Thursday, July 25, 2024

Ajna Jusić

Predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata, Ajna Jusić (27), pokrenula je Facebook stranicu Šta kažeš ti? kako bi omogućila svojim sugrađanima i sugrađankama da kažu svoje probleme, izraze mišljenje – ukratko budu glas naroda

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimci Nikola Blagojević/Spektroom

Šta je suština FB stranice Šta kažeš ti?
– Stranica ima za cilj prvenstveno komunikaciju s društvom u svrhu promocije svih promjena koje građani i građanke BiH žele vidjeti. Omogućit će ljudima da istaknu problem iz svoje lokalne zajednice, ali i problema koji se tiču viših nivoa vlasti u BiH. Otovorena je za sve bez obzira na etničku pripadnost i mjesto prebivališta.
Zbog čega ste je pokrenuli?
– Stranica je kreirana sa željom i motivacijom da građani BiH konačno imaju pravo iskazati svoje mišljenje, stavove i potrebe. Trenutno je u toku predizborna kampanja, pa samim tim pozivamo sve predstavnike i predstavnice političkih partija da je što češće posjećuju kako bi zaista bili pravi glas naroda na pozicijama gdje se odluke donose. Stranicu sam pokrenula samostalno i nadam se da će zaživjeti.
Šta trenutno radite?
– Udruženje Zaboravljena djeca rata posvećeno pravnim analizama, ali aktivno radimo i sa mladim ljudima. Za nekoliko dana održat će se mirovni kamp pod nazivom “Živi spomenici”. Naravno, bit će poduzete sve mjere zaštite utvrđene odlukama Kriznog štaba.
Koji svoj projekat odnosno angažman najviše volite?
– Izložbu Breaking Free – o djeci rođenoj zbog rata.
Ko je najviše uticao na vaš život?
– Mama, i mislim da sad već svi znate zašto. Koristim ovu priliku da joj se zahvalim za sve što mi je pružila u životu i što me učinila osobom kakva jesam danas.
Kojoj se historijskoj ličnosti divite?
– Pa nisam baš sigurna, ali ako moram odabrati sad u ovom treuntku, onda Frida Kahlo.
Kad biste mogli promijeniti jednu stvar u svom životu, šta bi to bilo?
– Ustav Bosne i Hercegovine.
Putovanje koje ćete zauvijek pamtiti?
– Putovanje u New York povodom konferencije 25. novembra – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Šta vas inspiriše?
– Ljudi.
Pamtite li neki filmski citat?
– Ne pamtim baš filmske citate, ali kad sam se već dotakla Fride, ističem njen citat: “…jer sam subjekt kojeg znam ponajbolje”. Uvijek moramo prvo od sebe da krenemo.
Knjiga kojoj se uvijek možete vratiti?
– Osvajanje slobode, Joan Nestle.
Bez čega ne možete zamisliti život?
– Bez ove države. Zato se toliko i trudim učiniti je boljom i ljepšom.

Gracija 401, 30.10.2020.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img