Thursday, May 23, 2024

Abdulrazak Gurnah dobitnik je Nobela za književnost

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je pisac Abdulrazak Gurnah.

U prijenosu uživo iz Švedske akademije objavljen je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, pisac Abdulrazak Gurnah, iz Zanzibara u Tanzaniji.


 
Gurnah je nagradu zaslužio, stoji u obrazloženju Švedske akademije, “zbog beskompromisnog i suosjećajnog prodiranja u učinke kolonijalizma u istočnoj Africi i sudbine izbjeglica uhvaćenih u jazu između kultura i kontinenata”. Tanzanijski autor 118. je dobitnik Nobelove nagrade za književnost te prvi afrički pisac od 1986. koji je osvojio tu prestižnu nagradu u iznosu od 10 milijuna švedskih kruna. Abdulrazak Gurnah je imao 18 godina kada je iz Tanzanije kao izbjeglica dospio u Englesku, gdje je započeo i svoj književni put. Napisao je više kratkih priča te deset romana, među kojima je najpoznatiji “Paradise” iz 1994. godine, nominiran za nagradu Booker.


Odabir Gurnaha prilično je iznenađenje, budući da se taj tanzanijski pisac ove godine nije našao na listi favorita. Na kladionicama vodila je francuska spisateljica Annie Ernaux, dobre izglede imao je i japanski pisac Haruki Murakami, a kao moguća dobitnica spominjala se i hrvatska književnica Dubravka Ugrešić. Prošlogodišnja dobitnica Nobela za književnost bila je američka pjesnikinja Louise Glück, zahvaljujući “svom nepogrešivom pjesničkom glasu koji strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim”. Švedsku akademiju prethodnih su godina potresli i mnogi skandali, od optužbi za seksualno zlostavljanje i financijske malverzacije do kontroverzne dodjele Nobela Peteru Handkeu 2019., austrijskom piscu poznatom po poricanju genocida u Srebrenici i podržavanju politike Slobodana Miloševića.

Izvor: vecernji.hr

Možda vas zanima

spot_img
spot_img