Thursday, May 23, 2024

Alma Zadić traži istragu o nasilju hrvatskih policajaca nad migrantima

Austrijska ministrica pravde Alma Zadić primila je na Svjetski dan izbjeglica niz nevladinih organizacija koje pomažu izbjeglicama na balkanskoj ruti te zatražila hitnu istragu o nasilju hrvatskih policajaca nad migrantima.

U službenom prijemu ministrica bosanskog porijekla primila je od organizacije “SOS Balkanroute” dokumentaciju “Border Violence Monitoring Networka”, dugu 1.673 stranica, a koja se bavi slučajevima nasilja hrvatskih graničnih policajaca protiv izbjeglica. Dokumentaciju je uručila bosanska volonterka Zehida Bihorac iz Velike Kladuše, koja je dan ranije na poziv Zadićeve vladajuće Zelene stranke održala vrlo emotivan govor u austrijskom parlamentu. Zastupnicama Faiki El-Nagashi i Ewi Ernst-Dziedzic također je uručena ista dokumentacija, kao i fotografije povreda migranata, a koje su im nanijeli hrvatski policajci.

Osnivanje nezavisne istražne komisije

Potresena fotografijama, ministrica Zadić je u razgovoru s nevladinim organizacijama i Zehidom Bihorac najavila da će s ovom dokumentacijom upoznati svog kolegu u vladi, austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga.

“Samo zahvaljujući vrijednim nevladinim organizacijama i pojedincima ovi ljudi dobivaju uopće humanitarnu pomoć. Mnoge izjeglice su još maloljetnici. Sada trebamo usku suradnju civilnog društva i politike da konačno okončamo ovakvo stanje na samim granicama Evrope”, napisala je Zadić na Facebooku.

Predstavnici Predstavnici “SOS Balkanroute” (Foto: Ben Owen-Browne)

Kako je kazao Petar Rosandić, jedan od osnivača inicijative “SOS Balkanroute”, osim što će od ministra vanjskih poslova tražiti da na bilateralnom nivou traži objašnjenje za ove fotografije, ministrica Zadić je obećala da će kontaktirati hrvatskog i bosanskog ministra pravde zbog zabrane rada volonterima i nevladinim organizacijama u Unsko-sanskom kantonu.

“Na nacionalnom i na evropskom nivou zauzet ćemo se za osnivanje nezavisne istražne komisije, a tražit ćemo razgovor s našim ministrom vanjskih poslova radi poduzimanja multilateralnih i bilateralnih korak”, potvrdila je Faika El-Nagashi u ime Zelene stranke.

Odlazak pred Evropski sud za ljudska prava

Na press konferenciji u austrijskom parlamentu Zelena stranka spomenula je da “na osnovu ove akribične dokumentacije o slučajevima nasilja” valja razmotriti i odlazak pred Evropski sud za ljudska prava.

 

Predstavnici Predstavnici “SOS Balkanroute” (Foto: Ben Owen-Browne)

“Kod nas se odvija velika humanitarna katastrofa. U Velikoj Kladuši nema nijedne humanitarne organizacije, a istovremeno nama vlada Unsko-sanskog kantona zabranjuje ljudima podijeliti hranu i pomoći im. Situacija je napeta i doći će već uskoro do eskalacije, ako se ništa ne poduzme. Nemojte nas ostaviti na cijedilu, kao što je to bilo već jednom slučaju u ratu u devedesetim godinama. Mi smo tu, samo 224 kilometara udaljeni od vas, u susjedstvu. Možda nas dijeli granica EU, ali i Bosna i Hercegovina je dio te vaše Evrope”, rekla je bosanska volonterka Zehida Bihorac pred okupljenim austrijskim novinarima.

Optužbe i protiv bosanske policije

Na press konferenciji spomenuto je kako i policija u Bosni i Hercegovini sve brutalnije postupa prema izbjeglicama, a i kako su volonteri izloženi velikom pritisku ne samo policije, nego i sredine u kojoj se “medijski truje atmosfera i huška protiv izbjeglica”. Također je prikazan i videozapis iz kampa “Miral” u kojem policajci tuku izbjeglice koje nisu niti u mogućnosti napustiti taj kamp, a koji vodi Internacionalna organizacija za migracije (IOM).

 

Nakon sastanka s ministricom Zadić, u Beču je održan i veliki protest Platforme za ljudsku politiku azila u kojem su sudjelovali i aktivisti SOS Balkanroute. Iako je austrijska policija potvrdila rutu demonstracije i odobrila da bude ispred konzulata Republike Hrvatske, u posljednjem trenutku je promijenjena ruta, zbog čega je protestno okupljanje stalo u blizini konzulata gdje su održani govori o nasilju hrvatske policije protiv izbjeglica.

klix.ba

Možda vas zanima

spot_img
spot_img