđuje rastući naučni konsenzus da je IQOS bolji izbor od nastavka pušenja“, rekao je Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Philip Morris za jugoistočnu Evropu, dodajući da se IQOS sistem za zagrijavanje duhana fundamentalno razlikuje od tradicionalnih cigareta i da shodno tome mora imati fundamentalno različit regulatorni okvir, što je Američka agencija za hranu i lekove prepoznala ovom odlukom. „Saradnja vlada i organizacija koje se brinu o javnom zdravlju, kakva je ovom prilikom demonstrirana u SAD, ubrzala bi prelazak punoljetnih pušača na proizvode koji su bolji izbor za njihovo zdravlje. I dalje je jedina opcija koja sa sobom ne nosi nikakav rizik nikad ne početi ili potpuno ostaviti sve nikotinske proizvode, ali za one koji ne prestanu najbolje što mogu uraditi je da potpuno pređu na kontrolirane, naučno utemeljene, bezdimne proizvode. Zaključno sa 31. martom 2020. godine, 10,6 miliona pušača širom svijeta je potpuno ostavilo cigarete i prešlo na IQOS“, dodao je Jakovljević i zaključio da inovacije poput IQOS-a mogu dramatično ubrzati smanjenje broja pušača, što je prilika stoljeća koja se ne smije propustiti.

Odluka da se Philip Morrisu odobri MRTP aplikacija kojom se IQOS sistem svrstava u kategoriju duhanskih proizvoda modificiranog rizika uslijedila je nakon sveobuhvatne analize obimne naučne dokumentacije koju je kompanija agenciji predala u decembru 2016. godine. Ovoj odluci prethodilo je odobrenje FDA-a iz aprila 2019. godine, kojim je omogućena komercijalizacija IQOS-a na američkom tržištu.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img